View Single Post
Eski 07-11-2012, 13:07   #4
selenn
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Dinlenme Dönemlerine Göre Sukulentlerin Sınıflandırılması

Sukulentlerin gelişmelerini sürdürmek ve nesillerini devam ettirecek enerjiyi sağlamak için yılın belli aylarında, mevsimlere göre ayrılan dinlenme dönemleri vardır.

Bu sınıflandırmada Kışın Dinlenen Türler ve Yazın Dinlenen Türler diye 2 grup oluşturulmuştur. Sukulent ve Kaktüs türlerinin dinlenme dönemlerini bilmek bizlere büyük kolaylık sağlar. Çünkü dinlenme dönemlerinde bitkilerin su ve besin ihtiyacı gelişme dönemlerine nazaran azdır. Bunun yanısıra dinlenme döneminde bitkilerin genel görüntüsü de gelişme dönemlerine göre farklıdır.

Dinlenme döneminde sukulentler daha sıkı, kompakt bir form alır. Yapraklı türlerde alttan başlayarak üst kısma doğru yaprak sararmaları ve kayıpları oluşabilir. Lithops ve benzeri türlerde bitki gövdesinde toprağa daha çok yaklaşmış, küçülmüş bir gövde tablosu oluşur. Bu belirtiler gözlemlendiğinde bitkinin dinlenme dönemine girdiğini anlayabiliriz.

Sukulentler dinlenme dönemlerinde kaktüslerde olduğu gibi tamamen kuru bir ortam istemezler. Su miktarı azaltılmalı, sulama sık yapılmamalıdır. Dinlenme döneminde sukulentleri besinle yormamak, gelişme döneminde besinle destek olmak gerekir.

Sulama miktarı ve sıklığı bizlerin en çok merak ettiği husus aslında. Burada en önemli nokta bitkinin bulunduğu ortamdır. Eğer kışın dinlenen bir sukulent kapalı ve ısıtılan bir ortamda ise tamamen susuz kalmamalı, az miktarda ve çok sık olmadan köklerini canlı tutabilecek kadar su verilmelidir. Fakat yazın dinlenen sukulentlerde hava yaz aylarında sıcak olduğundan toprak daha hızlı kuruyacaktır. Bu nedenle sulama kışın dinlenen sukulentlere göre daha sık yapılmalıdır.

Aşağıdaki dinlenme dönemi tablosu Prof. Dr. James Feucht tarafından hazırlanmış ve sukulent yetiştiricileri için güzel bir kaynaktır. Bitkilerin dinlenme dönemleri bizim ülkemiz için de uygundur ve kuzey yarımküreye göre sınıflandırılmıştır.

Kışın Dinlenen Sukulentler:

Bu gruptaki sukulentler yazın gelişip, kış aylarında (Kasım ile Şubat arası) dinlenirler. Sözkonusu sukulentler yazın en sıcak aylarında gelişme hızlarını yavaşlatırlar, Eylül ve Ekim aylarında son gelişmelerini gösterip dinlenme dönemlerine girerler.

Adenia, Adenium, Agave, Alluadia, Aloinopsis rubrolineata, brachystelma, Bursera, Calibanus, Ceropegia, Cissus, Cyphotstemma, Didieria, Dorstenia, Echeveria, Encephalartos, Euphorbia, Ficus, Fockea, Huernia, Ibervillea, Ipomoea, Jatropha, Lithops, Monadenium, Moringa, Operculicarya, Pachypodium, Pedilanthus, Plumeria, Pseudolithos, Pterodiscus, Raphionacme, Siningia, Stapelianthus, Synadenium, Tillandsia, Titanopsis, Trichocaulon, Trichodiadema, Xerosicyos bu gruba dahildir.

Yazın Dinlenen Sukulentler:

Kışın gelişen türlerdir. Mayıs - Ağustos ayları arasında bitki dinlenme dönemini yaşar. İlkbahar ve sonbaharda bu gruptaki sukulentlerin gelişmeleri kışın en soğuk aylarına göre hızlıdır. Bunun yanısıra istisnai bir durum olarak Crassula türleri yaz mevsiminde gelişmelerini sürdürür.

Adromischus, Aeonium, Aloe, Anacampseros, Astroloba, Avonia, Bowiea, Bulbine, Ceraria, Conophytum, Cotyledon, Crassula, Dioscorea, Dudleya, Fouqueria, Gasteria, Gibbaeum, Graptopetalum, Graptoveria, Haemanthus, Haworthia, Kalanchoe, Neohenricia, Othonna, Pachycormus, Pachyphytum, Pachyveria, Pelargonium, Peperomia, Portulacaria, Sansevieria, Sarcocaulon, Sedeveria, Sedum, Senecio, Stomatium, Talinum, Tylecodon bu grupta yer alır.

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön