View Single Post
Eski 14-09-2012, 01:26   #821
polatuz
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tekin Mesajı Göster
Sergilerde bana sıkça sorulan sorulardan biri. Bonsaiye bakmak zormudur biz de alsak yaşatabilirmiyiz.
Söylediğim tek söz. Evinde Bebek ve Çiçek bakma sorumluluğu olan her insan bonsaiye bakabilir.
Sn. Tekin,
Görünen o ki siz hiç bebek bakmamışsınız. Bu sonucu çiçek bakmakla eş tutmanızdan (ve ya bonsai bakımından) çıkardım.

Bonsai ile ilk tanışmam, 1980'li yılların başında zenbudizm ile ilgili kitapların ülkemizde o yıllarda bolca yayınlanması ile başlamıştı. (O eski günlerde zenbudizm ile Freud ve onun takipçilerinin psikoanaliz teorileri arasında benzerlikleri ortaya koyan kitaplar yayınlanıyordu. O yıllarda gençler arasında Freud'cu psikanalist Eric Fromm'un "Sevgi ve şiddetin kaynağı" kitabını okumayan herhalde yoktur.)

Sanırım bonsai ile ilgilenenlerin zenbudizme biraz kafa yorması gerek. Bunun illa dini bir öğreti gibi görülmesi gerekmez. Zenbudizmin dünyayı algılamanın bir biçimi gibi görülmesi de mümkün.

Belki bonsai yetiştirirken, bir sürü bonsaim olsun demek yerine, bir tane, benim dünya algıma katkı sağlayacak, benimle birlikte yaşayacak, dünya algımızı birlikte geliştireceğimiz bir bonsaim olsun demek daha doğru olabilir.

Tabi eğer bir ağaçla birlikte algılayabileceğiniz zaman mevhumundan daha fazla, yeterince zamanınız varsa, yani bu işe kendinizi daha fazla adayabiliyorsanız, ikinci, üçüncü veya daha fazla bonsaiye zaman ayırabilirsiniz.


Düzenleyen polatuz : 14-09-2012 saat 01:57
polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön