View Single Post
Eski 21-12-2012, 11:00   #23
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eyenialp Mesajı Göster
Katılıyorum bonsaisan. Koca bir ağacı dibinden kesip, yandan çıkan filizleri eğip bükerek birkaç sene içerisinde bonsaiye dönüştürmek de bir teknik olabilir elbet.
Sn eyeinalp,

"Olabilir" değil, öyle zaten. Bonsai sanatının gelişip olgunlaştığı japon kültüründe buna Yamadori deniyor ve dünyada şu an en çok kullanılan tekniklerden biri de budur zaten. Yamadori ile bir fidancıdan güzel gelişmiş bir ağaç satın alma arasında da fark yoktur. Yani yamadoriyi savunuyor değilim, önemli olan uygun aday seçebilmenizdir.

Ayrıca gelişmiş uygun bir aday bulduğunuzda bonsai yapmanız birkaç sene alır diye bir şey yok. Gelişmiş bir ağaç bile olsa 8-10 seneden önce gerçekten güzel/eksiksiz bir görsellik sunan bir bonsai ben henüz görmedim. Fidan veya tohumdan başlandığında bu en az iki katına çıkan bir süreç.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eyenialp Mesajı Göster
Ancak bence bonsai felsefesine aykırı gibi bu teknikler, biraz kolaycılık, sabırdan uzak yöntemler. Saygılar.
Yukarıda da belirttiğim gibi bonsaiyi keşfeden, felsefesinin temellerini atan Çinliler ve Japonlar. Bu teknikleri zaten onlar geliştirdiğine göre bonsai felsefesine ters olduğu sonucuna nasıl ulaşıyorsunuz?

Ayrıca, bunun sabır azlığı veya yetersizliği ile alakası yoktur, bunun imkanlar veya imkansızlıklarla alakası vardır. Eğer koca bir bahçeniz varsa değil fidandan, tohumdan başlarsınız ve yer imkanınız olduğu için kısa sürede bu tohumları veya fidanları geliştirip bonsai sürecine aktarırsınız.


Ancak yeriniz yoksa, tohumu, fidanı veya ince bir fideyi hemen ufacık bir saksıya alıp aynı süreci ve gelişimi burada da göstermesini ve hemen birkaç senede bonsai gibi görünmesini bekleyemezsiniz. İşte sizin bahsettiğiniz sabırsızlık ve kolaycılık asıl budur! İşte bu bonsai felsefesi ile paralellik arz etmeyen bir durumdur.

Japonya'da bonsai yapılmak üzere milyonlarca ağacın yetiştirildiği yüzlerce bonsai tarlası var. Buraya insanlar gidip beğendikleri ağacı söküp satın alıyorlar, bu imkana sahip olmayan insanlar izin alarak yamadori yapıyorlar, Avrupa'da "bonsai nursery" denilen özel bonsai fidanlıklarından ağaç satın alıyor insanlar, bu imkan da yoksa normal fidancıdan gidip gelişmiş ağaçlar satın alınıyor vs. vs. vs. ...çünkü Amerikayı baştan keşfetmenin bir anlamı yok.

Bir Türk marka cep telefonu üretmek için, işe bakır kabloyu icat ederek mi başlamamız lazım?

Herkese çalışmalarında başarılar dilerim.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön