View Single Post
Eski 11-11-2012, 20:51   #52
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Name:  mung_bean.jpg
Views: 6223
Size:  67.3 KB

Resimdeki 4 metre uzunluğunda bir adanın sol yarısında aduki fasulye, sağ yarısında ise maş fasulyesi ekili idi. Aduki fasulyenin ekili olduğu bölümde, şu anda bahçenin çoğu yerinde olduğu gibi (karabuğday ve arı otu ekili alanlar hariç), kuş otu ağırlıklı olmak üzere 4-5 farklı ot iştahla çimlenip büyümüş durumda.

Buna karşın maş fasulyesinin ekili olduğu bölümde dikkat çekici bir şekilde çimlenmiş hiç bir yabani ot yok. Oysa orada da bol miktarda yabani ot tohumu olduğu muhakkak.

Börülceler başka bir bölümdeydi. Yerleri soğan ekilmek üzere çapalandığı için ot durumuna dikkat etmemişim. Maş fasulyesindeki gibi olsaydı görürdüm büyük ihtimal.

Bu gözlemi yaptıktan sonra giriştiğim bir literatür taramasında rastladıklarımdan bir kaç tane:

Allelopathic Activity of Naturally Occurring Compounds from Mung Beans (Vigna radiata) and Their Surrounding Soil

Mungbean (Vigna radiata L. Widczek) as a potential crop for weed control

Weed suppression in wheat (Triticum aestivum L.) by legume and non-legume green manures along with different N fertilizer levels

Allelopathic Effects of Mungbean (Vigna radiata) on Subsequent Crops

EVALUTION OF ALLELOPATHIC POTENTIAL OF AN OBNOXIOUS WEED USING MUNG BEAN AS A BIOASSAY MATERIAL

Yapılmış daha da çok çalışma var. Makalelerin bir kısmında allelopatiden etkilenen diğer bitkilerin (ilginçtir, kendi tohumlarını da baskılıyor) bazılarından söz edilmiş. Fakat benim bulmak istediğim hangi bitkilerin maş fasulyesi allelopatisinden etkilenmediği.

Söz gelimi, bir çok başka bitki ile birlikte karabuğday ceviz toksininden olumsuz etkilenmiyor, ceviz ağaçlarının altında mükemmel yetişiyor. Karabuğday'ın maş fasulyesi ile birlikte de yetişebilmesi çok işime gelirdi.

Bunu ölçebilmek için bu adadan alınmış yüzey toprağına çimlenme testi yapabilmek maksadıyla kontrollü ortamda buğday, arpa, karabuğday, arı otu, bezelye, fiğ, maş fasulyesi, ıspanak, çalı fasulyesi tohumları ektim. Bundaki durumu gördükten sonra başka tohumlarla bir grup daha deneyebilirim.

Sonuçta maş fasulyesinin bazı bitkiler için çimlenme önleyici, gelişme engelleyici özelliği olduğu literatürden de görülüyor. Birlikte yetişebilecek ve uygun rotasyon planına yarıyacak modeli yaratabilirsem bahçede çok işime yarar.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön