View Single Post
Eski 24-11-2012, 13:27   #11
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Ben de son 4 aydır ilgilendiğim 5 adet Carmona sahibiyim.

Bu kısa süre içinde gözlemlediklerim; Suyu seviyorlar, ama iki sulama arasında toprak mutlaka kurumaya bırakılmalı. Yaprakların canlılığı azalıp aşağı doğru eğildiklerinde mutlaka su verilmeli, en geç ertesi güne tekrar son derece sağlıklı bir görünüme kavuşuyorlar. Tabii bu periyodu iyi öğrenip yaprakların sarkmasını beklemeden, toprak yeterince kuruyunca su vermek en iyisi, ağacı strese sokmamak bakımından.

Aldığımda üzerinde çiçekleri vardı, bu geçen sürede de yüzlerce çiçek açtılar, döktüler. Çiçeklerinin ömrü birkaç gün, en fazla bir hafta sürüyor, fakat daha o çiçek ölmeden mutlaka yenileri patlıyor. Böylece ağaçların üzerinde her daim sağlıklı şekilde 5-10 çiçek sürekli duruyor. Tabii bu, benim bakıma başladığım ağustos-aralık ayları için ve Antalya ikliminde geçerli. Şu an hala yeni gelen çiçekleri bulunuyor.

Günde 1 saat kadar (sabah 9-10 arası) tam güneş, sonrasında balkonda aydınlık ama direk güneş almayan bir köşede duruyorlar.

Belki mevsimden kaynaklıdır, sürgünleri bir ilginç yapıda. Her yerinden bolca yeni yaprak açsalar da yeni sürgün oluşup uzaması sıkıntılı oluyor. Bu nedenle ikincil dal yapılanması için sanırım baharı beklemem gerekecek. Ama en ilginç yanı, eğer yeni bir sürgün yaprakların arasından çıkıp uzamaya başladıysa neredeyse gözle görülür şekilde büyüyor. Kasım ayına kadar bu sürgünlerin neredeyse günde yarım santim uzadıklarını söyleyebilirim. Şu aralar duruldular. Fakat en büyük sıkıntım her ağaçta sadece 1-4 arası sürgün olması, asıl yan dallanma beklediğim ana dallarda yeterince sürmüyor olması. Bunu da asıl baharda göreceğiz. Sanıyorum o dönemde daha bol sürgün vererek bana yardımcı olacak ve gerekli öbeklere kavuşmamı sağlayacaktır.

Yukarıda bahsi geçen unlu bit gerçekten bu ağacı seviyor. Zararlıların artık ağaçları çok zorlamaması gereken bu sonbahar döneminde bile sanıyorum toplam 7-8 kadar unlu biti ağaçlarımdan elle uzaklaştırdım. Şu an hepsi çok temiz görünüyor fakat son biti alalı daha 2-3 hafta oldu.
Her ağaca belirli periyodlarla yakından ve dikkatli bir gözlem yaparak tüm dalcık ve yaprakları incelemek ve bir sorun varsa hemen müdahale etmek gerekiyor. Açıkçası bahar ve yaz döneminden de bu konuda çekinmekteyim. Umarım mekanik temizlik her zaman yeterli gelir ve ilaçlamaya ihtiyaç kalmaz.

Son olarak ekleyebileceğim, 4 aydır balkonda son derece mutlu mesut yaşayan carmonalarım burada gece sıcaklığının 10 derecelere düşmesiyle son iki haftada bazı yapraklarında ani sararma ve ertesinde kuruma gösteriyorlar. Bir taraftan yeni yaprak açmaya devam etseler de bazı yapraklar sanırım soğuklardan etkileniyor. Buna da şaşmamak gerekir sanıyorum, kaynaklarda en alt sıcaklık olarak 12 derece verilmiş.
Ağaçlarımdan birini içeriye aldım. Bir süre tepkisine bakarak sorun yaşamazsam diğerlerini de içeri alacağım ve kışı böyle geçireceğiz.

Şimdilik sınırlı olan bu bilgilerim umarım ihtiyacı olan arkadaşlara faydalı olmuştur.

Herkese sağlıklı ağaçlar dilerim.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön