View Single Post
Eski 30-07-2012, 12:34   #310
Serpent
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Bal kabağı yetiştiirken yabani otların temizlenmesi niçin önemli?

Yukarıdaki mesajlarımın birinde yazdım; bal kabağı yetiştirilen bölgenin yabani otlardan temizlenmesi gerekli diye. Ayrıca kabağın duvar dibi gibi yerlere ekilmemesini söyledim.

Bal kabağının kök gelişimile ilgili bir araştırma yaptım. Bu tür konularda genellikle falanca şöyle söylüyor, filanca böyle söylüyordan ziyade Üniversitelerin Tarımsal Yayımcılık (Agricultural Extension Services) dokümanlarını esas alıyorum.

Yaptığım araştırmaya göre bal kabağının aşağıya doğru yaklaşık 1 m veya daha fazla inen bir ana kökü var. Bu kökün yanlarından bu ana kökten 2.5 m veya daha fazla uzanan yan kökleri var. Bu yan kökler saçak şeklinde ince kökler. Ancak bu kökler yüzeyden yaklaşık 30 cm lik derinlikten daha aşağıya gitmiyor.

Benim bu araştırmayı yapmama sebep, yukarıda da belirttiğim uç gömme işini yaparken yani toprağı bel ile kazarken karşılaştığım kökler oldu. Nitekim ben bu kökleri ana kökten 3-4 m uzakta bulabildim.

Sonuç olarak kuvvetli bir kabak yetiştirmek istiyorsanız, köklerin hem yabani otlarla enegellenmesini, hem de bu yan köklerin bir duvar vb ile sınırlanmasını önlemeniz gerekiyor.

İlk başlarda sulama yaparken sadece ana kök bölgesini ve üstünü toprakla örttüğüm ara ve uç kök bölgelerini suluyordum. Bu araştırmadan sonra bitkinin yerleştiği tüm alanı sulamaya başladım.

Bu arada, kabak gelişim bölgesindeki tüm yabani otları sökerek ne kadar isabetli bir iş yaptığımı da anlamış bulunuyorum.

Kıssadan hisse: Bilimsel bulguları takip etmek ve onların sonuçlarına göre hareket etmek en uygunu.

Selamlar..

Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön