View Single Post
Eski 09-09-2012, 21:06   #28
burak555
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-08-2012
Şehir: adapazarı
Mesajlar: 43
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster
Dikim aralıklarına göre dönüme sığacak ağaç sayısı kabaca şu şekildedir:
8x4 31 fidan
8x5 25 fidan
8x8 15 fidan

Ben ince uzun olan arazimin şeklini en optimum şekilde değerlendirebilmek ve mevcut damla sulama tesisatımdan faydalanabilmek için baklava şeklinde dikim yaptım. Baklavanın dar uçları arası 10m, uzun uçları arası 11 metre oldu. Bu şekilde dönüme 18 fidan geliyor. İki ağaç arası en yakın mesafe 7.5 metre oldu. Baklavayı 9x10 şeklinde yapsaydım da 6.77m olacaktı en yakın iki ağaç arası ve dönüme 22 ağaç sığacaktı.

Sn. Lilium da yorum yapsın, ama eğer elinizde düzgün budama ekipmanı yoksa (ki 60 dönüm yer için o ekipmanı almanıza değmez diye düşünüyorum) bence bu 7m-6.7m ağaç arası artık sınır değerler olur.

Ha, illaki araya geçici ağaç ekmek ve yatırımı daha hızlı çıkarmak istiyorsanız, bir ihtimal bu dörtgenin tam ortasına, tavla zarındaki 5'i temsil edecek şekilde ekip, büyüdüğünde çıkarırsanız diğerlerine en az zararı verirsiniz diye şahsen düşünüyorum. Bu durumda iki ağaç arasındaki minimum mesafe 4.5-5 metre olacaktır.

3.5 metre ektiniz diyelim, bu ağaçların arasından nasıl traktör geçireceksiniz, ileride ağaç çıkarmaya kalktığınızda kepçe nasıl girecek o ağaçların arasında bir de onu düşünün. Üstelik bunu 7 yaşında düşünüyorsunuz, yani Sn. Lilium'un gönderdiği resimlerdeki boyutlara ulaştığında o ağaçların arasına iş makinesinin girme imkanı yok diye düşünüyorum. 4.5 metre bile az bir mesafe. İki ağaç 2'şer metre yana açılırsa sizin aralık biter. Cevizde yatay dalların daha verimli olduğu söylenir, yani siz her sene o yatay dalları budayarak veya arasından iş makinası geçirip istemeden zarar verip strese sokacaksınız. Bence değmez.
aldığımız yer dikdörtgen sayılabilecek bir yer girdileri çıktıları var

7x3.5 dediğiniz gibi çok sık olur.bunu hesapladık amerikadaki örneklerle kıyasladık biraz macera arayışı olduğuna karar verdik fidancı sorun çıkarmazsa fidan sayısını düşüreceğiz..

burda 1200 dönüm ceviz ekmiş bir yer var.her çeşidi denemişler.en uygunu 8x5 olduğuna kanaat getirmişler tabi onlarda ekipman ve bilgili insan sayısı belki şu an sorun çıkartmıyor.ama sizin vermiş olduğunuz ölçülerde chandler için çok değilmi yerli çeşitleri 9x9 10x10 ekiyorlar chandler gibi bodur bir ağaç bu kadar büyüyemez herhalde ?

burak555 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön