View Single Post
Eski 18-05-2007, 00:51   #3
bonsaisan
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Sayın arb73 ilgiiz ve verdiğiniz link için teşekkürederim.
İlgili konu ile alakalı ikimyasalalr ve ev yapımı ialaçlar konusunda teorik ve pratik uygulama konuusnda bir nebzede olsa bilgilerim mevcuddur.
Konuyu açmamda ki sebeb web her nekadar bu tür zararlılar ile ilgili görsel kaynak bulunsada bu kaynağı güçlendireç kalitede fotoğraflar olmadığından dolatı tüm bonsai severlerin yararlanaçağı kalitede bir fotoğraf karesini çekip örnek teşkil etmek amaçı ile siteye ekledim ve şimdide konunun altına farklı bir bilgiyi ekliyorum.
Saygılarımla



ben şimdi çok daha değişik bir denemede bulunaçağım sadece bir sürgününe uygulamayı düşünüyorum.Kulanıcağım şey bende bolça olan bir şey Avispray kafes kuşarı için haşerelere karşı kulanılan bir sprey tünek ve kafes ilaçlamasında sevimli papağınımın haşreler ile haşır neşir olmaması için 1 ayda bir kulandığım bir sprey içeriği ise her 100 gr solusyonda pyrethrum 0.36(%25). piperonylbutoxide 0.45 bakalım denem sonucunda ne olaçak.
normalde şu daha etkili bir şey.
Alkol Spreyi : 1-2 fincan %70 lik alkol ve su karisimi Afitler, beyaz sinek, thripsler ve unlu bite karsi kullanilmaktadir.



laçı iyiçe bi araştırdım ve aşağıda ki sonuçu buldum.


Bitkilerden elde edilen böcek öldürücülere "biyoinsektisid" adı veriliyor.
Biyoinsektisidlerin çok sayıda çeşidi var. Genellikle fazla toksik değiller... Etkileri kısa sürse bile böceklerin rezistans geliştiremeyeceği kadar etkili içeriğe sahipler.

Dünya insektisid pazarında henüz yüzde 3 gibi bir yer işgal etmelerine rağmen bu doğal mücadele ilaçlarının yakın gelecekte hızla hacim kazanacakları kesin. Projeksiyonlar 2020 yılında pazar payının yüzde 25'leri bulacağını gösteriyor.

Yıllık artış hızı yüzde 20 civarında olan biyoinsektisid pazarı içinde en hızlı artış bir krizantem türünden elde edilen
"pyrethrum" isimli maddede...
"Pyrethrum" un memelilere ve çevreye toksik etkisi çok az. Diğer bitkisel kökenli insektisitlerin aksine yağmura ve rüzgâra karşı daha dayanıklı.
Ancak güneş ışınlarından etkilenip bozunabiliyor. Bu nedenle etken maddeyi kapalı ambalajlarda ya da koyu renkli şişelerde saklama mecburiyeti var.

Diğer doğal ya da yapay insektisitlerle birlikte rahatça kullanılabiliyor.
"Pyrethrum" un sinerjik etkileri halen araştırma konusu.
Ancak "piperonyl butoxide" le karıştırıldığında etkisi artıyor.
Emici ve delici böceklere karşı başarıyla kullanılıyor. İlginç özelliklerinden biri de repellent (uzaklaştırıcı) etkisiyle sivrisinek mücadelesinde iyi sonuç vermesi...

Pratikte bitkiden izole edilen alkoloid ve ekstraktlar (özüt)
kullanılıyor.

ANADOLU İKLİMİNE UYGUN
Türkiye'de türün yabanisini çeşitli yörelerimizde görmemiz mümkün. Bitki bildiğimiz papatyanın biraz daha büyüğü gibi...
Bilenler kurutarak ev içinde veya saksıda bitkinin kurutulmuş şeklini böcek mücadelesinde kullanıyor.
Toksik etkilerinin az olması hayvanlar üzerinde kene ve pire mücadelesine de imkân vermekte. Nitekim bizim yerli herbalistler (bitki uzmanları) "pyrethrum" isminden esinlenerek bu bitkiye "pireotu" adını akıştırmışlar.
Bitki, Anadolu'nun her yerinde açık ve kapalı alanlarda

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön