View Single Post
Eski 01-11-2012, 21:44   #1
Hakan Öncü
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-02-2010
Şehir: ISTANBUL
Mesajlar: 139
Topraksız Tarımda Ispanak

Topraksız tarımda yaptığım 3 yıllık bahar-yaz denemelerinden sonra bu kış ıspanak denemeye karar verdim.

Bu sene kendi evimde son topraksız tarım denemem olacak.
Önümüzdeki dönemde muhtemelen başkalarının balkonunda -terasında topraksız tarım çalışmalarıma devam edecem.

Şimdi bu sene yaptığım topraksız ıspanak denememi anlatayım.
15 Eylül tarihinde yapımarket ten aldığım 1 paket ıspanak tohumunu torf içinde çimlendirdim. Aldığım 3-4 gr tohum dan muhtemelen 150-200 adet tohum çıktı ama bunların 30-40 tanesi çimlendi.

10-15 gün kadar geçen çimlenme süresinden sonra 5-6 cm e olaştıklarında 3 er 4 erli demetler halinde belli aralıklarda ektim.

Sulamayı günde 3 defa sabah öğlen akşam 1 er saat süre ile yapıyorum. Suyun EC si 2,2 Ph 7 civarında idi.

Ispanakların gelişimi fena değildi. Sulama yaparken biraz zorlandım. Eskiden domatesde sadece fidenin etrafına 1 kücük hortum ile sulayabilirken ıspanaklar 13 - 14 öbek olunca sulamada zorlandım. Ispanaklar küçük iken perlit devamlı güneş altında olduğundan yeşermeye yosunlanmaya başladı. Ispanaklar büyüdükçe perlit gölgede kaldı yeşermede bitti sayılır.

Ekim 15 gibi ıspanaların arka tarafındafında çok küçük siyah noktacıklar gördüm. Çok önemsemedim ama ilerleyen günlerde yapraklarda bozulmalar ve yaprak zarının altında yaprak kurtları görmeye başladım. Üzerinden elimle gördüklerimi ayıkladım ama çok miktarda siyah noktacık vardı.

Biraz ihmal, biraz ailevi sıkıntılar birazda gördüğüm küçük siyah noktalar ıspanaklara beni soğuttu. Nerdeyse hiç ilgilenmedim 1.5 aylık dönemde 4-5 defa yanlarına uğradım. Çok az su eksiltti, çok az besin eklkedim. Besinim domates için hazırlanmış bir besindi. Bugün baktığımda ıspankların fena durumda olmadığını gördüm.

İlk hasatımı yaptım. 60x80 Cm lik bir alanda 300 gr. ıspanak topladım. İlaçlama yapmayı düşündüm ama elimdeki ilaçlar ıspanak ile mücadele edemeyeceğini düşünüyorum. Elimde kırmızı örümcek için bir ilaç ve neemazal var. Bir ilaçlama yapmadım. Ama yapraklardaki bozulmalar çok dağılmadı. Havaların soğukluğundan **** başka bir sebep bilmiyorum ama genel durum fena değil.

Topladığım yapraklarda siyah nohtacıklar hala var. O ıspanakları çok iyi yıkayıp tüketip tüketmemekte kararsızım. Elimle hafif bir ovmada o siyah noktalar temizleniyor.

Resimlerim ektedir.

Değerli yorumlarınızı bekliyor, yeşil ve sağlıklı günler diliyorum.

Eklenen Resimler
     
Hakan Öncü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön