View Single Post
Eski 04-08-2012, 00:05   #109
çisem
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-10-2011
Şehir: Aydın
Mesajlar: 158
Benim eleştirdiğim bir konu yok sayın syılmaz,
sanırım yanlış anlaşıldım.

Aileler hayvan sevgisi adına çocuklarına falanca cins, adı altında hayvan aramaktalar.
Ben ve benim gibi bir çok insanın sırf hayvan beslemesi için çocuğunu ve ailesini hazır buna hazırlamışken illede falan cins diye tutturulmaları...

Diyorum ki, al sana bu kadar alternatif, yok ben falanca cins istiyordum cevabına karşılık 'neden' soruma "hiiiççç cins olsun istiyoruz " deniyor.

Hayvanı ne amaçlı istediklerini sorduğumda "çocuğum artık çok istiyor bir hayvan sahibi olmayı ve biz de artık tamam dedik" deniyor.
Köpekleri bir önceki mesajımda da yazdığım gibi kedilerden tamamen ayrı tutmak gerekiyor.
Bizim ailenin 4 kg lik terieri çiftliği asla koruyamaz, kedilere vavlıyor sadece ve koruyuculuk vasfı sıfır.
Ben de bağımda-bahçemde can ve mal güvenliğimiz de güvenlik kamerasından daha etkili, burnu iyi koku alan, önsezileri ile beklenmeyen yabancıların habercisi v.s v.s özelliklerde köpekleri seçerim.
Ama bu köpeği apartman dairesinde büyütemezsiniz.

Kuzenimde kurt köpekleri var ve koruma amaçlı yetiştirilmişler. 3-4 kuşaktır aynı soy farklı alanlarını, işletmelerini korumakta. Aracından çantayı almaya çalışan hırsızı bileğinden yakalayıp bırak komutunu duyasaya kadar bırakmayan köpekler bunlar.
Kötü niyeti hissedip harekete geçiyorlar sadece. Aksi taktirde çok oyuncu ve şımarıklarda biraz.

Köpek ve kedilerin fiziksel farklılıkları ve topik başlığına uygun olarak kedilerdeki bahsettiğim hayvan sevgisini çocuğuna yaşatacak ailelerin seçimlerinde saf falan ırk, filan soy diye ısrarlarını anlayamıyorum.

Tipini çok seversin bir iran kedisi alırsın, çok narindir ömrü de azdır ve iran kedim var demek için alınır genellikle. Siyam, van ve ankara v.b cinsleri de bunlara ilave edebiliriz.

Sırf bu cinsler aranan cinsler olduğundan bir rant sağlanmış durumda.
Saf kan arayışı ile marka adı altında oluşan bir sektörün oluşması beni rahatsız eden.
Kuzenim de kendi köpeklerinin genlerini sürdürmekte ısrarlı. Aynı soya 35 yıldır sahiplik etmek tabii ki bir çok kolaylıkları sağlamakta. Babadan gördüğünü öğrenen yavru köpeğin eğitimini artık bu köpeğin ebeveynleri vermekte. Gördüğünü uygulayan yavru, kuzenime zaman da kazandırmakta.
Su av hayvanlarında da örneklendirilebilir.
Ama kedilerde pençe gücü diye birşey yok. Estetik özelliklerdir tek kaygı. Mavi göz, yeşil göz, iki renk göz, uzun tüy v.b dir.
Tarlasında farelere çare olarak beslenen kediler de çok.
Ama tarlada çok bir narin özel kediyi besleyemezsiniz.
Kimse pet shoptan tarlasındaki fareleri avlayıp, yiyebilecek kedi aramaz.

Kediden tek beklenti paylaşılan sevgidir. Evi koruması amaçlı kedi bakılmaz. Koşulsuz sevgiye uyan bu hayvan üzerinden ticareti uygun görmemekteyim.

Köpek beslemekte koşululuk var ise alternatif sektörde de ticari düşünce devrededir.
Soyu sopu belli, falanca özellikteki hayvanın sahiplenecek kişinin kendi koşullarına uygun hayvanı seçmesi kadar doğal bir şey yoktur. Üstün ırk, bir çok özellik falan derken bir rakamı öderler hayvana sahip olurlar. Bu işin ticari yönü. Arz-talep meselesi yani.

çisem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön