View Single Post
Eski 18-12-2012, 14:21   #275
bountr
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 31-03-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 355
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
UV lambalar üzerine biraz araştırma yaptım. Bu konuda çok fazla veriye ulaşılmıyor. Biraz! dil çevirisi desteği alıp bir kaç bilgi toparladım.
Bazı kavramalr kullanılıyor içerikleri konusunda bir bilgim yok sözgelimi "nm", "nanometre" gibi.


1) UV ışık düzeneğinde 2 farklı dalga boyu yani 2 farklı lamba/lar kullanman gerekiyor: a) 400-520 nm arası (tercihen 460) dalga boylu lambalar mor, mavi ve yeşil ışık bantlarını içeriyor ve maksimum klorofil oluşumu ile güçlü bir fotosentez sağlıyor ve büyümeye çok etkili. b) 610-720 nm arası (tercihen 650 nm) dalga boylu lambalar kırmızı bant kucağı içeriyor ve bitkide çiçeklenme, köklenme ve sürgün verme gelişimi sağlıyor. Diğer dalga boyları (bunların altı ve üstü) özellikle ters etki yapıyor.

2) Sera ortamının içerisini yansıtıcı yüzeyle kaplamazsan bu sistemin etkinliği %80 düşebiliyor çünkü UV ışık ortamda yayılıp başka nesnelerce bünyesine alınabiliyor

3) Yeterli ısı olmadan ışığın pek faydası olmuyor. Yani ışığın yanı sıra kontrollü bir ısıtma/yalıtım sağlamak şart.



2) Uv canlılarda uzun süreli kullanımlarda zarara yol açar özellikle balıklarda genetik deformasyon gibi. bitkiler için 760 nanometre dalga boyunda cıvalı ampul kullanmak daha mantıklı. Güneş ışığına en yakın aydınlatmanın bu olduğunu biliyorum.

Bitkiler için en iyi aydınlatma meselesi bir tercih meselesi. Piyasada sık bulunan fotosenteze uygun florasanların lux değeri düşük. Ayrıca objeleri gerçek renklerinde gösterme katsayısı da düşük. Bunun yanında aydınlatma piyasasının en ünlülerinden bir başka markanın nispeten yeni ürünü olan bir başka ürünün lux değeri daha uygun. Her iki florasının yanında bir de gerçek renklere uygun görüntüye yaklaşmak için günışığı florasan kullanmak iyi olabilir.

400 nanometre mor ışığa tekabül eden değerdir. Mor ötesi denilen dalga boyları ise 400den küçülmeye başlar. 400den ne kadar uzaklaşılırsa fotosentez aktivitesi de o kadar düşecektir.

Yapılan araştırmalara göre fotosentez özellikle mor ötesi (ultra viyole) ve kırmızı 450 nanometre dalga boyu ve 650 Nanometre dalga boyunda çok fazla artış göstermektedir. Fotosentez olayını arttırmak için güneş ışığı özellikleri gösteren lambaların seçimi ile birlikte bu tip özel lambaların seçimi bitkinin fotosentez yapmasında artışa sebep olacak ve bitkiler çok daha hızlı büyüyeceklerdir.
UV dediğiniz şey 400 nmden küçüktür, mesela 450 nm UV olmaz, mavidir. UV bitki yetiştirme lambası diye de bir şey yok, niye hala ısrarla bunu anlatıyorsunuz bilmiyorum.

Biz aylardan, hatta senelerden beri bu konuyu araştırıyoruz, tekrar söylüyorum UV bitki yetiştirme lambası diye bir şey yok! nm, yani nanometre dediğimiz şey ışığın dalga boyunu ölçtüğümüz bir birimdir, metrenin milyarda biridir. Aşağıdaki tabloyu ve önceki sayfalardaki bilgileri incelemenizi tavsiye ederim.

Eklenen Resimler
 
bountr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön