View Single Post
Eski 17-09-2012, 07:51   #8
peyyide
Ağaç Dostu
 
peyyide's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: Adana
Mesajlar: 635
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Ne büyüklükte bir bahçeniz var? Bahçenizde ekili dikili tek ve çok yıllık bitkiler neler? Hiç toprak tahlili yaptırdınız mı? Bahçenizdeki yenebilir ürünlerin yetiştirilmesinde genel bir strateji oluşturdunuz mu? Başka bir deyim ile, bahçenizde kimyasal gübrelerle mi bitkilere besin sağlamayı düşünüyorsunuz yoksa organik prensiplerle mi?

Bu soruların yanıtlarına göre yapılabilir şeyler berakklaşır.

Not: Tanımınıza göre (bitkilerde vegetatif gelişme normal, çiçek açma ve meyve bağlama problemsiz, su stresi yok, zararlı tahribatı yok, herhangi bir hastalık belirtisi yok, seyreltme problemi de yok, sadece meyveler yeterince büyümüyor) potasyum eksikliği muhtemel. Bir tahlilden sonra, benimsediğiniz stratejiye göre takviyesi gayet kolay.
Sn MeyveliTepe, iki dönüm büyüklükteki bahçemde 280 adet arbequina zeytin, ikişer üçer olmak üzere incir, şeftali, erik, portakal, üzüm, mandalina, avakado, badem, elma, armut fidanlarım ayrıca bahçemin köşesinde bir bostanım var. Orada da domates, biber, patlıcan, fasulye, bamya ve altın çileklerim ekili.
En büyük eksiğim toprak tahlili yaptırmadım. Şimdiye kadar yalnızca hayvan ve solucan gübresi kullandım.(Son olarak kimyasal gübreye başvurdum:18-18-18 kompoze gübre, onu da korkarak çok az verdim.)
İlaç olarak da acı biber ve arap sabunlu doğal ilaçlarla çözmeye çalıştım. Bordo bulamacı ve zeytin uç zararlısı için gülleci bulamacı ile delfin kullanıyorum. Zaten bahçem daha 1.5 yaşında.

peyyide Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön