View Single Post
Eski 29-11-2012, 16:38   #23
Potasyum
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-02-2012
Şehir: Glasgow
Mesajlar: 58
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi koyu yesil Mesajı Göster
Sn Potasyum,
Oncelikle calismalarinizda basarilar dilerim.
Bende arduino ile benzer bir sistem kurmak uzere bir suredir calisiyorum.
Benimki sizinkine gore daha mutevazi bir sistem, atmega328 ve 2*16 lcd displayden ibaret.
Malesef fazla vakit ayiramam sebebi ile simdilik nem ve isi olcumunden ileriye gidemedim.
Aslinda benim planim, arduino ile gelistirecegim, cesitli sensorler icerecek uydular araciligi ile sadece olcum yapmak, bu veriyi bir bilgisayara aktarmak ve gerekli kontrol mantigini burada yurutmek.
Neyse, benim sizden ogrenmek istedigim konu ph olcumu ve kullandiginiz sensor.
kodunuzda anlayabildigim kadari ile bir loop icinde sureklli olarak ph olcumu yapiyorsunuz.
ph sensorleri bu durumda stabil degerler uretebiliyor mu?
yoksa kullandiginiz ozel bir sensor mu?
Cevabiniz icin simdiden tesekkur ederim.
Saygilarimla...
Selam

Bendeki sensoru cin mali 12sterlin maliyetinde , ebay marketten 0.05-+ kayma tolaransli yani ph 6.01 bi sonraki olcum 6.06 bunlarin 0.01+- toleranslilarida var,sonucta kaliteye gore degisiyor. Bendeki sensoru okuyan devre anolog ,1-5v arasinda dogru akimli voltaji kontrol devresine okutup degerleri ve kontrolleri saglatiyorum.

Ph'i hep ayni dongude (loop) aktif tutuyorum.Sistem,ph'i istedigim oranda sudaki degisime gore up ve down dozaj pompalarindan gerekli olani belli zaman surelerinde tetikleyerek ve keserek dengeyi tutuyor.

Sistem 6 ay suresince calisirken hemen hemen her gun, sabah ve aksam baslangiclarinda ph'i, sivi olcum ile kontrol ettim.Sabit isidaki suyumu ilk ay filtrelemedim.Sapmlari suyu sivi olcum sonuclari ile orantiladim ve ayarladim Sapmalar, Baslangicta ortalama 4 gunde bir 0.10 kayiyordu. Ph 6.10 olmasi gereken 4 gun sonra 6.20 ye sapiyordu .Filtreden sonra sapmlar hemen hemen 6 gunde bire kadar cikti.Bitkinin donemlerinde degisiklik gosterebilir.

Ayari,Bitki icin tanktaki suyun,sivi olcumlerin verdigi sonuc dogrultusunda, devrede bulunan iki ayar trimpotundan sadece T1 potunu kullanarak dengeliyordum.T2 potu her "yeni" sensor degisimde 1 kereye mahsus kullaniyordum.Ozel kalibrasyon sivilari kullanmadim (sensorun ilk ayari haric)Yeni sensor+gercek sivilarla yapilan kalibrasyon.(sabit ayar T2,),Sitemin,kontrol devresinin prosesteki ph programinda bir degisiklik yapmiyorum.Sensoru gerektiginde saf su ile temizliyorum.

Selametle


Düzenleyen Potasyum : 29-11-2012 saat 17:04 Neden: eksik kelime
Potasyum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön