View Single Post
Eski 11-12-2012, 11:04   #236
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mutlu Kutlu Mesajı Göster
Hazır çiçekler açılmışken serin bir yere alın, çiçekler 10-15 gün açık duruyor serin yerde. Fazladan 10-15 gün bu kokuyu koklayabilirsiniz, açan yerlerin hemen altlarında başka tomurcuklar da belirmeye başlamıştır sanırım. Birkaç çiçekle geçmez bu sonbahar diyor süsen. Sıcak ortamlarda çiçekler çabucak solabilir1-2 gün içerisinde.

Çiçeklerin hepsi geçince saksıdaki rizomları 2 parçaya böler, bahçenin değişik ve size yakın yerlerine dikersiniz. İlkbaharda da aynı kokuları duyacağınıza eminim.

Son olarak bahçedeki çiçeklerinize siyahlaşmış yanık keçi gübresi verin, özellikle keçi gübresi. Keçinin itici kokusu, kokulu çiçeklerde çekici bir kokuya dönüşüyor.
Aynen dediğiniz gibi yaptım..oda ısısında ilk açan tomurcuk 2 günde pörsüyüverdi..2. ve 3. tomurcuklar açar açmaz serin olan kapalı balkona aldım..
3 günden beri tomurcuklar tüm canlılığıyla duruyor; sanırım sizin dediğiniz gibi daha bir on gün dururlar..

Bu sarışın güzel ile ilgili son izlenimlerimde şöyle..

Aynen Karaburun nergisleri gibi ancak çiçeklere eğilip yaklaşınca çok değişik güzel bir koku duyuluyor..
Odada koku dağılımı çok az, belli-belirsiz..
Ama, ben bu durumun saksıda, dar bir mekanda büyümelerine yorumluyorum..Bu iris türü, güzel bir keçi gübreli- bol güneşli bahçe toprağında açsaydı ve kesip vazoya koysaydım, buram buram koku yayabileceğini umuyorum..
Çünkü aynı durum benim double daffodil erlicheer nergislerimde de oluyor..Köyde bol güneşli fidanlığımda açan nergislerden bir buket yapıp annemin vazosuna koyduğum zaman evin her tarafına yayılan enfes bir kokuya tanık oluyor insan..Ama, İstanbul'da saksılardaki nergislerin kokuları öylesine yoğun olmayabiliyor..

Baharda dediğiniz gibi bu sarışın güzeli yavrulara ayırıp hem köyde hem İstanbul'da site bahçesine ekeceğim..tabi keçi gübresini de ihmal etmem..bakalım, gelecek yılın gözlemleri nasıl olacak?

Sonuçta, değişik bir tür sahibi olduk..Bu sonbahar aylarında sona kalan kasımpatılar gibi, açabilen çiçek sayısının az olduğunu düşünürsek, bu sarışının bizi yılda iki defa açarak iki kez mutlu etmesi en önemli özelliği olabilir..Her ne kadar literatüre inansak ve bu sonbahar aylarında da açtığını görsekte, gelecek yıl bol güneşli güzel bir bahçe toprağı ortamında yine 2 kez açtıklarını test edersek daha iyi olacak..

Şimdilik çiçeklerim arasında başköşeye koyamıyorum..Başköşede sayın kgursan'dan geçen yıl aldığım ithal oriental liliumlar var..Onlar site bahçesinde ekili, 3 metre uzakta bankta otururken bile buram buram kokuyorlar..çiçekleride çok gösterişli..


Tekrar teşekkürler Mutlu Bey..

Eklenen Resimler
    

Düzenleyen pria : 12-12-2012 saat 11:14
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön