View Single Post
Eski 19-08-2012, 23:56   #327
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
3 Nisan 2012'de;
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
"
...
Herhangi bir denetim yapıldığına dair şimdiye kadar bir şey duymadım. Doğrudan besin zincirine girmiş olması da bir olasılık. Emin değilim ama denetimi de ithal eden şirketin kendine bırakmışlar galiba. Hoş, denetlenseydi de Türk DeltaPine'ın denetiminden farklı mı olacaktı, o da ayrı mesele.

Besin zincirine dolaylı girişi de bir muamma. Kimse GDO'lu yem kullanıyoruz demiyor. Doğrudan soruyoruz, bir kaçı hariç sadece kıvırtıyorlar. Lafta yemin billah ediyorlar kullanmıyoruz diye. Yazılı ver deyince yok. Oysa GDO lobisinin söylediği gibi o kadar iyi, sağlığa faydalı bir şey idiyse, göğüslerini gere gere "bizde her şey gdo'lu" filan demeleri lazımdı.
Böyle yazmışım.

Tarih 8 Haziran 2012. Torkunun bir gıda ürününde GDO çıktı. Yem maksadıyla ülkeye girenlerin besin zincirine sızmış olması bir olasılık.

Torku, yaptığı basın açıklamasında soya unu tedarik ettikleri firmayı (her kimse) suçladı. GDO tesbitini kendilerinin yaptıklarını, piyasaya verilmeden toplandığını söyledilerse de inandırıcı değil, zira tesbit piyasadaki rastgele bir üründen yapılmıştı.

Doğrudan kendilerine de sormuştum, nedir diye. Kamuoyu açıklamasını içeren bir yanıt gönderdiler. Fazladan da;

"Siz tüketicilerimizin bize karşı göstermiş olduğu güvene teşekkür ederiz. Ürünlerimizin bu güveni hak edecek şekilde üretildiğinin bilinmesini arzu ederiz.

Adresinizi bu e postayı cevaplamak suretiyle bize bildirmeniz halinde titizlikle üretilmiş ürünlerimiz denemeniz için ücretsiz olarak adresinize gönderilecektir.
Saygılarımızla
."

Demişler. Ürünlerini hazırlarlarken yeterince titiz olmadıkları bu olayla belli olduğundan ücretsiz deneme ürünlerinden talep etmedim

Bu durumu Biyogüvenlik kurulu başkanına da sordum, kanun ortada, bir de yönetmelik var nasıl oluyor, lojistik zincirde ne gibi bir denetim var diye.

Ondan da;

"Bahsettiğiniz konu zaten bakanlığın bu konudaki sıkı denetimi sonucunda ortaya çıktı.
Konu savcılığa intikal etmiş durumda. Biyogüvenlik kanununa göre gereken yapılacaktır.
"

şeklinde yanıt gelmişti. Maalesef kırk yılda bir son üründe yapılan denetim yeterli gelmez. Lojistik zincirin kontrol altına alınması gerekir. Bu da ülkemizin gerçeklerine zaten uymuyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön