View Single Post
Eski 27-12-2012, 10:15   #3066
Çamtepe
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Sayın Dadaşım, Ramazan Aydın,

Bu sitede hiç kimsenin yerli cevize karşı olduğunu düşünmüyorum. 103 sayfanın tamamını okuyabilseniz aralarda en güzel cevizin o yörenin şartlarına uyum sağlamış yerel ceviz olduğu mesajlarını göreceksiniz. Bu başlık altında "evet, Chandler Pedro şimdilik iyi verim veriyor gibi duruyor ama 20-25 senelik bir süre sonunda bu çeşitlerin Türkiye'ye gerçekten uyum sağladığını görebiliriz" mesajını da bulabilirsiniz.

Bu sitede sık sık bahsi geçen yabancı ceviz çeşitlerinin en büyük artısı (eğer gerçekten aslına uygun fidan ise), büyük araştırma geliştirme çalışmaları sonucunda elde edilmiş, performansı ve hastalık dirençleri uzun süreli gözlemlerle belgelenmiş tescilli çeşitler olmasıdır.

Ülkemizde bu tür çalışmalar ancak kısıtlı imkanlarla ve özellikle de bireysel çabalarla (Yalova Enstitüsü, Sütyemez, Akça, vb) gerçekleştirilmekte ve stratejik bir programın parçası olmaktan uzak bir görüntü sergilemektedir.

Dolayısı ile ticari ve profesyonel bir işletme oluşturacak yatırımcılar büyük yatırım kararlarını seçilmiş ve tescilli çeşitler üzerine vermek mecburiyetindedirler. Bu yabancı çeşitler üzerine de olabilir, yerli çeşitler üzerine de olabilir. Her yatırımcının kendi koşullarına göre vermesi gereken bir karardır.

Videodaki çiftçimiz Yalova türlerinin Ağaçören'de iyi gelişmediğini söylüyor ki çok haklı, Yalova ılıman iklimlerin cevizidir. Kaman gibi çeşitler o bölgeye daha uygundur.

Elbetteki ülkemizin sahip olduğu ancak henüz bir tescil sürecine tabi olmamış ceviz çeşitlerimiz olduğu gibi, tescil edilmiş olsa dahi hastalık-verim performansları üzerinde yeterli araştırma yapılmamış bir çok çeşidimiz de vardır.

Küçük ölçekli yatırım yapanlar (aslında <100 dönüm demek lazım ama site ortalamasına bakarsak <30 dönüm daha gerçekçi), hobi bahçeleri içinde çeşit denemek isteyenler elbetteki bu tip çeşitleri deneyebilirler.

Hele hele yanınızdaki komşunuz deneyip güzel sonuç alıyorsa, sizin de toprak şartlarınız çok farklı değilse sizin de denememeniz için hiç bir sebep yok.

Maalesef ve maalesef ki sitede ceviz üzerine araştırma yapan akademisyenlerimizden yok. Halbuki bir kalkıp çektikleri zorlukları, alamadıkları destekleri, strateji eksikliklerini anlatsalar herhalde bu 103 sayfalık külliyat ağlardı. Bizim de ufak ve orta ölçekli yatırımcılar, ya da ceviz sevenler olarak bu tip araştırmalara sponsor olma imkanımız yok. Ancak gönül ister ki "kurumsallaşma yolunda" olan ceviz tüketicileri (kuruyemiş, tatlı, vs. firmaları) çocuklarının ve torunlarının da hayatını kurtarmak için gelirlerinin bir kısmını profesyonel olarak bu tip araştırmalara yönlendirseler.

Ancak hazıra konmayı çok seviyoruz. Çendlır'mış, franket'miş.. Elin oğlu yapmış, bizimkiler de hoop hazıra konuyor kullanıyorlar..

Saygılarımla,

Ç.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön