View Single Post
Eski 23-12-2012, 18:20   #70
Vermicompost
Yeni Üye
 
Vermicompost's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-10-2012
Şehir: Uşak
Mesajlar: 15
Talking Merhaba Tamerlan sorularınızı sırası ile cevaplamaya çalışacağım

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tamerlan Mesajı Göster
Arkadaşlar, forumda ve işlenen konuda yeniyim, ancak çok meraklısıyım. Burada bir arkadaşın belirttiği gibi, okudukça ve daha yeni bilgiler elde edince aşık oluyorsun bu konuya, başarılı olmak için de herhalde ilk önce aşık olmak gerekiyor. Şu anda daha çok araştırmayla meşgulüm. Yine de dayanamadım bir kova içine biraz çuruk sebze meyve koydum içine de 20 tane solucan saldım. Kafama takılan bir kaç soru var, bir acemiyi bilgilendirirseniz memnun olurum.
1. Bazı yerlerde komposto, elde edilen solucan toprağına deniliyor, forumda ise solucanlara hazırlanan yeme komposto diyor bazı arkadaşlar. Hangisi doğrudur?
2. Doğal yaşamında solucanlar 10-16 sm toprak altı derinliğinde yaşıyor. Oradaki yaşamını da tahmin ettiğim köklerle ve ya toprağa karışan yaprak dal gibi cisimlerle besleniyor. Ancak şu ana kadar solucanların canlı köklere zarar verdiğini hiç duymadım, bu da olü kökler ve yapraklar temel besin kaynakları olduğunu düşünüyorum. Sormak istediğim deney ve ya üretim yapan arkadaşlar hiç koklerden besin maddesi yapanlar var mı, varsa alınan sonuçları bizimle paylaşa ve ya kıyaslaya bilirlermi diğer besin maddelerine göre?
3. Bazı kaynaklarda, hazırlanan solucan "maması" özel kaplarda ısıtılırsa daha kısa sürede mama haline geliyor. Sorum bu konuyla lgili, uzun süre bekleyip doğal şartlarda hazırlanması mı daha faydalı mamanın, yoksa ısıtmayla mı daha faydalı? Ekonomik açısından ısıtma daha faydalıysa, mama bazı faydalı özeliklerini kaybetmiyormu, buda üretilen toprağın kalitesini düşürmüyormu?
4. Mamayı sadece bir çeşit atıktan deneyen var mı, mesela bir kapta muz maması, bir kapta elma maması, başka bir kapta patates maması hazırlayıp, karıştırmadan ayrı ayrı solucanlara veren var mı ve neticeleri gözleyen oldu mu hiç? Olduysa hangi tür mamayı daha çok seviyor solucanlar fark eden varsa bizimle paylaşabilirmi?
Umarım fazla sıkmadım sorularımla.
Merhaba Tamerlan sorularınızı sırası ile cevaplamaya çalışacağım

1. Komposto deyimi kişiden kişiye değişir ama komposto solucana verilen karışıma denilir.Bitmiş yani gübre halindeki çıktıya vermikompost denir.

2.Solucanlar ağız yapısı ve sindirim sistemi gereğim sadece çürümüş,veya akışkan haldeki asidik değeri düşük olan besinleri tüketirler.Sanırım sormak istediğiniz kök bitkilerinin çürüğünü atık olarak kullanan varmı.Eğer sorunz bu ise ben biçok kök bitkisini kullandım diğer çürümüş atıklara oranla extra bir katkı veya fark göremedim

3. Isıl işlem uygulaması yemek pişirmede olduğu gibi pişirilen maddenin daha kısa sürede çürümesini olumlu etkiler ama şart değildir.Çünkü ısıl işlemde amaç maddenin ayrıştırılmasıdır bir çeşit ufalama işlemi diyebilirsiniz.Isıtmak yerine vereceğiniz karışımı olabildiğince ufalamaya özen gösterin.Bunun dışında bu süreci hızlandıracak daha kolay yollarda mevcut tabi bunu zamanla tecrübe ile edinebilirsiniz.

4.Öncelikleyadığınız bütün besinleri kullandım fakat bunları tek tek farklı kutularda kullanılması solucan sağlığı açısından tehlikeli, zaten böyle bir şeyi deneyecek olursanız solucanların atığı terk ettiğini göreceksiniz, ayrıca birçok kişinin yaptığı bi hata var sadece atık ile solucanları besleyemezsiniz bir süre sonra ölürler.Çünkü doğası gereği bir miktar toprak ve bazı hayvanların ( inek,at) gübreleri belirli ölcüde ilave edilmesi gerekir.

Bu işte ticari çapta üretim gerçekleştirmekteyim şuanda ar-ge çalışmaları gerçekleştiriyorum.

Konu ile ilgili kullanma klavuzu niteliği taşıyabilecek bi site var linkte solucan gübresinin küçük çaplı üretimini anlatan bir makale var geriye kalan bilgileri alabilirsiniz.

Solucan Gübresi ve Solucanlı Kompost Kutusu (Vermikompost)

Vermicompost Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön