View Single Post
Eski 10-09-2012, 09:53   #9
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi delielveli Mesajı Göster
sakaki yaprak küçültme işlemi çok başarılı olmuş, tebrik ederim.
turunçgillerde yaprak küçültmeyle ilgili biraz daha bilgi verebilir misin? yaprakları nereden kesiyoruz, sapları bırakıyor muyuz? yaprakları kestikten sonra gölgeye almak gerekiyor mu? istanbulda sonbahar kendini hissettirmeye başladı bu mevsimde yapraklar kesilebilir mi yoksa bahar ve yaz mı daha uygun?. benim de calamondin ve bir adet limonum var ama calamondinin yeni çıkan yaprakları eskilerin 2-3 katı onları küçültmek istiyorum, yardımcı olursan sevinirim.
kolay gelsin selamlar

Sn deliveli,
Teşekkür ederim öncelikle.

Ben bu ağacımı başlarda Çin Turuncu sanıyordum. Öyle olmadığını öğrenince, acaba calamondin portakalı olabilir mi diye çok düşündüm ama o kadar araştırmadan sonra (özellikle yaprakları karşılaştırarak) geldiğim nokta bunun bir mandalina olduğuydu. Zaten aşı da yok üzerinde.

Yaprak küçültmeye gelince; bu konu hakkında yani turunçgillerin bonsaisi konusunda yeterli bir bilgi yok, çünkü genelde tercih edilmiyorlar bonsai için. Dolayısıyla Yaptığım işlemler genelde deneme-yanılma veya ağacın tepkisine göre hareket etme şeklinde oldu.

Aldığımda çok ama çok bakımsız haldeydi ve ilk sene hiç müdahale etmeden sadece kendini toparlamasını bekledim. Bu senenin yaz başlarında ve ortalarında iki kez folyajı aşırı büyüyünce dal aralarında ve dipte kalan ve ışık görmeyen yapraklarda problemlerin başladığını fark ettim ve bu bölgelere hava akışı gelmesi için o bölgenin yapraklarını aldım. Birkaç gün sonra yaprak budaması yaptığım yerlerde çok hızlı gelişen sürgünleri görünce yapraksızlaştırmaya karar verdim ve ilk uygulamadan sonra güzel tepki verdi ve ikinci uygulama için de cesaret verdi bana.

Yaprakları, diplerinde 1 mm sapı kalacak şekilde alıyorum ve daha sonra 1 hafta kadar gölgede bırakıyorum.
Sendeki adaylarda yeni çıkan yaprakların daha büyük olduğunu söylemişsin. Bu doğru. Benim mandalinada da aynı durum söz konusu. 4 numaralı mesajımdaki ilk resme bakarsan, sağa doğru uzanan daldaki (özellikle uçlarda) yaprakların diğerlerine göre daha büyük olduğunu görebilirsin.
Ancak bu problem değil. Budama ve yaprak alımı yaptıkça yeni çıkanlar küçülmeye devam ediyor.

Dediğim gibi; ben turunçgillerin bonsaisi konusunda hiçbir yerde ayrıntılı veya teknik bir bilgiye rastlamadım. Ben deneyimleyerek ilerliyorum ve sana anlattıklarım da sadece kendi tecrübem şimdilik

Başarılar dilerim sana da.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön