View Single Post
Eski 18-05-2007, 20:53   #49
lerdemir
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Kendi tecrübe ettiğim üzere düzeltmek isterim:

Gardenya her gün fısfıs ile nemlendirilmek istiyor ve bunu çok seviyor.
Tomurcuk halde iken de çekinmeden ve gönlünüzce su püskürtebilirsiniz her yerine (tomurcuklar da dahil)

Ancak ne zaman ki o tomurcuklar gonca halinden çiçek haline dönmek üzere harekete geçerlerse (tam yeşil renkteki gonca kapsülü yer yer açılmaya başlayıp yeşilliğinin arasından beyaz rengini göstermeye başladığında) işte o zaman spreylerken artık o goncalara su gelmemesine özen göstermeye başlayın.

Unutmayın, bu demek değil ki bu dönemde spreylemeyi kesin. Hayır! Tam aksine! Devam etmelisiniz gardenyanızı günlük olarak spreylemeye; sadece goncalara dikkat.

Aynısına çiçek tam olarak da açtığında dikkat edersiniz olur biter. Ben aylardır öyle yapıyorum; gardenyam çok coşkun, sürekli goncalar, çiçekler ve dahi yeni yeni yapraklar ve sürgünler...

Şimdi aşağıya, bir başka konu başlığında gardenya bakımında kendi tecrübe ettiklerime dair yazıklarımı kopyalıyorum. Verdiğim linke bakarsanız Mine Hn'ın da bu yazdıklarımı tasdik ettiğini göreceksiniz.

Kolay gelsin...

Bu linkin 29. sayfasının 862 numaralı mesajında şöyle yazmışım:

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir Mesajı Göster
Mine Hn'ın yoğunluğunda ben kendi deneyimimi aktarayım:

Mart'ın en başında minicik bir saksıda bolca goncalı, gösterişli bir ithal gardenya hediye etmişti bir dostum.

Ve hemen interneti taradım nedir ne değildir diye.

Gördüm ki, başıma bir bela almışım; zira bakımı çok ama çok zor, en nazlı çiçek vs yazıyordu hep.

Öncelikle subtropikal kökenli bir bitki olduğundan dolayı nemi seven bir yapısı var; ancak toprağının sulu, ıslak da olmaması gerekiyor.

Bunu temin etmek için ben sabah işe gitmeden önce ve akşam da yatmadan önce güzelce fısfıslıyorum yapraklarını iyi su ile (tercihen yağmur suyu).

Sabahın ilk güneşinden öğlene kadar direkt güneş alan doğu penceresine koydum. Çok seviyor bence. Öğleden sonra güneşi istemiyor. Öğleden sonralarında ise doğrudan ışık vurmasın ama aydınlıkta kalsın.

Tabağına hep iyi su koyarak bulunduğu ortamı nemli tutuyorum; ama toprağının da su içinde kalmamasına dikkat etmelisiniz; bunu saksının dibine bir sıra çakıl veya tabağa bir sıra çakıl koyarak temin edebilirsiniz.

Su püskürtürken goncalara da püskürtün sakıncası yok, ancak gonca açıp da çiçeğe dönünce bembeyaz çiçeğe su gelmemesine özen gösterin; bunu da kağıttan mini bir külah yaparak temin edebilirsiniz yazıyor internette ama ben kağıt bile değsin istemiyorum çiçeğe ve elimi siper ederek fısfıslıyorum.

Sulama sıklığım ise bu nem temini sonrasında haftada bir şu günlerde; toprağı kuru gibi tutuyorum anlayacağınız. Ancak şunu farkettim ki, susadığında goncaların dipleri hafifçe boyun büker gibi oluyor, o zaman anlıyorum ki acilen su verilecek.

Her 4-5 su verişimde bir suya limon tuzu katıyorum. mesela bir bardak suya 2minik parça limon tuzu.

Forumda gardenyaya özel konu başlığında arkadaşlar domates ve kabak kırıntılarının toprağa katılmasının gardenyaya çok faydalı olduğunu söylemişti. Bir başka arkadaş da demir tozu. Ben demir tozu temin ettim, henüz toprağa eklemedim. Domates ve kabak denemesi de yapacağım.

Geceleri 14 derecenin altından, gündüzleri de 26-27 derecenin üzerinden pek hoşlanmıyormuş.

Ben ayrıca gece nemi sağlamak için kuru temizlemecilerin verdikleri incecik şeffaf naylonu kullanıyorum. Gardenyayı çepeçevre saracak naylonu saksıya giydirip; içini de kendi nefesimle doldurarak bir balon haline getiriyorum (CO2 ve sıcak ortam iyi gelir sanırım) ve ağzını bağlıyorum poşetin.

Yaptıklarım bunlar ve Allah nazardan saklasın Gardenyam canavar gibi serpiliyor. Tam 2 ay geçti ve ilk halinin 2 katı kadar.
Haa, ayrıca kahve telvesi ekledim toprağına 3 hafta önce. Aklıma geldikçe de içtiğim kahvelerin fincanda kalan telveleri ekliyorum. Toplasam 5 fincandan kalan telveyi koymuşumdur. Daha fazla eklemeyeceğim.

Durumum bu. umarım aydınlatıcı olmuştur.

Mine Hn'a da Allah kolaylıklar versin...

Hepinize saygı ve sevgilerimle...
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gilan Mesajı Göster
Ben çiçekliyken su püskürtülmez ama tomurcukluyken püskürtülür diye biliyordum, yukarda yazanlara göre sanırım bu yanlışmış. Tamam su püskürtmeyi bıraktım.
Forumda bir yerde Mine Hanım gardenya dış mekan bitkisidir demiş, ben de dışarı koydum o yüzden. Suyu da bayağı seviyor sanırım. Limon tuzuyla demir sülfatını da veriyorum 2 aydır ama sararma durmuş değil.
Güneşle arası nasıl biliyor musunuz? Dışarda direk güneş altında olacağı bir yere koysam bana kızar mı sevinir mi?

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön