View Single Post
Eski 19-10-2012, 18:47   #6
koyu yesil
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 24-01-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 50
Herkese Merhaba,

Ben de bu konu üzerinde düşünmüştüm.
Düşüncelerimi paylaşmak isterim.

Öncelikle hayvansal atıklardan metan gazı ureterek(nam-ı diğer biogas) sera ısıtmasınının pek kolay olmadığını hesaplamıştım, belki asıl ısıtma sistemine destek olarak ve ısıtma giderlerini düşürmek amacı ile kullanılabilir. O hesapları şimdi bulamiyorum, bulursam onları da paylaşıyor olurum.

Güneş, ısı eldesinin en ekonomik yolu, ama, ısıyı elektrik olarak elde edip elektrik olarak depolamak yolu ile değil. ısı olarak elde edip, ısı olarak depolamak koşulu ile.
Google'da ısı depolama diye aratırsanız pek çok yayına ulaşabilirsiniz. İşte bir kaç örnek;
http://www.mmo.org.tr/resimler/dosya....pdf?dergi=230
http://www.mmo.org.tr/resimler/dosya...k.pdf?dergi=60
Aklımda şu kaynar suya atıldığında jel haline gelen ve daha sonra, içindeki metal çubuk çıtlatıldığında ısınıp katılaşmaya başlayan torbalar var.
bu sıvıdan(sanırım bir çeşit tuz) büyük bir tank yapılırsa ısı bununla depolanıyor olabilir.
tabi, ısı üretme fazını yani katılaşma fazını bir şekilde kontrol altında tutabiliyor olmak ve bu maddeyi ucuza temin edebiliyor olmak gerekiyor.
ayrıca, güneş kollektorleri ile elde edilecek ısıyı bu maddeye transfer edebiliyor olmak da gerek. bu tuz bazlı bir madde oldugu için korozyon etkisi oldukça yüksek olacaktır diye tahmin ediyorum.

bunun haricinde, ısı pompalarıda elektrik ile calışıyor olsalarda, resistanslı bir ısıtıcaya oranla 4kat kadar daha verimli çalışabiliyorlar. Bunların kullanılması da mümkün.

ya da, sürekli akan bir nehir kenarında isek, kendi HES(hidro elektrik santral) 'imizi de kuruyor olabiliriz. Bu sekilde yuksek watlı elektrik eldesi maliyet açısından rüzgar ve güneş enerjisine göre çok daha mantıklı.

ısı elde etmek kadar, ısının sera içerisinde muhafazasi da önemli bir konu.
bunun için ahşap sera başlıklı serada açıklamayı düşündüğüm birşey var. aslında çift katlı ısıcamlar ile aynı, sadece cam yerine sera naylonu.

havalandırma noktasında ise, ısı dönüşümlü havalandırma sistemleri tercih ediliyor olmalı.
bunlar dışarıya atılan havadaki ısının %50 kadarını geri kazanabiliyor.

gelelim kafamdaki sisteme;
evlerin çatılarındaki güneş enerjisi sistemlerini görmüşsünüzdür, son zamanlarda bunların cam tüplüleri çıktı, bunlar diğerlerinden farklı olarak, bulutlu havalarda da sıcak su üretebiliyor.
bu tarz güneş kollektörleri ile, yalıtımı düzgün yapılmış bir sıcaksu havuzu beslenebilir diye düşünüyorum. bu sıcaksu havuzunu, akan su kültüründeki akan suyu ısıtmak amacı ile kullanabiliriz. bu ortam sıcaklığını da bir miktar yükseltecektir. bildiğim kadari ile bitki için kök sıcaklığı ortam sıcaklığından daha kritik üstelik.
çilekler üzerinde yapılmış bir çalışmada, kök sıcaklığının erkencilik üzerinde çok büyük etkisi olduğunu okumuştum.

Konu hakkinda benim fikirlerim bunlar.
Yazdığım bazı şeyler hatalı olabilir, veya uygulanabilir değildir.
yine de sizlerle paylaşmak istedim, belki sizin üreteceğiniz bir fikrin tohumu olur düşüncesi ile.

Saygılarımla...

koyu yesil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön