View Single Post
Eski 22-10-2012, 12:34   #3
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Önerileriniz için çok teşekkürler Sn. Sakaki. Dikkate alacağıma emin olabilirsiniz.

Budama konusunda ben de korkuyorum açıkçası. Begonviller bu konuda enteresan bitkiler. Arşivlerimi karıştırdığımda daha önce bu konuda şu bilgileri not aldığımı görüyorum.

Sn. Bonsaisan'ın konuyla ilgili bir yazısından alıntıdır:

"Bu tür budama konusunda çok hassas ve eğer doğru şekilde budanmaz ise o kısmı gövdeye kadar kurutup yakın bir noktadan tekrara sürgün verir.

Begonvilde ana kural dalın yıl içinde gelişmesine müsaade etmek. O dalı kalınlaştırmak daha sonraki yıl ilkbahar da gelişme izin verip çiçeklenmenin bitiği yıl gerideki bir sürgüne kadar olan kısmı budamak.
Bu sayede genç olan o sürgün ya da sürgünlerin sayısı ne kadar fazla ise o dalı o kadar iyi koruyacaktır.
Bir daha ki yıl birçok sürgünün gelişmesini sağlar ve o dal ana form dalınız olarak kalır.


Begonvillerde ki en büyük sorun budur. Bu yüzden önce dışa doğru gelişmesine izin verin her 4 yaprak uzayan sürgünün uçundan çıkmakta olan yeni yaprağı çimdikleyin bu sayede geride daha çok sürgün oluşur dal iyice odunlaşsın yoksa odunlaşması tamamlanmamış olan dal kendiliğinden kurur.

Budamada ise fidanlarınız yüksek bir yapıda ise kök sistemine yakın olan dalları belirleyip yüksekliğini en güçlü dala yakın olarak budayın ve bu dalı tepe noktası oluşturmak için kullanın dikkat bu uygulama sonrası begonviliniz o yıl çiçeklenmeye bilir.
Çiçeklenme begonvilde sürgün uzamasını engeller yaprak sayısının azalmasını sağlar.
Ben çiçeklenmeyi yavaşlatmak için bu türü daha da gölge bir mekana alırım bu sayede çiçeklenme yerine bitki hızla uzamaya ve sık yaprak yapmaya başlar.
O uzadıkça ben budamak yerine çıkan tüm yeni yaprak tomurcuklarını çimdiklerim.

Bu sayede ağacın dallarında bolca yaprak çıkar ve bunlar çıktıkları dalın üstünde dalcıklar oluşturmaya başlar."


Ağacımın üzerinde hali hazırda birçok ölü dal bulunuyor. Bunlar kalın dalların çok geriden yanlış biçimde budanmasıyla oluşmuş belli ki.
Bu dalların benim şekillendirmem için önemli bir olumsuz etkileri yok. Ağacı alırken de ölü olduklarını farketmiş, canlı sürgünleri gözönünde bulundurmuştum. Hatta bu ölü dallar görselliği pekiştirmede olumlu katkı bile yapabilirler.

Ne var ki mevcut canlı dalları oldukça önemli konumda ve onları öldürmeyi göze alamam şu aşamada.

Bu nedenle budama konusunda hiç olmadığım kadar tedirgin durumdayım.


Sanırım şimdilik sadece sola doğru en alttan çıkan dallardan üsttekini budayacağım. Hatta onu da en dibinden değil, biraz ileriden budayarak kalan parçanın tepkisine bakacağım. Kurusa da sorun değil, çünkü zaten orada olmaması gerekiyor. Ama tekrar sürgün verirse en azından ilerisi için ağacın tepkisini görmüş olacağım.

Kalan dallara sadece çok hafif telleme ile şekil vererek şimdilik büyümeye bırakacağım. Bu arada şekline de karar vermeye çalışırım.

Aksi fikri olan varsa lütfen belirtsin.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön