View Single Post
Eski 20-09-2012, 11:23   #19
Sûz-i Dilârâ
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Bu adreste toksoplazmanın ne olduğu ve riskleri açık açık anlatılmış.
:.." Gebelikte (Hamilelikte) Toxoplasma (Toksoplazma) ve Yaplmas Gerekenler Toksoplazma Tedavisi Ve Toksoplasma Avidite Testi"e-gebelik.net..:

Bu konu halk arasında şehir efsanesine dönmüş olsa da kedicikler sanıldığı kadar suçlu değiller.
Hamilelikte yenilen iyi yıkanmamış sebzeler, salam, sosis, sucuk gibi içinde çiğ et barındıran gıdalar, çiğ etle temas edilmesi ve sonrasında elin iyi yıkanmaması, bahçede çıplak elle çalışma gibi çeşitli durumlarda da toksoplazma insanlara bulaşabiliyor.

Yetişkinlere toksoplazma bulaştığında soğuk algınlığı belirtileri, halsizlik, titreme gibi belirtilerle başlar bir haftada atlatılır. Gebelikte bulaştığında hamileliğin ilk aylarında bebeğe bulaşma riski az, vereceği hasar fazla (düşük gibi), gebeliğin ilerleyen aylarında bebeğe bulaşma riski fazla ancak vereceği zarar daha az olur.

Anne adaylarına İgg ve İgm diye iki tane test yapılır, igg geçmişte bu enfeksiyonun geçirilip geçirilmediğini belirler. Pozitif (+) çıkarsa geçmişte bu enfeksiyon geçirilmiş demektir ve bağışıklık kazanılmış demektir. Bu durumda tekrar tekrar toksoplazma testi yapılmasına gerek olmadığını doktora sorarak öğrendim. İgg negatif çıkarsa kişinin bu enfeksiyonu daha önce geçirmediği ve toksoplazmaya yakalanma riskinin olduğunu gösterir. Bu durumda hamile kadın bilhassa kedi dışkısına elle temas etmemeye, çiğ ete ellememeye, evdeki kediye çiğ et vermemeye, sebzeleri çok iyi yıkamaya, salam, sosis, sucuk gibi gıdalardan uzak durmaya, bahçede çalışırken eldiven kullanmaya dikkat etmeli. Evdeki kedi mutlaka aşılanmalı ve kumu elle temas etmeden değiştirilmeli.

Yukarda bahsettiğim igm testi şu anda vücutta toksoplazma var mı yok mu onun kontrolünü sağlar. Pozitif çıkarsa enfeksiyonun bebeğe geçmemesi için tedaviye başlanır. Negatif çıkarsa vücutta şu anda toksoplazma yok demektir. Dikkatli olunmaya devam edilir.


Verdiğim adres daha güzel anlatmış, ben aklımda kalanları bu şekilde paylaşayım forumumuzda da bulunsun istedim.

Şu ana kadar pekçok kedi beslediğimden ben toksoplazmaya karşı bağışıkmışım. Yani geçmişte bu enfeksiyonu geçirmişim.

Hamileyim, ikiz bebek bekliyorum ve evde de iki tane dünya güzeli yavru kedi bakıyorum. Hamilelik boyunca üç defa toksoplazma testi yaptırdım igm'ler negatif, igg ise pozitif çıktı. Bebekler için risk yok yani.

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön