View Single Post
Eski 02-08-2012, 16:19   #312
Serpent
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Bal kabağı yetiştirmeyle ilgili şahsi görüşlerimi burada paylaşmak istiyorum.


Bunlar doğadaki canlıların yaşam döngüleriyle ilgili bilgilerime dayanıyor. Buradan hareketle ekim zamanının ne olması gerektiği konusunda çıkarımlar yapıyorum.


Tüm canlıların genetiği tarafından belirlenmiş bir yaşam süresi var. Örneğin herşeye çok dikkat etse ve tüm yaşamını tıbbi kontrol altında tutsa bile insanın ömrü 100 yıl civarında. İstisnalar olabilir, ama kuralı bozmaz. Çünkü belli bir süreden sonra genlerimizde belirlenmiş kurallar gereği vücüt kendisinin yaşlanma sürecini başlatıyor ve ölüm kaçınılmaz oluyor.


Bitkiler de bu kurala uyuyorlar.


Bal kabağının da bundan farklı olmadığını düşünüyorum. Yani bu bitkinin ömrü 4 ay ise çok iyi bir balımla bu süreyi 5 ay yaparsınız ama daha da fazla olmaz. Bazı cinsleri için bu süre biraz daha uzun veya kısa olur fakat kural değişmez.


Bunları niçin yazıyorum? Forumda bal kabağı yetiştirmeyle ilgili mesajları okurken arkadaşların belli ki yaz döneminden daha fazla faydalanabilmek için kabak ekimini olabildiğince erkene almaya çalıştıklarını ve hatta tohumu Şubat ayında ektiklerini gördüm. Böylesi bir ekim sonucu bitkinin doğumununun öne alındığını ve genetiği tarafından belirlenmiş yaşam sürecini erken başlattıklarını düşünüyorum.


Doğumu erken başlatılan bitki en çok güneş ışığına ihtiyaç duyduğu süre olan yaz ortasına geldiğinde gelişme yaşını neredeyse tamamlıyor ve büyümesi duruyor. Halbuki olması gereken zamanda veya ondan çoz az bir süre önce ekilen bitki gelişme döneminin ortasında bol ışık alabiliyor.


Bu çıkarımları biraz da dedemden öğrendiklerime dayandırıyorum. Ülkemizde daha seracılığın bilinmediği dönemde (50 yıl önce) eski pencerelerden kendi yaptığı yerden yüksekliği 15 cm olan mini cam seralarda at gübresiyle hazırladığı (toprağı sıcak tutmak için at gübresi) domates, biber fidelerini yetiştirir ve erken fide elde ederek Mayıs ortasına geldiğinde bunları tarlasına şaşırtırdı. Komşuları ise Mayıs ortasında ancak fide yetiştirmeye başlardı. Dedeme sorduğumda bunu bitkinin ömrünü uzatmak için değil, erken ürün alarak yerli ürün pazara çıkmadan satışa sunabilmek ve iyi fiyattan satabilmek için yaptığını söylerdi. Vel hasılı kelam dedem akıllı bir insandı.


Dev kabak yetiştirmede amaç erkenden dev kabak yetiştirmek olmayıp, kabağı olabildiğince büyütmek olduğu için bu yaklaşım belki bir 15 gün için iyidir, ama daha uzun süreyle erkene alma ters tepecektir.


Bu anlattıklarımdan yola çıkarsak, dev bal kabağı yetiştirebilmek için çok erken dikime başlamak anlamlı görünmüyor. Aksi takdirde bitki havaların iyice ısındığı ve bol güneşin bulunduğu dönemi göremeden veya onu ucundan yakalayarak gelişme dönemini (kabağın büyümesi dönemi) tamamlıyor.


Dev kabakların Afrika gibi sıcak iklime sahip yerlerde değil de belli bir paralelin ustündeki kuzey enlemlerinde yetiştirilmiş olması dikkatinizi çekti mi? Kuzeyde yaz günleri uzundur. Ancak yazlar daha serin geçer. İşte bu ikisinin optimum olarak sağlanabileceği yerler ideal kabak yetiştirme bölgeleri olsa gerek. Eğer iklim yeterince sıcaksa, yaz günlerinin uzunluğu bitkinin daha uzun sürelerle Güneşlenme alarak daha iyi gelişmesini sağlayabilir.


Bütün bu hususlar üstünde enine boyuna düşünerek çıkarımlarda bulunduğum konular. Bilimsel bir temeli yok, ama mantığım bana bunları söylüyor.


Bunları niçin anlatıyorum? Madem ülkemizde de dev kabak yetiştirmek gibi bir merak ortaya çıkmış, belki insanlara bir yararı olur diye emek verip yazıyorum.


Selamlar..


Düzenleyen Serpent : 02-08-2012 saat 16:27 Neden: noktalama hatası düzeltildi
Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön