View Single Post
Eski 22-05-2007, 10:58   #22
nartsawa
-
 
Giriş Tarihi: 08-03-2007
Şehir: -
Mesajlar: 95
Kayseri de bu bitkinin yetiştiği her yerde böbrekler için çok faydalı olduğuna inanılır. ancak organik problemler için değil sadece bitkinin buruk tatlı suyunun içenlerin böbrek taşlarını düşürmede yararlı olduğuna inanılır.
bunun dışında böbreklere faydasını bilemem ama salamura edilmiş meyvelerinin suyunun tadı biraz buruk ama şekerle tatlandırıldıgında çok güzeldir canım mı çekti ne ))
Kayseri nin pınarbaşı ilçesinde yaşayan dayımlardan aldığım fidelerden kendi köyüme (sivas şarkışla yeniyapan) a diktiğim giraburu lardan sadece bir tanesi 1 metre kadar büyüdü. 5-6 yıllık bir bitki olmasına ragmen ben her yaz gittigim köyümde hala kendi giraburu meyvelerimi elde edemedim. bu fide de her ne kadar suyu çok sevdiğini bildiğim için bu bitkiyi bir çeşmenin yanında dikmiş olsam da fideleri getirdiğim yerden 300-400 metre daha yüksek rakımda yerleşik ve daha sert kış iklim şartları bulunan köyümde yeterli gelişimi gösteremiyor.. halbuki fideleri aldıgım yerdegözlemlediğim bir durum sebebiyle çok hızlı gelişen bir bitki diye biliyorum. örnek olarak, ıslak yere değen dallardan bir kısmı kök yapıları oluşturarak toprağa bu yeni köklerle bağlanabilmekte ve çok hızlı etrafa yayılabilmekteydiler.
çok merak ediyorum acaba sadece kayseri ve yakın çevresindeki alanlarda yetişmesinin sebebi nedir? bu bitki kayseri çevresinde endemik bir tür müdür? bitkinin orijini kayseri cevresimidir? türkiye de başka yerde yetişdiğine dair bir bilgi sahibi olan varmıdır?
bilgisi olan birileri paylaşırsa sevinirim.
teşekkürler..

nartsawa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön