View Single Post
Eski 23-07-2012, 20:58   #304
Serpent
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Kendi bidiklerimi yazmaya devam edeyim.


Kabak kol atmaya ve çiçek açmaya başladıktan sonra istiyorsanız ve bunun için imkanınız varsa elle tozlaşmasını yapınız. Benim buna imkanım olmadı. Çünkü bahçeme sadece hafta sonları gidebiliyorum ve kabak hem kendi polenleriyle hem de muhtemelen çevredeki diğer kabak polenleriyle tozlaştı. Çevrede envai çeşit kabak var.


Kabaklar yaklaşık greyfut büyüklüğünü geçince içlerinde en çok umut veren ve güçlü dal üstünde olan bir veya iki tanesini bırakıp diğerlerini kesiniz. Eğer iki tane bırakacaksanız aynı dal üstünde olmayan iki taneyi seçiniz. İsterseniz önce iki tane bırakıp onlardan da gelişme durumuna göre birini daha feda edersiniz. Ben iki taneyi de büyütmeye devam ediyorum.


Bıraktığınız meyve gelişmeye devam ettiği müddetçe yeni dişi çiçekleri ve hatta erkek çiçekleri kırabilirsiniz.


Kabağın yayılan dallarında uygun boğum yerlerinin üstünü 10 cm kadar nemli toprak ile örtünüz. Bu toprakla örttüğünüz yerler meyve olarak seçtiğiniz kabağa yarım metreden daha yakın olmasın. Bu toprakla örtmenin sebebi kabağın buralardan da kök salarak bitkiyi daha geniş bir alandan beslenmesini sağlamasıdır. Bu toprakla örtme işini 2-3 metre arayla yapınız. Kabağı sularken bu bölgeleri de yaprakları ıslatmadan ve toprak örtünün dağılmasına sebep olmadan sulayınız.


Yayılan kollardan köke mesafesi 4 m veya daha fazla olan dalların ucunu kesiniz ve 20-25 cmlik kısmını 10-15 cm derine gömünüz. Böylelikle bitki buralardan da kök salacak ve beslenmesi kuvvetlenecektir. Sulama yaparken buraları da sulayınız.


Bu uç gömme işini yaparken dalları gelişmesini istediğiniz yöne doğru dikkatlice çekerek yapabilirsiniz. Böylelikle hem bahçenizi etkin bir şekilde kullanmış olursunuz hem de yaprakların birbirinin güneş ışığı almasını önlememiş olursunuz.


Meyve olarak bıraktığınız kabakların altlarına meyve sapına zarar vermeden ve sulama yapıldığında suyun çıkamayacağı yükseklikte kontraplak vs. koyunuz.


Kabağın azami büyüklüğe ulaşabilmesi için kabuğunun güneş ışınlarıyla sertleşmesinin önlenmesi gerekmektedir. Bu amaçla bitkiye zarar vermeden meyvenin etrafına 4 kazık çakıp kazıkların uçlarına tercihan beyaz bir örtü çekiniz. Veya evde kullanmadığınız eski bir masayı kabak meyvesinin üstüne koyunuz, onun üstüne de rüzgardan uçmaması için birkaç ağır taş koyunuz.


Aralarda ve dal uçlarında yaptığınız yeni köklenme bölgelerine de 15-15-15 N-P-K gübresinden birer açuç serpiniz ve hafifçe toprakla karıştırınız. Bunu 15 günde bir tekrar ediniz.


Kabağın sulanmasının genel olarak akşam gün batımında yapılacağı söylenir. İster gece olsun ister gündüz olsun sulama suyunun bitki yapraklarına doğrudan gitmemesine çalışınız. İster istemez gidecektir. Bu bakımdan gündüz sulaması daha iyidir. Çünkü güneş yaprağa gelen suyu çabucak kurutacak ve kabağınız yapraklarında mantar oluşumuna sebep olacak ortama meydan vermeyecektir.


Her şeye rağmen kabağınız yapraklarında külleme denilen kabak mildiyösü görürseniz derhal uygun bir mantar ilacıyla ilaçlama yapınız ve 15 günde bir tekrar ediniz. Ben Captan isimli ilacı kullandım. Bulabilseydim azoxystroban etkin maddeli ilacı kullanacaktım ama bulamadım. Gerçi birkaç yere sordum bulamayınca ben de daha fazla aramadım.


Yazı uzun oldu ama görüleceği üzere bal kabağı yetiştirmek pek de zor bir iş değil. Uygun tohumu da kullanırsanız dev kabak bile yetiştirmeniz mümkündür.


Selamlar..

Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön