View Single Post
Eski 27-07-2012, 22:02   #22
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
"EVİMİZİ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE AYDINLATALIM

İsterseniz, hesabını yapmayı öğrenmekle başlayalım bu işe, ne dersiniz.
Örneğin, evimizde 2 oda ve bir salon olsun. Tabi bu arada mutfak, banyo ve Tuvaleti de unutmuyoruz. Tüm bu mekanlarda standart 8 watt tasarruflu lamba kullanıyoruz ve her bir bölümü günde ne kadar kullandığımıza dair bir çizelge çıkararak başlıyoruz, hesaplamaya.....
-2 Oda
Bunların birisi yatak odası, diğeri de çocuk odası olsun.
-Salon
-Mutfak
-Banyo
-Tuvalet
Şimdi, bu odalarda kaç saat ışık yaktığımız bizim için çok önemli.
Yatak odası---------------------------------3 saat
Çocuk odası--------------------------------5 saat
Salon----------------------------------------6 saat
Mutfak--------------------------------------3 saat
Banyo---------------------------------------2 saat
Tuvalet-------------------------------------2 saat
Toplamda 21 saat 8 watt’lık tasarruflu lamba yanacak demektir.
Dolayısı ile bir günlük toplam harcanan gücü buluyoruz.
21 * 8 = 168 watt
Burada kablolardaki bağlantı kayıplarını da göz önüne alırsak,
168 * 1.25 = 210 watt’lık bir güce ihtiyacımız olduğunu görüyoruz.
Bilindiği gibi solar ve rüzgar enerjisi kesintili enerji türünden olduğu için devamlılık arzeden durumlarda ki; genelde uygulamanın aslı budur, depolamak için bir Akü veya akü bankalarına gereklilik duyulur. Öncelikle sistemimizde kaç amperlik bir akü kullanacağımızı tespit etmemiz gerekir ki; Denklem şudur.
(Günlük gereken güç / sistem voltajı= Kullanılacak akü kapasitesi)
Şimdi bu duruma göre değerleri yerine koyarsak,
210 watt / 12 volt = 17,5 Amper bir aküye ihtiyacımız var demektir. Yani, 2 tane 9 Amperlik aküyü paralel bağlayarak 18 Amper, 12 volt’luk bir akü grubu işimizi görecektir.
Bundan sonra bulunduğumuz yerin ne kadar güneş gördüğü bizim için önemli bir etken olacaktır. Örneğin 6 saatlik bir güneşlenme süreci olsun.
17,5 Amper / 6= 2,9 Amper.
Günlük amper cinsinden tüketim gücünün güneşlenme sürecine bölümü, bize ne kadarlık bir güneş paneli kullanmamız ile ilgili yardımcı doneleri verecektir.
Burada saat başına 2,9 Amper akım üreten bir solar panele ihtiyacımız var demektir. Bunu, watt cinsinden hesaplamak istersek şayet, 12 voltluk sistemler için kullanılan solar hücreler genelde 18 volt yükte üretimde bulundukları için 18 voltun, elde ettiğimiz amperle çarpımı, bize kaç wattlık bir solar panele veya panel gruplarına ihtiyacımız olduğu sonucunu verecektir.
(2,9 Amper * 18 volt = 52 watt’lık ) bir solar panel evimizin ihtiyacını karşılayacaktır.
Ancak, burada takdir edersiniz ki; ertesi gün hava kapalı veya yağmurlu olabilir. O zaman gerekli enerjiyi sağlayabilmek için ayda iki gün havanın kapalı olabileceğini düşünerek sistemi yeniden düzenlemekte büyük yarar olacaktır. Böyle bir durumda ya sistemi üç günlük veya iki günlük harcamayı güneşten bir günde alabilecek şekilde yapmak ya da akünüzün kapasitesini iki katına çıkararak akünüzde devamlı iki veya üç günlük bir rezerve kapasitesi bulundurmaktır ki; böyle bir durumda yukarıdaki yapmış olduğumuz hesaplarda 18 Amper bir akü değeri tespit etmiştik. Aküde iki günlük bir rezerve bulundurmak istersek, Akümüzü 36 Ampere çıkartıp, hiç harcama yapmadan önce Akümüzü doldurup, sonra kullanıma gitmektir.
Şayet, iki günlük kullanım potansiyelini bir günde aküye depolamak istersek ki; en doğrusu olan budur,
Bir günlük için tespit edilen solar panel gücü ile gün sayısının çarpımı, kullanılacak gücü verecektir.
52 watt solar panel * 2= 104 watt solar panel
aynı şekilde akü kapasitesinin kullanılacak gün sayısı ile çarpımı , iki günlük kapasiteli akü değerini,
18 Amper * 2 =36 Amper akü
Şarj regülatörü
Kullanılan panelin vermiş olduğu amper cinsinden değerin biraz üzerinde olmasında fayda vardır. Burada 104 watt solar panelimiz var. Panelin gücünü, panelin genel voltajına böldüğümüzde panelin verdiği amper cinsinden akımı buluruz ki;
104 / 18 = 5,7 Amperdir. Bu da bize 7 veya 10 Amperlik bir şarj regülatörü kullanabileceğimizi gösterir.
Gelelim 12 voltluk sistemimizi 220 volta çıkaracak lambalarımızı yakacak olan inverter değerimizin tespitine.
Burada anlık çekeceğimiz güç önemlidir. Yani aynı anda çalışacak olan cihazların çekeceği gücün biraz üzerinde olmalıdır.
Örneğin, evimizdeki bütün birimlerin lambalarını aynı anda yakacak olursak, aynı anda 6 adet 8 watt’lık tasarruflu lambayı yakmış oluruz ki, bu da (6 * 8watt = 48 watt) eder ki, alacağımız inverter de bunun biraz üzerinde olmalıdır. 75 veya 100 watt’lık bir inverter yetecektir. Hem içiniz rahat etsin. Piyasada 300 wat’ın altında da zaten bulmanız imkansız. Fiyatı da oldukça uygun.
Ancak, burada çok önemli bir konuya değinmek istiyorum. Aküleri seçerken, özellikle solar enerji için kullanılan Jell aküleri seçmenizi öneririm. Ayrıca, daha güçlü sistemlerle, buzdolabı, matkap, çamaşır makinesi gibi cihazları çalıştırmak isterseniz, tam sinüs dalga veren inverterleri seçmek gerekmektedir. Piyasada iki tür inverter olup, bunların birincisi modifiye inverterdir, tv, lamba gibi elektronik cihazları çalıştırmada kullanılır ve oldukça ucuzdurlar. İkincisi ise tam sinüs inverterler olup buzdolabı ve benzeri motorlu ev araçları içindir. Aksi halde, ya cihazınıza zarar verirsiniz ya da gerekenden 3 veya 4 kat enerji çekerek sisteminizdeki akünün istenen süreden önce bitmesine neden olabilir.
İnverterler, yenilebilir enerji sistemlerinde enerji dönüşümünün çok önemli parçalarından biri olup, montajı esnasında çıkışındaki fazlarından herhangi biri kesinlikle şehir şebeke fazlarından birisi ile 1 saliseliğine bile temas etmemelidir. Yoksa, onlarca para verdiğiniz cihazın gözlerinizin önünde yanmasını seyretmek zorunda kalırsınız. Bu iş için özel röleler kullanılmaktadır. Diğer önemli bir nokta da akü ile inverter giriş kablosunu, üzerinden istenen akımı geçirebilecek kalın bir kablo ile olabildiğince mesafesini kısa tutarak yapmaya çalışın. Yoksa doğru akım kablolarda uzun mesafelerde çok kayıp vererek, inverterin sağlıklı çalışmamasına neden olup, sanki akü bitiyormuş hissini vererek, ikinci lambada randımanı oldukça düşecektir. Şimdili aklıma gelen önemli noktaları sizlere aktarmaya çalıştım. Yapacak Arkadaşlarıma şimdiden kolay gelsin diyorum. Takıldığınız herhangi bir yerde sorularınızı yönlendirebilirsiniz.

Basri ACAR"
Kaynak


Ayrıca inceleyiniz: https://www.facebook.com/groups/solarpanelimiz/

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön