View Single Post
Eski 04-12-2012, 05:30   #4
murer
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-03-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 624
Petri kabında misel üretmek zordur ama imkansız değil.Steril ortam gerektirir.Ben ürettim daha önce.Alkolle temizlenmiş bir masa ve sterilizasyon için alev kaynağı gerekiyor.

Ellerinizi de alkolle temizlemenizi ve maske takmanızı tavsiye ederim.

Bundan sonra misel alacağınız mantarı tam ortadan ikiye bölün.Elinizle bölmeniz uygun olur mantarı ya da alevde sterilize edilmiş bir bıçak olabilir.

Daha sonda bölünen mantarın şapkaya yakın orta kısmından çok küçük bir parça alıp petri kabına koymanız yeterli. Bunu yaparken petri kabını aleve yakın tutup kapağını tam açmamaya, aralayıp koymaya dikkat edin. Şansınız da yaver giderse pamukçuk halinde misel oluşumunu kısa zamanda görürsünüz.

Misel yayılmaya başlarsa bunu buzdolabına alıp uzun süre canlı tutabilirsiniz.Bu yönteme klonlama deniyor.Bir de spordan üretim var ama o daha zor.

Komposta ekim yapmak istiyorsanız buğday, mısır, çim tohumu, darı ve ağaçta yetişen bir mantarsa kavelayı kaynatarak siterilize etmeniz gerek.

Daha sonra petri kabında yetiştirdiğiniz miselden bir parça alarak bu malzemelere ekim yaparsınız.Zamanla tüm malzemeyi sarar misel.Bunları da komposta veya ağaç kütüğüne ekim yapabilirsiniz.

örnek bir video:
cloning a mushroom - YouTube

murer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön