View Single Post
Eski 19-08-2012, 00:48   #1
banshee8831
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-08-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
Trinidad Scorpion (Butch T)

Arkadaşlar biber konusunda acil yardımınıza ihtiyacım var, biraz uzun yazacağım lütfen sonuna kadar okuyup bana yardım ediniz :


ilkbahar ayında Amerika e-bay'den acı biber merakım yüzünden, daha önce hiç bitki yetiştirmemiş biri olarak 20 adet " Trinidad Scorpion Butch-T " tohumu aldım. bu biber acılık listesindeki en acı organik biber. 2.000.000 acılık değerine sahip. yeni girdi listeye. neyse kargosuyla beraber 10 dolar tuttu. ufak mektup türü şeyler için takip numarası vermiyorlar , 1 ay bekledim paket yok. çevremdekiler büyük ihtimalle gümrüğe takıldığını söyledi. çünki adamlar kıllanıp esrar ve türevi uyuşturucu bitkilerin tohumlarını getirttiğimi zannetmiş olabilirlermiş. Neyse ücretimi iade alıp, başka bir satıcıdan aynı tohumları tekrar aldım. fiyat yine aynı. bu sefer 2 hafta içinde geldi.

Mayıs başı ekimi yaptım. bildiğimiz biber tohumları gibi hiç bir farkı yok. paketten çıkan açıklamada, tohumların ilk etapta güneşe gerek görmediğini, tohum çimlendirme toprağıyla dolu 2-3 cm derinliğindeki bir kaba 1 cm derinliğine ekmem gerektiği yazıyordu. Aynen öyle uyguladım. Algida'nın dondurma kabına internetten aldığım " tohum çimlendirme karışımı " koyarak yaklaşık 10 tane tohum yerleştirdim. gün aşırı fıs fıs şeklinde toprağı nemlendirecek, ama çamur etmeyecek şekilde sulama yaptım. 1 ay sonra tohumlar filizlenmeye başladı. önce 1. filiz, birkaç gün sonra 2. filiz derken 4 tane filiz çıktı 10 tohumdan. açıklamada, filizleri toprağa ya da saksıya almadan önce her filiz başı üst üste 3 yaprak çifti görmem lazımmış. onu bekledim 1 ay da.

Temmuz başı 60-70 cm uzunluğunda, 20 cm derinliğinde bir saksı aldım. Filizleri saksı toprağında yetiştirmem yazıyordu. ben 1 paket " genel amaçlı torf " aldım ama saksıya az gelince elimde mayıstan kalan " tohum çimlendirme karışımını " da iyice harmanlayıp saksıyı full doldurdum. Açıklamada filizler arasına 30 cm koyun yazıyordu ama saksım 1 tane olduğu için 4 filizi aralarına 15'er cm koyarak yerleştirdim.

daha sonra saksıyı açıklamada yazdığı üzere sürekli güneş alabileceği ( günlük 16 saat yazıyor ) cam balkonumuzun kenarına yerleştirdim. dışarıda değil, ev içinde duruyor tabi. sabah ve öğle güneşini sürekli alıyor. öğleden sonra gölge geliyor üzerine ama en iyi pozisyon bu şekilde. evde daha fazla güneş alan yer yok. İlk başlarda sulamayı fazla tuttum bilmiyorum niye ama günlük yarım litre suluyordum saksıyı. 10-15 gün böyle devam etti. sonrasında evinde daha önce çiçek büyütmüş kişiler fazla sulamanın iyi birşey olmadığını söylediler ve sulamayı azalttım.

Temmuz başından bu güne filizler iyice büyüdü. 15-20 cm arasında boyları var. sürekli yaprak çıkıyor uzuyorlar. Sulamayı yeteri şekilde yapıyorum, fazla sulamadan kaçınıyorum. toprak sürekli nemli. güneşi alabildiği kadar alıyor. onun haricinde birşey yapmıyorum, çünki ne yapılacağını bilmiyorum. ürünlerin çıkmasını bekliyorum ama ortada hala bir şey yok. mayıs başından beri kendi gözüm gibi bakıyorum ama ortada bir sonuç göremiyorum. sonbahar yaklaştı, o kadar emekten sonra ürün alamamaktan iyice korkmaya başladım. çok üzülürüm birşey elde edemezsem. Bu arada bitkiyle ilgili ufak sorunlarım var, bunları da size sormak istiyorum.

1- Son 15 gündür 4 filizde, özellikle ilk filizlenen ve en fazla yaprağa-boya sahip bitkimin yapraklarında sararma görmeye başladım. 4 filizdede var. Bu neden oluyor acaba ? geçen birkaç yaprak aşırı sararmıştı ve koparıp attım. aynı şekilde bu gün saksıda 4 tane kopmuş yaprak daha gördüm. Acaba bitkiler ölüyor mu , neyi yanlış yapıyorum bilmiyorum

2- Fizlilerin birkaç yaprağının ucunda sanki tırtıl, kurt yemiş gibi ufak kopuklar var inceledim yaprakları böcekle kurtla veya başka bir şeyle karşılaşmadım. Geçen bir sivri sinek ölmüş ve toprağın üzerinde duruyordu. Acaba acı'dan falan mı zehirlendi yapraklara elimi sürüyorum ama bir acılıkla karşılaşmadım henüz

İşin tüm boyutu bu şekilde arkadaşlar. Bunu forumun neresine konu olarak açacağımı bilmiyorum. dünyanın en acı biberlerinden olan bhut jolokia kısmına yazdım ama trinidad scorpion ile ilgili bir başlık bulamadım kusura bakmayın. mayıstan bu yana yaptığım herşeyi eksiksiz aktardım ki bilgili arkadaşlarımız bana nerde yanlış yaptığımı anlatabilsin. Çünkü artık çok fazla endişelenmeye başladım. çevremdekiler normal biberlerin 1-2 ayda ürün vermeye başladıklarını söylüyor. artık üzüntüden ne yapacağımı şaşırdım ve internette gezerken burayı gördüm ve hemen yazdım. tohum filizlendirme kısmına başlık açmak istedim ama açtırmadı.

Benim bitkiye dair ufak yaklaşımlarım var bilmiyorum ne kadar doğru ama size bir ip ucu olabilir :

1 - başta fazla sulamaya alıştırıp , sonradan azaltmam bitkiyi etkilemiş olabilir mi ?
2- tohum çimlendirme filizi ve torf karışımı ters tepki vermiş olabilir mi ? sonuçta açıklamaya göre sadece torf kullanmam gerekiyordu.
3- saksı küçük gelmiş olabilir mi ? 30 cm aralık yerine 15 cm aralık koydum ve filizler birbirine girmeye başladı, yapraklar üst üste çünkü.
4- bulunduğu yerde hava sirkülasyonu fazla, bu etkiler mi ?
5- saksının altında delik yok, üstten veriyorum suyu. bu etkiler mi ?
6- acaba yeterince güneş alamıyor mu ? öğleden sonra aldığı gölge etkiler mi ?
7- acaba saksıya bitkiler için özel besinler, karışımlar, sıvılar dökmem gerekiyor mu ? saksı küçük bitki sayısı fazla olunca topraktan yeterince besin alamıyor olabilir mi ?
8- düşünmek istemiyorum ama tohumlarım sahte olabilir mi ? sonuçta 10 tohum ektim 4 tanesi filizlendi bu aklımı karıştırıyor ?

biliyorum uzun oldu biraz ama lütfen hor görmeyin. yeni üyeyim ve bitkilerle ilk defa ilgileniyorum. yardımınıza ihtiyacım var. en yakın zamanda foto çekip koymayı düşünüyorum eğer yardımcı olacaksa.

banshee8831 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön