View Single Post
Eski 11-10-2012, 18:54   #4
s.serdar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
Kendi arabamla bir haftalık Gürcistan seyahati notları-II

Gümrük kapısının sol tarafındaki Kaymakamlık bürosunda kişi başı 1.- TL ödeyerek giriş-çıkış evrakları hazırlanıyor. Yaklaşık 1 saatli kuyruk sırası bekledikten sonra evraklarımız hazırlandı.

Name:  DSC04541.jpg
Views: 57979
Size:  67.9 KB

Kapının Türk tarafı tam bir keşmekeş. Otobüsler, özel otomobiller gibi sıra beklemeden kapıdan içeri dalıyorlar. Otobüslere sıra verdiğimiz için Gümrük kapısından otomobil ile içeri girmem yaklaşık 2 saati buldu. Gümrük alanı da aynen dışarısı gibi tam bir karmaşa içindeydi. Küçük otomobiller, Otobüsler ve Tırlar için üç ayrı güzergah ve banko olmasına rağmen Otobüs ve Tır çıkışları, küçük otomobillere tahsis edilmiş bankodan yapıldığından otobüs ve tırlar burada da sıramızı epeyce çaldılar.

1.- TL karşılığı hazırlanan tek sayfalık formu ve arabanın ruhsatını vererek Türkiye’den çıkış işlemlerimizi bir iki dakikalık işlem süresinde tamamlattık. Gümrük çıkışında aracımız ve bizler aranmadık.

50 metre ilerleyip Gürcistan kapısına geldiğimizde, gene ruhsat ve 1.- TL karşılığı hazırlanan tek sayfalık formu otomobilden inmeden bayan Gürcü polisine verdik. Evrakları bilgisayar ortamında değerlendirip ilk defa geldiğimizi belirterek, web kamerası ile fotoğraflarımız çekildi. Hoş geldiniz denilerek Gürcistan’a kabul edildik ve 11:45 de gümrük kapısından içeri alındık.

12 saat araç kullanarak Ankara’dan Sarp’a gelmiştim. Samsun girişindeki yaklaşık 20 km’lik yol çalışması hariç Ankara Sarp arası duble yol beni pek yormamıştı. Sınır kapsındaki 2 saatlik araç kuyruğu beklemesinde uyumak olanaksız olduğu için kısa aralıklarla gözlerimi kapayıp hiç değilse gözlerimi biraz dinlendirme olanağım olmuştu.

Gürcistanda Gurjaanı şehrine gideceğimiz için sınırdan sonra önümüzde yaklaşık 500 km.’lik bir yol vardı. Sanki yola yeni çıkıyormuşum gibi tekrar koyuldum direksiyona.

Gürcistan’da ilk molayı, ucuz yakıtla doldurmak, Dolarları Lari’ye çevirmek, ve birkaç adet sigara alabilmek için sınırdan birkaç kilometre içeride, içerisinde Socar benzin istasyonu, doviz bozma bürosu ve bir iki market bulunan adını bilemediğim bir park alanında verdim.

Gürcistan'da ilk Mola yeri olan benzin İstasyonu.

Name:  1.jpg
Views: 59504
Size:  42.6 KB

İlk molada alış veriş yaptığımız market.

Name:  2.jpg
Views: 58640
Size:  47.9 KB


lk dövizi burada bozdurduk.

Name:  3.jpg
Views: 75709
Size:  33.0 KB

Sarp kapısından sonraki karayolu bir geliş bir, gidişli idi. Daha 3-5 km. gitmeden Türkiye yollarını arar olmuştum. Hele yol rampa ve virajlarla süslenmeye başlayınca acaba bir otelde yatıp uyuduktan sonra mı yola devam etsem diye düşünmeye başladım.

Saat henüz 12:00 civarı olduğundan bu düşüncemi uygulamaya koyamadım ve yola devam etme kararı aldım.

Batum’un pek içine girmeden Tiflis’e doğru devam etmeye başladık. Batum çıkışına doğru, bir ara ana yolu kaybeder gibi olduk. Yol güzergah ve rotasının görüntülerini google earth ve maps.google.com dan indirip play station 2 ‘ye yüklemiş olduğum için aleti açıp bir bakayım diye sağa yanaşıp durdum. O anda yanımızdan geçen üniformalı bir polise rastladık. Tek kelime Gürcüce bilmediğiz için sadece Tiflis diyebildik.

Polis eliyle ileriyi gösterip sola dönmemizi işaretledi. Dediğini yaptık ve tam sola döneceğimiz kavşağın içinde bir dosya kağıdı büyüklüğündeki yol levhasının Tbilisi’yi Tiflis Gürcü dilinde böyle yazılıyor) işaret ettiğini sevinerek gördük. Daha kaybolmadan doğru yolu bulmuştuk.

Gittiğimiz yolda yaklaşım işaret ve levhaları genellikle Supsa, Poti vs şehirleri gösteriyor Tiflis’in adı pek geçmiyordu. Bu nedenle oldukça dikkatli davranıyor her trafik işaretini titizlikle değerlendiriyorduk. Poti kavşağını geçince Tiflis işaretleri daha sık görünmeye başladı. Ancak bir gördüğümüz Tiflis levhasında 314 bir sonrakinde 354 yazınca, acaba bu rakamlar mesafeyi mi yoksa yol numarasını mı gösteriyor pek çözemedik.

Sınırdan beri yol hala tek gidiş, tek gelişli olarak devam ediyor ve Pazar günü olmasına rağmen yolda çok yoğun bir trafik vardı. Ertesi gün Gürcistan da milletvekili seçimlerin olması, sanırım bu hareketliliğin en büyük nedeni olabilir diye düşündük. Sonradan öğrendik ki içinde bulunduğumuz mevsim ve hafta sonu nedeniyle yollarda trafik yoğunluğu olabiliyormuş.

DEVAMI GELECEK

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön