View Single Post
Eski 16-10-2012, 12:52   #2
akinselcuk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Bozyazı, Anamura 7-8 km mesafede merkezde 16bin, çevre köylerinde 11bin mensubu olan bir Mersine bağlı bir ilçedir.

Denizin kıyısındadır. Ancak ne sahillerine çıkan Carettaları nede denizdeki balığı pek fazla tanımazlar. Balıkçılık yok denecek kadar azdır. Deniz kıyısında bir dağ köyü gibidir. Bu yüzden yukarı ormana doğru gelişir. Her yıl ormandan bir yerler eksilir durur. 1990 yıllarına kadar muz ve yer fıstığından başka bir şeyin tarımı yoktu. Hayvancılık şimdi de yok eskiden de yoktu. 1990 dan sonra muz seraları ve muz bahçeleri kayboldu. İlk ithal marka olan Çikita muzun girişi tüccarın ayağının kesilmesi. Bölgeye yerli turizmin gelmeye çalışması tarımı hızlıca durdurdu.

Muzu, ithalatın serbest bırakılması, yer fıstığını da, kıyı arazilerinin sahilde kooperatif usulü yazlık site yapmak isteyen mütheahitlerce değerlendirmesi yok etti. Yer fıstığı kıyıya yakın kumluk arazilerde daha yaygındı.

Bir on yıllık tarımsal durgunluk yaşandı. Bu süreçte inşaat sektörü ciddi artış gösterdi.

2000 başından itibaren gerek internetin yaygınlaşması ve gerekse nüfusu yazın neredeyse ikiye katlayan yerli yazlıkçı kitle ile yerel halk etkileşimi sonucu seracılık ve sebze üretimi tekrar artış gösterdi.

Bu küçük ilçeye bir hal kuruldu. Muz sarartma işletmeleri açıldı. Eskiden de vardı ama çok iptidai idiler. Şimdikiler daha kurumsal ve daha bilimsel. Tarım İlçe Müdürlüğü alternatif ürünler konusunda çalışmalar yaptı.

Küçük üreticiler hasat ettiği ürünü (klasik sebzeler veya pepino gibi alternatif ürünler) çok yakınındaki bu hale götürüp kabalama bir pazarlıkla rahatça satar hale geldi. Ayrıca biraz daha büyük üretim yapabilenlerin ayğına gelecek ve tarla üzerinde pazarlık yapılabilecek tüccarlardan bolca var. Bazen bu tüccarı çiftçinin araması bile gerekmez. Tüccar kendisi gelir malı sorar.

Küçük ilçe hallerinin hızlı ticaret yapabilmesinde İstanbul halinin yurtdışı bağlantılarının önemi büyüktür. Bir çok 2. kalite mal bu küçük ilçelerden İstanbul haline gider. Küçük tüccarlar malı satacak bir yerleri olduğunu bildiğinden daha cesaretle mal toplar. Ayrıca Küçük tüccarların bu küçük ilçelerden 2. kalite diye topladığı mal bile bizim iç halk pazarlarında 1. sınıf harika bir mal olarak görülür. (2. kalite yakıştırması yurtdışı kriterleri içindir.)

Bu ilçede şu anda eskisinden daha fazla muz serası var. Halen çok mükemmel seralar değillerse de ciddi üretim yapabiliyorlar. Hasat döneminde tüccar zaten listesini tuttuğu bu seraları ziyaret eder ve pazarlık eder. Satış kolaydır. Yeter ki düzgün bir ürün çıkmış olsun.

Çilek, karadut gibi yetiştiriciliklerde vardır. Üç beş ağaçtan üretilen karadutlar bile müşteri bulur.

Burada kurulan bir iki dekarlık bir muz serasının ürünü pazara girmek için zorlanmaz. Tüccar gelir sorar.

Küçük bir tarlacıkta üretilen pepinolar için ise yetiştiricinin hasat edip ilçedeki hale gitmesi gerekir. Malını götürmeden önce hale yapacağı kısa bir ziyaret ona fiyat ve alıcılar konusunda bilgi verir.

Pazara ilk giriş ile ilgili kabaca bir bilgi. Pazara ilk giriş her bölgede farklılıklar arzedecektir.

Hadim kirazları küçük bahçeciler için farklı hektarlık bahçeciler için farklıdır mesela. Bazısı tüccarı beklerken bazısı ürününü kendi deposuna çekip yurtdışı ile bağlantı kurmaya çalışır.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön