View Single Post
Eski 20-05-2007, 13:00   #1
bademagacı
Ağaç Dostu
 
bademagacı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 162
Dünya Süt Günü

21 Mayıs süt içenler, içmeyenler, ihmal edenler, önem verenler, süt yerine bir başka içeceği tercih edenler için anlam kazanması gereken bir gün. 21 Mayıs Dünya Süt Günü. Tüm dünyanın bu ortak gününde, insana doğumundan ölümüne karşılıksız sağlık vaat eden doğanın beyaz mucizesi ilgi bekliyor.

Süt, karton ambalajda, sağlıklı koşullarda tüketime her an hazır haliyle günün her saati içilmeyi hak ediyor. Bununla birlikte Türkiye halen sütün az tüketildiği ülkelerden biri. Sütün yetersiz oranda tüketilmesinin yanı sıra temel sorun, toplam süt tüketiminin büyük bölümünü sağlıksız koşullarda sunulan açık sütün oluşturması.

EN ÇOK ÇAY TÜKETİYORUZ

Taylor Nelson Sofres firmasının (TNS) 2003 yılında yaptığı araştırmaya göre çay yüzde 79 oranı ile Türkiye’de en çok tüketilen içeceklerin başında geliyor. Çayı yüzde 41 ile kahve izliyor. Süt ise yüzde 22 oranında tüketiliyor. Süt yerine daha çok çay ve kahve tüketen toplumumuzda sütü günün belirli saatlerinde ve belli bir nedenle içme alışkanlığı hakim.
Süt, sadece çocukluk döneminde sağlığa katkısı olan bir besin maddesi olarak algılanıyor o nedenle ilerleyen yaşlarda süt içme oranlarında düşüş görülüyor. Süt en fazla yatmadan önce ve kahvaltılarda tüketiliyor. Süt en çok çocuklar tarafından içiliyor ve ek besin olarak değerlendiriliyor. Sütü güne yaymak sağlıklı yaşamın gereği.

GÜNDE 2 BARDAK SÜT

Çocukların gelişme çağından itibaren sağlıklı büyümesi için ve kadınlarda görülen osteoperoz (kemik erimesi) sorununa karşı, kalsiyum ve vitamin deposu günlük süt tüketimine ağırlık verilmesi gerekiyor. Günde 2 bardak süt içerek; vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyumun %75’i, fosforun %60’ı ve iyotun %25’i, B2 ve B12 vitamin ihtiyacının ise %77’si karşılanabilir.
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Besler, sütün temel 5 besin grubu içinde bulunduğunu, ayrıca sağlıklı beslenme rehberinde de günde 2-4 ölçü süt ve süt ürünü tüketilmesinin önerildiğini söyledi. Ancak Türkiye’de süt tüketiminin Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göre düşük olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Besler, “Türkiye’de kişi başına düşen süt tüketimi yıllık 25 litre civarındadır. Bu, içme sütü miktarıdır. Bu miktar birçok Avrupa ülkesinde 100 litrenin üzerindedir. Oysa her yaş grubunda günde mutlaka 2 su bardağı süt tüketilmeli” diye konuştu.

SAĞLIKSIZ BİR ALIŞKANLIK: AÇIK SÜT

Türkiye’de toplumun yeterince süt tüketmediği yapılan anket çalışmalarında ve araştırmalarda elde edilen sonuçlarda görülüyor. Yetersiz süt tüketmek kadar toplum sağlığını tehdit eden bir başka önemli konu da açık süt tüketimi. Sütün kapıya kadar gelmesi, kapıdan tencerelere alınması ve kaynatılması çok yaygın bir alışkanlık. Türkiye’deki sütlerin yüzde 68’si halen bu yöntemle tüketiliyor.
Türkiye'de sütün yüzde 68'i, halen kapıdan açık halde alınması ve kaynatılması yöntemiyle tüketiliyor.

Oysa sağımdan önce ineğin memesinde steril durumda bulunan süte, sağım sırasında temizlik kurallarına uyulmaması nedeniyle yabancı maddeler ve zararlı mikroorganizmalar bulaşıyor. Modern yöntemlerle işlenmediği ve dağıtılmadığı takdirde sütün içindeki mikroorganizmalar çoğalıyor ve süt, hastalık kaynağı olarak evlere ulaşıyor. Sütten bulaşması olası hastalıklardan korunmanın yolu ise aseptik karton ambalajlarda sunulan UHT Uzun Ömürlü sütü tercih etmek. UHT işleminden geçirilerek içindeki tüm zararlı mikroorganizmalardan arındırılan sütü, açılmadığı sürece ürünün tazeliğini dört ay süresince koruyan aseptik karton ambalajın atındaki logodan tanımak mümkün.

NEDEN SÜT İÇSEK, NASIL BÜYÜSEK?

Süt, bütün besin maddelerini, yaşamsal işlevler için gerekli olan vitaminleri, enzimleri, antikorları ve daha birçok yararlı maddeyi bünyesinde yeterli ve dengeli biçimde barındırıyor. Başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere herkesin vücudu için gerekli olan süt, vazgeçilmez tek besin kaynağı.
Kalsiyum, protein, A, B, D, E vitamini bakımından zengin olan süt ve süt ürünleri büyüme ve kemik sağlığının korunmasında çok yararlı. Bu nedenle büyüme ve gelişme çağında olan çocukların, gençlerin, gebe ve emzikliler ile yaşlıların süt ve süt ürünlerini dengeli biçimde tüketmeleri gerekiyor. Organizmanın gelişimi açısından gerekli olan kalsiyum, çocuklarda kemiklerin ve dişlerin oluşumunda önemli rol oynuyor. A vitamini göz ve diş sağlığı için önem taşırken, E vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. B vitamini iştah, sinir ve sindirim sisteminin düzenlenmesinde önemli rol üstleniyor.
D vitamini de özellikle çocuklarda diş ve kemiklerin büyüme ve gelişimine etki ediyor. Sütün içeriğindeki biotin de saç ve deri sağlığı için önem taşıyor.
B2 vitamini özellikle önemli, büyümeyi hızlandırıyor...


Sütün faydaları saymakla bitmez...
Sindirim sistemini düzene sokar.
Büyüme ve gelişmeyi destekler.
Dişleri korur ve çürükleri önler.
Hücre ve doku oluşumunda rol alır.
Saç ve tırnak oluşumunda rol alır.
Yaraların çabuk kapanmasına yardımcı olur.
Kilo kontrolü kolaylaştırır.
Beynin gelişiminde ve çalışmasında faydalıdır.
Hücreleri onarır.
Kemikleri sertleştirir.
Bağışıklığı güçlendirir.

bademagacı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön