View Single Post
Eski 15-08-2012, 13:44   #2898
jineop
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
jineop's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-11-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,113
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu Mesajı Göster
Yine ben,
Sevgili Jineopun aldığı henüz saksısında olan yer beğenemediğim için son baharda dikmeyi düşündüğüm Piilum çok sıhhatliyken bu sabah Yaprakları cansızlaşmış. Renk değiştirmiş.

Havalar serinledi yerine budayarak geçirsem mi?
Sevgili Benol, alt yapraklarda mantar var gibi görünüyor. Üst yaprakların merkezindeki düzenli koyulaşmayı çözemedim. Piluu budamaya geliyor. Tüm yapraklarını temizleyip, 20-25 cm den budayabilirsin diye düşünüyorum. Köklerini iyice suda beklettikten sonra kontrol etmen iyi olabilir. En azından kök sistemini sağlıklı görürsen için rahat eder. Baktığında kökte yumuşama ve küçülme varsa şans çok azalıyor. Benim Bodrum için aldığım piluu önce yaparakları uzun süre daha soluk kaldı. Sonra kurumaya başladı. Yapraklarının görüntüsünde lekeler yoktu. Köküne baktığımda kökler iyice yumuşamıştı. Yumuşayan kökleri temizleyince geriye sağlıklı kök bile kalmadı. Yine de ayrı bir saksıya çelik gibi ektim, ama işe yaramadı.
Köklerde hastalık varsa enfekte bitkiyi bahçeye sağlıklı bitkilerin yanına ekmek hastalığın yayılmasına yol açabilir. Bence yine başka temiz saksıya ve yeni toprağa ek derim.
Kolay gelsin canım.

jineop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön