View Single Post
Eski 23-05-2007, 08:58   #1
Oğuz Sağlam
Ağaç Dostu
 
Oğuz Sağlam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 267
Doğaperest - Ali Demirsoy Kitabı, Figen E. Yanık

DOĞAPEREST

Bir SUCULPEREST olarak doğaperest sözcüğü ile ilk kez karşılaşınca “ne güzel bir türetilmiş sözcük!” diye düşündüm. Kitabın kapağında “Doğaperest Ali Demirsoy” dizgesini okuyunca ise ne güzel yakışmış bir sıfat dedim. Ali Demirsoy, geçmişte İSAK forumlarında çeşitli eser ve görüşlerine yer verdiğim çok kıymetli bir bilim adamı. Adını gördüğüm her kitap nabzımı hızlandırıyor. Bu kitap da bir istisna olmadı.

Gerçi bonsai ile, sucul bitki ile, börtü böcekle doğrudan ilgisi yok ama aranızda genel biyolojiye, hidrobiyolojiye, botaniğe, hidrobotaniğe vs amatör olarak ilgi duyup teoriyi okuyan, yazan, çizen var olabilir; yoksa ilerde olabilir; olmasa bile belki nette arayanlar düşebilir; düşen olursa… “ördeğin suyunun suyu” kıvamında bir düşünceyle bu büyük “Hayatbilim Ustasının” hayatını anlatan kitap hakkında bir iki alıntıyla bilgi vermek ihtiyacı hissettim. En azından kendine “YEŞİLPEREST” sıfatını gönüllü olarak takmak arzusunda olan birkaç arkadaş “DOĞAPEREST” nedir kimdir merak edip okumak isteyebilir.

“…İşte Prof. Dr. Ali Demirsoy, tutkusunu keşfetmiş o mutlu insanlardan biri. Dünyaya bin kere daha gelse, yine biyoloji ile uğraşmak isteyeceğini ve başka işlerle uğraşanlara acıdığını söyleyecek kadar tutkuyla seviyor işini.

Ali Demirsoy, kitabın adından da anlaşılacağı gibi bir doğaperest. Ancak o aynı zamanda bir bilimperest de. Farsça kökenli bir son ek olan “perest” tapmak, tapma derecesinde sevmek demek; bilime nasıl baktığınıza bağlı olarak bilimperestlik bir kusur olarak da görülebilir. Ali Demirsoy için ise, bu bir kusur değil bir iltifat…”

“… Ekşi Sözlük’te onun için yazılmış şöyle bir madde var:
Okulun sera kısmında yere çömelmiş bir şekil görüldüğünde şaşırılmaması gereken kişidir Ali Demirsoy. Hemen danışmana koşulur, ‘Hocam Ali Demirsoy gelmiş ama yerde oturuyor, bir şey mi var’ diye sorulur ve ‘Gördüm, yok bir şey. Bir solucan bulmuşlar, türünü tespit etmeye çalışıyor’ cevabı alınır…. Refleks olarak doğadaki her canlıya ilgi gösteriyor…”
Figen E. Yanık

Yurdumdan muhteşem bir insan, muhteşem bir biyografi.
Yalnız bir bilim adamını anlamaya çalışmak için değil, belki yakın tarihimizi de ara ara koklamak, koşulların nasıl evrildiğini ya da devrildiğini değerlendirmek açısından eşsiz bir kitap.

Keyifle okuyorum. Zaman zaman küçük bazı kısımları paylaşabilirim.

doğaperest
“Ali Demirsoy Kitabı”
Söyleşi Figen E. Yanık
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2003
ISBN 975-458-753-1
487 sayfa

Ali Demirsoy Hoca ile ilgili daha önce yazdığım bazı mesajların linkleri:
http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=41923
http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=43472
http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=45884
http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=45251

Saygılar,

Oğuz Sağlam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön