View Single Post
Eski 03-12-2012, 23:35   #67
Tamerlan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-12-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 1
Merhaba

Arkadaşlar, forumda ve işlenen konuda yeniyim, ancak çok meraklısıyım. Burada bir arkadaşın belirttiği gibi, okudukça ve daha yeni bilgiler elde edince aşık oluyorsun bu konuya, başarılı olmak için de herhalde ilk önce aşık olmak gerekiyor. Şu anda daha çok araştırmayla meşgulüm. Yine de dayanamadım bir kova içine biraz çuruk sebze meyve koydum içine de 20 tane solucan saldım. Kafama takılan bir kaç soru var, bir acemiyi bilgilendirirseniz memnun olurum.
1. Bazı yerlerde komposto, elde edilen solucan toprağına deniliyor, forumda ise solucanlara hazırlanan yeme komposto diyor bazı arkadaşlar. Hangisi doğrudur?
2. Doğal yaşamında solucanlar 10-16 sm toprak altı derinliğinde yaşıyor. Oradaki yaşamını da tahmin ettiğim köklerle ve ya toprağa karışan yaprak dal gibi cisimlerle besleniyor. Ancak şu ana kadar solucanların canlı köklere zarar verdiğini hiç duymadım, bu da olü kökler ve yapraklar temel besin kaynakları olduğunu düşünüyorum. Sormak istediğim deney ve ya üretim yapan arkadaşlar hiç koklerden besin maddesi yapanlar var mı, varsa alınan sonuçları bizimle paylaşa ve ya kıyaslaya bilirlermi diğer besin maddelerine göre?
3. Bazı kaynaklarda, hazırlanan solucan "maması" özel kaplarda ısıtılırsa daha kısa sürede mama haline geliyor. Sorum bu konuyla lgili, uzun süre bekleyip doğal şartlarda hazırlanması mı daha faydalı mamanın, yoksa ısıtmayla mı daha faydalı? Ekonomik açısından ısıtma daha faydalıysa, mama bazı faydalı özeliklerini kaybetmiyormu, buda üretilen toprağın kalitesini düşürmüyormu?
4. Mamayı sadece bir çeşit atıktan deneyen var mı, mesela bir kapta muz maması, bir kapta elma maması, başka bir kapta patates maması hazırlayıp, karıştırmadan ayrı ayrı solucanlara veren var mı ve neticeleri gözleyen oldu mu hiç? Olduysa hangi tür mamayı daha çok seviyor solucanlar fark eden varsa bizimle paylaşabilirmi?
Umarım fazla sıkmadım sorularımla.

Tamerlan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön