View Single Post
Eski 23-12-2012, 22:28   #43
İsmail Karagülle
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alirizak Mesajı Göster
Merhaba,

Konu herkes gibi benim de ilgimi çekti. Ancak güvenilirlik boyutu benim de çekindiğim husus.

Risk doğal olarak işin içerisinde olacak. Aksi durum bankaya faize para yatırmaktan farksız olurdu.

Tam olarak bilmediğim için soruyorum. Kooperatifler, kâr amacı gütmeyen kuruluşlardan olmuyor mu? Belli bir zaman sonunda veya amaçlanan hedefe ulaşınca elde kalan kâr -varsa- hissedarlarla paylaşılması esasına dayalı olmuyor mu faaliyeti? Bu durumda bir usulsüzlük olmadığı takdirde paranın kaçırılması sözkonusu olmaması lazım.

Bu kadar büyük reklâm bütçesi benim de aklımı karıştırmadı değil. Ama her zaman yapıldığı gibi daha ortada daha bir şey yokken hemen artniyetli yaftasının vurulmasını doğru bulmuyorum.

İsmail Karagülle'nin belirttiği yatırım modeli mantıklı. Ancak bunun da bu kooperatiften farkı ne? İşin içine para girdiği zaman bir çok yakın dahi güvenilmez oluveriyor.

Ben açıkçası henüz girmedim. Ama incelemeye devam ediyorum. Hukukî olarak kooperatif yöneticilerinin sorumluluğu nedir? Riskler nelerdir? Tahmini kârlılık nedir? Bunları biraz daha araştırmaya devam edeceğim.
Araştırmaya devam etmeniz çok doğru bir karar.

Arada fark ne diye soruyorsunuz. Bir kere ben herhangi bir umuma açık organizasyon peşinde değilim. Benim yaptığım aile içi bir oluşum. Ve kimseye 3 sene sonra biraz et vereceğim gibi bir şey söylemiyorum. Zira o keçiler alındığı gün itibari ile süt vermeye başlıyor. 6 sonunda yavruları oluyor. O yavrular 6-7 ay sonra gebe kalıyor. Bahsedilen sistem üç sene üyelerine bir şey vermiyor. Çok farklar var. Ve zaten bir karşılaştırma yapmak sonunda iki sistemden birini seçmek gibi bir şey söz konusu değil. Ben sadece kendi yaptığım planı anlattım. Ve bu herkese açık değil. Sadece aile içi bir oluşum. Belki bir kaç aile dostumuzu kapsıyacak. Bizim yapmak istediğimiz sadece para kazanmak ile sınırlı bir şey değil. Bir arada yaşamak isteyen , şehirden kaçmak isteyen aile toplumumuza bir olanak sağlamak. Bizim oluşumumuzda herkes iş ile ilgilenecek. Parayı verip sonunda kar beklemek söz konusu değil.
herkes çifçi olacak
herkes kredi alacak
herkesin keçisi kendi adına kayıtlı olacak .
herkesin teşviği kendi hesabına yatacak.
Müşterek giderlere herkes katılacak
süt satıldığında herkesin kendi hesabına yatacak
oğlak satışı herkesin hesabına yatacak.

Ve projenin bir de adı var.

Yasamak bir agaç gibi, tek ve hür,
Ve bir orman gibi kardesçesine

Tek başına yapıldığında Bakıcı parası ve onun kalacağı yer , keçilerin barına masrafları ağır gelecektir. Bütün bu masraflar ortak . Ama GERİ KALAN PARA HERKESİN ANINDA HESABINDA OLACAK.

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön