agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Zeytin (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/)
-   -   Kırılan Ana Daldan Yararlanabilir miyim ? (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/44210.htm)

Portakal Rengi 20-07-2020 09:38

Kırılan Ana Daldan Yararlanabilir miyim ?
 
Komşu bahçede çok yaşlı bir ağacın 20 cm çapındaki yan dalı ağırlığı taşıyamadığı için kırıldı. Üzeri tam olgunlaşmamış zeytin dolu. Verimli bir ağaç, yemeklik olarak iyi zeytin veriyor.
Kırılan yerden sonra 3 cm çapından 8 cm çapına kadar ayrılan kollar var.
Bu kolları dikmenin, yaşatmanın bir yolu var mı ?

Muda 20-07-2020 22:58

Agaç dalı kırılmasına rağmen halen besin alabiliyorsa bir kısım dalları budayarak kalan dalları havai köklendirme ile köklendirerek sonbaharda yeni fideler elde edebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/bicim-v...ikleri/402.htm

http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/27578.htm

Melih Bakırlıoğlu 21-07-2020 07:28

Bir fotoğrafını koyabilirmisiniz.

Portakal Rengi 21-07-2020 08:27

2 Eklenti(ler)
Yanıtlara teşekkür edrim.
Yanıt gelinceye kadar harekete de geçtim. Özetleyeyim.
Domat türü bir zeytin ağacı ve tek yıllar verim yılı olmasına karşın bu yıl üzeri dolu. Bu dal yatayda 3 m kadar gidiyor. Komşudan izin alıp havai köklendirmeye başlamıştım. Kendisi zeytin verimini gördüğü zaman destekledi ama yetmedi.
Kırık yer tamamen ayrılmış. Dalın bir ucu yerde diğer ucu dayamada.
Eklenti 711645

Havai köklendirmeye başladığım dalı kestim. Kabuğu kaldırdığım yerin dalın ucuna doğru olan tarafını onarmış. Kazıdığım bölgede, köklenme belli belirsiz başlamış. Gözle görmek çok zor. Kazıdığım yerin uca doğru olan tarafına, boyuna doğrultuda 1 cm ara ile yeni çizikler yaptım. Toz olarak satılan köklendirici satın alıp, yaralı yerlere ve kestiğim yere sürerek diktim.

Eklenti 711646

Sabah ve akşam üzeri yaprakları yağmurluyorum. Akdeniz ikliminde, hava sıcaklığı 40°C koşullarında deniyorum. Öğle saatleri dışında gölgede.
Ek olarak gölgeleme yapmam işe yarar mı ?
Budamayı arttırmalı mıyım?
Sulama ve yağmurlama sıklığı ne olmalı?

Kırılan dal üzerinden çelik almak işe yarar mı? (Hala 3-4 cm çapında dallar var.

Melih Bakırlıoğlu 21-07-2020 16:59

Dalları budayarak/kısaltarak, doğru gördüm ise sadece alttan 2. dalı bırakarak şansınızı deneyebilirsiniz. Kestiğiniz yerlere de aşı macunu, su tut, çamur vb gibi bir şey ile kapatmanızı öneririm. Fidanın yükünü almış olursunuz.
kolay gelsin.

Portakal Rengi 23-07-2020 21:03

1 Eklenti(ler)
Alttaki resimde görülen gölgeliği Salı günü yaptım. Sıcaklık hergün 37-40°C arasında.
Eklenti 711728

Kesilen yerleri aşı macunu ile kaplamıştım.
İlk günden bu yana sabah ve akşam saatlerinde, yaprakları iyice ıslatıyorum.
Toprağa nem ölçer ile bakıyorum. % 50 nin altına inerse sulayacağım.
Saat 10 a kadar güneş görüyor. Sonra %75 gölgeleme ile korunuyor.
Perşembe akşamına kadar yapraklarda bir değişim hissetmedim.
Yapraklar kuruyuncaya kadar bu şekilde devam etmeyi düşünüyorum.
Yapraklar kurudukça dalları budarım.
Bildiğimden değil. Akıl yürüttüm. Fotosentez köklenmeye yardımcı olabilir.
Önerileri beklerim.

Portakal Rengi 27-07-2020 06:32

1 Eklenti(ler)
Başlayalı bir hafta oldu.
Dar yapılı yapraklar vardı. (Normalde yeni gelişen yapraklar olduğunu düşünüyorum.) Onlarda kahverengileşmeler ve boru şeklinde kapanmalar başladı.
Eklenti 711802

Bu yaprakların olduğu dalları budamayı düşünüyorum. Ancak bu bir hastalık belirtisi olabilir mi? (Az sayıdaki yaprakta var.) Diğer yapraklar yeşilliğini koruyor. Belli belirsiz olarak yaprakların küçüldüğünü gözlemliyorum. O kadar.

Melih Bakırlıoğlu 27-07-2020 07:29

Sağ yana doğru çok yapraklı dalı dibinden kesin, kesmek istemiyorsanız 2-2,5 m lik bir kazık çakıp(50-60 cm toprağa girecek) o dalı sola doğru yukarıya asılıp(ipe 8 şekli vererek)kazığa bağlayıp fidanın formunu oluşturmanız da fayda var.

Portakal Rengi 28-07-2020 09:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Melih Bakırlıoğlu (Mesaj 1593399)
Sağ yana doğru çok yapraklı dalı dibinden kesin, kesmek istemiyorsanız 2-2,5 m lik bir kazık çakıp(50-60 cm toprağa girecek) o dalı sola doğru yukarıya asılıp(ipe 8 şekli vererek)kazığa bağlayıp fidanın formunu oluşturmanız da fayda var.

Sağ dalda gelişmiş yaprak daha çok. Kararan yaprakların olduğu dalcıkları budadım. Genellikle sol dalda yer alıyorlardı. Kararmaların su püskürtme sıklığından olabileceğini düşünerek günde bir defa yapraktan sulamaya geçtim. (Tam gelişmemiş yaprakların hepsi karardı. Büyük yapraklar duruyor.)
Yapraklar yaşadığı sürece kesmemek daha doğru değil mi ? Fotosentez yaparlar köklenmeye yardım ederler mi? Su gereksinimi de artar ama hangisi baskın olur ?
Yapraklar kuruyuncaya kadar dirensem daha kötü mü olur acaba ? (Düşüncem direnmek yönünde ama bilgi önemli)
Ana dalı şekillendirmek risk almak olmaz mı ? Dal yeterince yaş değil. Zaten su sorunu yaşarken zorlarsam kırar mıyım ? Yaşatabilirsem, ilkbaharda yapsam.

Melih Bakırlıoğlu 29-07-2020 07:31

Deneyimleyip göreceksiniz, kolay gelsin.

Portakal Rengi 23-08-2020 09:16

1 Eklenti(ler)
Zeytin ağacım direniyor. Bir ay önce dikmiştim. Hala 35-40 °C sıcaklıktaki hava durumunda yaşamaya çalışıyor. Sıcaklık, saat 22 de 30 °C nin altına inmeye başlıyor. Öyle sıcak bir yıl. Nem çok düşük olmuyor. Biz daha sıcak hissediyoruz ama ağaçlar için daha iyi oluyor gibi. (En azından orman yangınları azaldı, bu bölgede)
Toprağın nemi % 50 ye düştükçe suladım. Sulama sonrası en çok % 70 oluyor. Başlangıçta yapraktan sulamayı yapmasam veya daha az uygulasam, genç yaprakları kaybetmiyebilirdim, düşüncesindeyim. Gençleri karartıp, kaybedince yapraktan sulamayı kestim. O zamandan bu yana yaprak kaybı az oldu. Hala yeşil yapraklar var. Yeşil yaprak iki kolda da olduğu için budamayı düşünmüyorum. Kuruyan dalcıkları da ellemeyeceğim. Kışın budarım.

Eklenti 712268

Önerilere açığım.
(Resim bende dik, burada yatay oluyor. Düzeltemedim.)

Portakal Rengi 23-09-2020 09:30

İkinci ay doldu. Üstteki resim hala geçerli. Nem ölçer % 50 yi gösterdiği zaman toprağını suluyorum.
İnce dallara kadar gövde rengi yeşilimsi kahverengi. Geceler serinlemeye başladı. (Gündüz hala 35 civarında.) Kalan yapraklar daha canlı renge döndü. Sanırım köklenmeyi başardı.
Resmini koymadığım ikinci bir dalı da dikmiştim. Onun durumu da aynı.

Melih Bakırlıoğlu 18-03-2021 06:50

Dikilen dallarınızın son durumları nedir.

Portakal Rengi 05-05-2021 07:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Melih Bakırlıoğlu (Mesaj 1604483)
Dikilen dallarınızın son durumları nedir.

Atlamışım. Özür dilerim.
Henüz ölmediler. İlkbahar filizi gibi bir hareketleri olmadı. Dökülmüş yapraklı halleri ile donmuş gibiler. Ancak canlılıklarını kaybetmediler.
Kış öncesi gövdelerin rengi yeşil-kahve ve parlakça idi. Kış sonu gövdede kararma diyebileceğim (insan için deri altında olduğunu düşünelim.) lekelenmeler oldu. Ağaçlardaki genç dallarda da benzer durum var. Ne yaprak çıkarıyorlar nede yaprak kaybettiler. Son resimdeki durumdalar.
Birkaç gün önce uzun zamandır dikkatle bakmadığımı farkettim. İyi ki de bakmışım. Yapraklarda solgunluk başlamış. Hemen suladım. Yapraklar bir günde kendine geldi.
Bitkisel hayatta gibiler. :)

Melih Bakırlıoğlu 05-05-2021 15:03

Bu sene de takip edilecek demek ki.

Portakal Rengi 06-05-2021 07:55

Düzenli sulamaya başladım artık. Gölgeliğini de yapacağım tekrar.
Zeytin direndikçe ödevlerimde hataya yer yok.
Üstelik bu yıl toprak çabuk kurudu. Bahçede 7 tane ağacım var. Onları da sulamaya başladım bu nedenle. Ancak ilk sulamamda toprak suya doyamadı bir türlü.
Mayıs ayında bunu ilk kez yaşıyorum. Temmuz Ağustos aylarında gecikirsem olurdu. bu yıl zor geçecek.

Melih Bakırlıoğlu 10-05-2021 10:01

Ağaçlarınızın altına çay/dere kenarlarında bulunan yumruk büyüklüğün de taşlardan toplayıp serer iseniz çiy oluşumundaki damlacıklar taşın altına geçerek ağaçları serin tutmada yardımcı olabilirler.

Portakal Rengi 11-05-2021 06:35

Teşekkür ederim.
3-4 günde bir suluyorum. Nem ölçme cihazı ile 25 cm derinliğe bakıyorum. Gerektikçe suluyorum. Dalları daha çok olanın yaprakları henüz kendini toplamadı. Budayın dediğiniz zaman hem kıyamamıştım (İlk zeytin yetiştirme denemem. İlk budama denememde de aynı şekilde davranmıştım. :) ) hemde yapraktan su vermeyi deniyordum. Şu duruma baktığımda budamak daha iyi fikirmiş. Deneye devem edeceğim. Bir ara fotoğraflayayım. Bir yıl olsun sonra yaparım düşüncesindeydim.

Portakal Rengi 10-12-2021 06:14

Bir Tanesi Canlandı :)
 
1 Eklenti(ler)
İki deneme yapmıştım. Bir havai köklendirme yapmaya başladığım dal ile diğeri işlem görmemiş dal ile. Havai köklendirme yapmaya başladığım dalda filizlenme başladı. Bu gövde ince dalların ikisinin ucundaki yaprakların birkaç tanesini hep korumuştu.

Eklenti 723129

Yaprakları koruyamayan dallarda filizlenme başladı. Hemde birkaç dalda birden başladı. Bazı dalların uçlarında kuruma var ama elleyemedim.

Diğerinin ana gövdesinin renginde koyulaşma var. Dış kabuğun altında koyu gri lekeler oluştu ama gövde ve ana dallar kurumadı. Kanımca canlılığını koruyor. Uçlara doğru olan ince dallar da kuruyanlar var. Havalar tam soğuduğunda kuruyanları budamayı düşünüyorum. Onunda canlanacağı konusunda umudumu koruyorum.
Başlangıçta budama yapsam daha iyi olur muydu ? Belki. Ama yapraklara kıyamamıştım. (İlk yetiştireceğim ağaç olduğu içindir.:) ) Birde yapraklardan sulama ile kurtarabilirim düşüncesindeydim. Sulama çok geldiği için yapraklar ölmüş de olabilir. Havanın nemi gibi sisleme yapmayı denesem daha iyi mi olurdu, bilemedim. Kafam hala karışık.
Şubat ayında fermente hayvan gübresi vermeyi düşünüyorum.
Yapmam gerekenler konusunda fikrinizi almak isterim.

Melih Bakırlıoğlu 11-12-2021 07:20

Budama işini mart/nisan gibi yapmayı düşünün derim. Ağacımız da kendini gösterir, ona göre davranırsınız.

chelik26 11-12-2021 21:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1593086)
Komşu bahçede çok yaşlı bir ağacın 20 cm çapındaki yan dalı ağırlığı taşıyamadığı için kırıldı. Üzeri tam olgunlaşmamış zeytin dolu. Verimli bir ağaç, yemeklik olarak iyi zeytin veriyor.
Kırılan yerden sonra 3 cm çapından 8 cm çapına kadar ayrılan kollar var.
Bu kolları dikmenin, yaşatmanın bir yolu var mı ?

Eylül ayında antalyadan bir asmadan 8 10 dal bahçeye e getirdim. Suyun içine koydum, bir tanesi yaprak verdi 2 ay sonra, ve suyun içindeki kısmı patladı köklenmeye başladı, bu aralar diğerleride patladı. Bende bodruma bir pencerenin önüne koydum donlara karşı. Sonra etrafdaki zeytin dallarından ve mryvesi iyi olan nar ağaçlarından kesip başka bir kova suyun iç i ne koydum. Kovayı yine bodruma koydum. Hanımellerinide koymuştum 1 ayda köklendiler.
Şuana kdr gördüğüm en sağlıklı ve çabuk köklendirici SU.
Hiç başarısız olmadı. Şimdi değilse bile şubatta kesin köklenmeye başlarlar.
Topraktan iyi tarafı ise, kuruma ihtimali yok, sık sık sulamak zorunda değilsin, sulasan bile kökü olmadığı için beslenemiyor, mevsim gözetme derdin yok. Kes koy suya.

Portakal Rengi 12-12-2021 07:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Melih Bakırlıoğlu (Mesaj 1612519)
Budama işini mart/nisan gibi yapmayı düşünün derim. Ağacımız da kendini gösterir, ona göre davranırsınız.

Bu kez sizi dinleyeceğim. Buralar sıcak bölge. Mart'ta tamamen uyanmış olurlar. Ocak sonu Şubat başı gibi yapmayı düşünüyordum. Yine de Mart'ta mı yapmalıyım?
Canlanmamış olanı da budayacağım.

Portakal Rengi 12-12-2021 08:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi chelik26 (Mesaj 1612535)
Eylül ayında antalyadan bir asmadan 8 10 dal bahçeye e getirdim. Suyun içine koydum, bir tanesi yaprak verdi 2 ay sonra, ve suyun içindeki kısmı patladı köklenmeye başladı, bu aralar diğerleride patladı. Bende bodruma bir pencerenin önüne koydum donlara karşı. Sonra etrafdaki zeytin dallarından ve mryvesi iyi olan nar ağaçlarından kesip başka bir kova suyun iç i ne koydum. Kovayı yine bodruma koydum. Hanımellerinide koymuştum 1 ayda köklendiler.
Şuana kdr gördüğüm en sağlıklı ve çabuk köklendirici SU.
Hiç başarısız olmadı. Şimdi değilse bile şubatta kesin köklenmeye başlarlar.
Topraktan iyi tarafı ise, kuruma ihtimali yok, sık sık sulamak zorunda değilsin, sulasan bile kökü olmadığı için beslenemiyor, mevsim gözetme derdin yok. Kes koy suya.

1-2 cm çaplı dallara kadar bende aynısını yapıyorum. Haftada bir suyu yenileyerek.
Bu yaz o kadar sıcak oldu ki. Üç tane köklendirdiğim asma çeliği (iki tanesinin üzerinde yapraklar da vardı.) kurudu. Gölgelik de yapmıştım. Bundan sonra aynı cinsten 3 çelik köklendirmeye çalışacağım.
Forumda zeytin çelikleri için sisleme yapıldığını okumuştum. Nemli ortam istiyor olabilir.

Melih Bakırlıoğlu 13-12-2021 06:23

Fidancılar yeni fide oluştururlar iken sisleme yaparlar, sizinkinin durumu farklı.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025