View Single Post
Eski 04-10-2012, 22:21   #15
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Ben bahceyle ugrasmayi cok sevdigim icin begendigim bir urun oldugu zaman deneme amacli dayanamayip aliyorum. Bir bakima hastalik gibi Benimkisi tamamen deneysel amacli ve kucuk bir bahcede yapilan yuruttugum bir hobi. Tabii bu tip bir uygulama buyuk alanlarda ve tarlalarda maliyet acisindan zor olabilir. Buyuk alanlarda gorece daha dusuk maliyetli olacak sekilde sadece yosun ve pekmezden olusan bir karisimi yapraklara puskurterek bile iyi sonuclar almak mumkun.

Maliyete gelince: kullandigim kaya tozu 20 kg agirliginda bir pakette geliyor. Bunun fiyati asagi yukari 90 lira ama bana 2 sene kadar yetiyor. Kullandigim 3-4-4 gubrenin agirligi 10 kg ve fiyati 50 lira civarinda, 3 yetistirme sezonu kadar yeterli oluyor. Neticede butun urunleri karistirdigim icin, hepsinden cok miktarda boca etmek asiriya kacmak olur. Organik de olsa topraga yuksek miktarda azot vermemek gerek ki yeraltisuyu kirlenmesin.

Maliyeti dusurmek icin size cok faydali bir ipucu vereyim, Amerikan yerlilerinin kullandigi koku yuzyillar oncesine dayanan bir yontemdir. Hic gubre almaniza gerek yok, yasadiginiz yerde balik satan bir hal varsa ya da surekli alisveris yaptiginiz bir balikci varsa oraya gidip balik kafalarini ve diger balik artiklarini rica edin, bunlar nasilsa cope gidiyor. Sonra bahcenizde sonraki sezon bitki yetistireceginiz bolume bu artiklari gomun. Siz bahcenin baska bir bolumunde bitkilerinizi yetistirirken artiklari gomdugunuz topragi bir mevsim boyunca dinlendirin. Sonraki mevsimde kullanacaginiz bu toprakla en az benimki kadar iyi sonuclar almamaniz mumkun degil. Balik artiklari bozundukca topragi zenginlestirip mikroorganizma faaliyetini cok miktarda arttirmis olacaksiniz. Zenginlestirdiginiz kisimda ekim yaptiginiz sirada da topragin baska bir kesiminde ayni uygulamayi gerceklestirip sirkulasyonu saglayabilirsiniz. Benzer sekilde kahve artiklarini ve filtrelerini (filtre kahve iciyorsaniz), asiri miktarlarda ekleyip topragin asiditesini bozmamak kaydiyla, ekleyip topragi zenginlestirebilirsiniz ama hangisini tercih edecegimi sorarsaniz kesinlikle balik artiklarinizi denemenizi tavsiye edecegimi soylerim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kültigin Mesajı Göster
Bütün bu harika çalışmanın maliyetlerini de biraz anlatırmısınız sayın Birnefestoprak?

Doğrusu çok özendim çalışmanıza. Bu hazırladığınız toprağa sopa soksanız, ertesi gün kök salar yeşerir herhalde. Ellerinize sağlık.

Maceranızı merakla takip edeceğim.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön