View Single Post
Eski 14-08-2012, 23:37   #30
syılmaz
Ağaç Dostu
 
syılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-01-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 405
Sn. Üzüm, konunun açılış sebebini ve üzerinde durduğum noktayı tekrardan hatırlatmamda fayda var. Konuyu açan üye, köpeğim tavukları boğup yiyiyor demiş. Sn S.serdar'da köpek safkan değil av köpeği kanı karışmıştır bu köpeğe ondandır diyiyor.

Ben de diyiyorum ki safkan husky, safkan çoban köpeği ya da sıradan bir sokak köpeği de bu davranışı yapabilir. Tavuk boğdu diye soyunda av köpeği kanı vardır muhakkak gibi bir yaklaşımın uydurma olacağını, yazılarımı okuyan biri kolaylıkla anlayabilir. Yoksa av köpeği kesinlikle tavuk boğmaz bu uydurmadır demedim.

Israrla av köpeğinin av yapmadığını avı sadece bulduğunu yazmamın sebebi ise, avcılığın nasıl yapıldığını bilmeyen biri av köpeği kavramını duyunca köpeğin av yaptığını sanabilir. Bu sebeple de kuşa atlayan bir köpek görünce aa bak bu av köpeği galiba diye olaya yaklaşabilir ama bu yanlış bir mantık olur. Zaten kuş köpekleri kuş avında kuşun üzerine atlamazlar. Sadece işaret verirler ve bu işaret verme köpekte içgüdüseldir. Elbette ki eğitim ile köpek kendini geliştirir ama sıradan bir köpeğe asla eğitim ile ferma (işaret) verdiremezsiniz.

Kısacası kuş köpeğini kuş köpeği yapan şey, işaret verip sessizce beklemesidir, kuşun üzerine atlaması değil. Bu durumda kuşun üzerine atlayan bir köpeğe bu kuş köpeği demek elbette uydurma olur.

Konuyu açan üye deseydi ki benim köpek tavukları görünce, heykel gibi durup tavukları işaret ediyor, o zaman derdik, bu köpeğin soyuna kuş köpeği kanı karışmış diye.

Sn. S.serdar demiş ki,

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.serdar Mesajı Göster
Pointer, Beagle ve benzeri cinsler av köpeği özellikle kuş köpeği vasfı ağır bastığından, genlerinden gelen özellikleri nedeniyle kümes hayvanlarını avlama eğilimde olacaklardır. Bu durumu eğitimle de olsa aşma şansınızın oldukça zor olacağını düşünüyorum.
Av köpeğini eğitsen dahi tavukları boğar gibi bir yaklaşım da tamamen yanlıştır.


Düzenleyen syılmaz : 15-08-2012 saat 00:13 Neden: İçerik düzenlemesi
syılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön