Konu: Şeftali
View Single Post
Eski 28-09-2012, 09:53   #233
peach
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-05-2012
Şehir: Aydın
Mesajlar: 16
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
Sayın welwness;

Detaylı anlatımınız ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.

Bahçem çok küçük, içinde 14 ağaç var.
Bunlar, 3 şeftali, 1 kiraz, 1 kayısı, 2 armut, 1 badem, 1 ceviz, 1 vişne, 3 elma, 1 erik.

Toprağımız çok killi olduğu için dışardan toprak getirttik, ayrı ayrı yerlerden gelen toprak karıştırıldı ve bahçeye serildi.

İlk 8-10 yıl her şey gayet iyiydi, etraftaki komşular ağaçlara çok gübre(doğal gübre) verdiğimi söylediler, bir kaç yıl hiç gübre verme dediler.
Ben de zaten son 2 yıldır pek ilgilenemedim, ağaçlar zayıf düştü kanaatimce.

Toprak analizini Antalya'ya gönderdiklerini duydum, biraz da pahalı bir işlem olduğunu söylediler ben de vazgeçmiştim.
Sizin daha önce yazdığınız gibi 20-20-20 ile Şubat-Mart aylarında bir gübreleme yapmak ve ondan önce, Sonbaharda ağaçlara çiftlik gübresi vermek şimdilik yapabileceğim en kolay şey.

Kimyasal gübreleme kısmını anladım, ağaç gövdesine yakın olmayacak, dallarının iz düşümüne verilecek
Bu tip bir bahçe için analiz, gübre gibi karmaşık faaliyetlerin pek gerekmediğini düşünüyorum. Özellikle şeftali ağacının bir dalının taşıyabileceği max meyve miktarı bellidir. eğer seyreltmesseniz meyveler ufak olur ( ne kadar gübre atarsan at) + dal rüzgarla birlikte kırılır. Şeftalide büyük meyvenin sırrı seyreltmedir ve ağacı seyreltirken koparıp attıklarınıza bakmayın. için acır seyreltmeye devam edemessin. ama yapılması gereken, dormant dönemde budanmış 20 cm bir meyve dalı üzerinde max 3 meyve size hasatta 200 gr civarı meyveler verir. aynı dal üzerinden yaklaşık 5-6 meyveyide koparıp atman gerekir. bir ağaçta bu meyve dallarından epeyce vardır X 5-6 = yerde bolca atılması gereken meyve yapar.

eğer amatörce gübre olayına girersen ne olur, muhtemelen ağaç bol sürgün yapar ağacın orta kısmının neredeyse tamamı obur dallar ile dolar ki bu dallar ertesi yıl meyve vermez budama sırasında kesilir. Ancak gelişim dönemi boyunca meyvelerin ve gerekli yaprakların görmesi gereken güneş engellenir. ertesi yıl meyve dalları düzgün gelişmez meyveler kızarmaz büyümez.
ANCAK;
Şeftali ağaçlarının ph bağlı iz element eksikliği bütün dünyanın başına beladır. özellikle ph,demir ve çinko eksikliği mücadele edilmesi gereken brşey. Demirde ve çinkoda yapraklar sararır. ancak çinkoda sarılığın yanında yapraklar normalden küçük olur ve sürgün tıpkı boğazında tüy olmayan eski tavuklar gibi yoluk yoluk olur zira teknik adı rozet oluşumudur. bunun için yaz boyunca ikişer demir çinko uygulamasından epeyce fayda görürüsünüz. eylülde uyuma başlamadan da atılmalı. bol çiftlik gübresindende NPK İÇERİĞİNİ ELDE EDEBİLİRSİNİZ. en azından sizin ölçekte bir bahçede.

Meyvelerin dökülmesine gelince seftali güvesi çaresi yok arkadaş delfin benzeri ilaçlar bir ziraat mühendisi nezaretinde uygulanmalı. biliyorum siz organik olsun istiyorsunuz ama,

peach Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön