View Single Post
Eski 03-10-2012, 21:57   #95
cilekci
Ağaç Dostu
 
cilekci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2012
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 140
5 Yıllık 6 Dekar Çilek Gözlemlerimiz:

5 Yıllık 6 Dekar Çilek Gözlemlerimiz:

2007 yılından buyana çileğin yanmış hayvan gübersi ile , depo ve yetmediği yerde depo+sondaj kuyu suyu direk sulama ile yapmaktayız. Firigo 1 sefer kullandık 1200 fidenin 800 anesteziden uyanamayan hasta gibi uyanamadı öldüler. 1 sefer şeytana uyup 1 dekar alanda kimyasal gübre kullandık çileği yaktık. Fidede göndermede yaprağı ve fide kök sayısını gözlemledik. Rakımın Yüksekliğin önemini anladık vesselam sonuçta biz deniz seviyesinin 15 metre altında orman içinde göl kenarında yaşayan çifçi olarak ;
1- Yanmış hayvan gübresinden başka gübre tanımayacağımızı boş zamanlarda hayvan ahırlarına gidip ahırları temizlemeyi öğrendik.
2- Sulamada depo ya depodanda damlama ile çileğe giden suyun (direk verilmeyen sulama) çileğe büyüme aroma tad yaprak gelişimi bakımından kendimizce iyi geldiğini öğrendik.
3- Firigo fide kullanma ile canlı fide kullanma arasındaki farkın ilk sene için fiigo fidenin ürünün çok olduğunu diğer senelerde hiç ürün alamadığımızı öğrendik.Fideden fide yaptık ve ilk sene ile son sene arasında fark görmedik.
4- Fidelere nakliye satış vb. yaprağın kesik şekilde öz kısımlı gönderimin hiç bir zarar vermediğini, kök sayısının 7-8-9 dan aşağı olmaması gerektiğini , fidenin boyu küçük ancak köklerinin en az 8-10 cm. olmasını fide için güzel olduğunu öğrendik.
5- Bunları çevremize anlattık ama 5 senede bahçeler bölümünde yayınladığımız arazinin durumunu çevremizdekiler gördüğü halde bunları nasıl yaptın diye 1-2 kişi oldu başkada merak eden olmadı.
6-Arazide hiç ilaç kullanmamayı hasta olanları üzerinde çilek olsa dahi fideyi kök bırakmadan araziden uzaklaştırmayı öğrendik.Bu sebeple geniş çaplı hastalık görmedik.
7- Arazide karınca yuvalarını gözlemledik canlıları öldürenlerin sonu hüsran bu sebeple 50 metrelik çilek sırasının 34 metresine yol yapan ve oradaki sadece bir çilek ağacını yaprakları dalları birbirine karışmış olsalar dahi sadece o tek ağacı yiyen bitiren karıncaları görünce bildikki bu mülk bizim değil hiç bir yılanı öldürmedik, kaplumbağalar afiyetle çileği bir sefer ısırır bırakır kızmadık, kuşlar payını alır maytap patlatmadık, sülükler çileği yer ilaçlamadık, ağac fidanlarını küçük salyongozlar sarar elle temizledik. Hele kipriler yokmu gece görmedik dikenleri ayağımıza battı avludan atmadık, fareleri sevdik ancak kedileride besledik kızdığımız sadece köpekler ama hiçbirini öldürmedik arazide gezseler neyse oyun oynayınca zarar veriyorlarda ondan.Kırlangıçlar kaıya yuva yaparlar boya bozuluyor diye yuvasını dağıtmadık.


Bu gün itibarı ile çilek yemek isteyen varsa buyrun afiyet olsun.

Eklenen Resimler
 
cilekci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön