![]() |
Bahçe olduğu için tarla kadar geniş bir yerimiz yok. Şimdi samanı yaksam başka ağaçlar var. Birbirine çok yakınlar. Diplerde bitkiler var. Zeytinleri kurtaralım derken diğerlerini tehlikeye atabilirim. Başka çaresi yok mu?
|
Alıntı:
Hatta bir veya bir kaç bidonda _ yarıya kadar saman dolu_ da yakılabilir. |
Bir deneyeyim. Teşekkür ederim.
|
Sayın limon sever zeytinin gövdesini bilemem ama en azından fidanın kökünü kurtarmak amaçlı dibine 20 cm çaplı 20 cm yüksekliginde at gübresi ile koruma altına alırsanız en azından fidanı kurtarırsınız. komşularınız da dumandan rahatsız olup şikayet etmezler .
|
Bir ay önce ahır gübresinden güzel bir malçlama yapmıştım. İnşallah soğuklardan çok etkilenmez. Kapalı balkonda bile bitkiler etkilendi, sular dondu. Bu sene diğer senelere göre oldukça sert geçiyor.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Çine de Arbequiana zeytin çeşidinden sızma kalitesinde yağ elde edilir. Bir hafta önce Manisa Köprü başındaki Arbeguiana bahçesinde üretilen yağı tatdım. çok nefisti. Zeytin yağı biraz da, kişisel damak zevkine göre değişkenlik gösterir. Madran barajı çinenin klimatik ortamını değiştirecektir. |
Cevabınız için teşekkür ederim.
|
Arbequina bahçesi kurmuş olanlara bir kaç sorum olacak. Ağacın verimi nasıl? Ve traktör gibi aletle gerçekten saatte 8 dönüm hasat yapılabiliyor mu?
|
3-4 yaşlı Arbequina zeytin bahçesi kuran üyemiz yok. Görüştüğüm arbequina bahçe tesisi kuran üreticler agaçlar netten habersiz. daha çok profesyenelce işletmecilik yapanlar.
yeni yeni 5-10 dekarlık bahçeler kuruluyor. Ülkemizeki geçmişi fazla uzun değil. ( 2006 yılı sonu ithal edilmeye başlanmış). size en yakın arbequina bahçeleri izmir-Urla ve Manisa köprü başında var. Sıra arsı 4 metre olduğu için ara sürüm ve toplamada traktör kullanımında sıkıntı yok. benim urlada gördüğüm bahça 36 aylık yani 3 yaşında agaç başına 10 ila 15 kg. zeytin aldılar. |
Peki hasatta kullanılan makine ne kadar eğime kadar çalışabiliyor?
|
[QUOTE=raraavis;922381]Peki hasatta kullanılan makine ne kadar eğime kadar çalışabiliyor?[/QUOTE
Zeytin toplama makinası % 10-12 egimli arzilerde çalışır. saate 3-4 dekar zeytin toplar. 150-200 dekarlık bahçeler için rantabl. Vibrasyonlu küçük toplama makinaları var. onlarda başarılı. bu sitede farklı makinalarda var. Olistar Zeytin ve Meyve Hasat Makinası - Olistar Zeytin Hasat Makineleri |
Teşekkür ederim.
|
Ege bölgemiz gerçekten bu fidanının anavatanına paralel özellikler gösteriyor ama gözlerimle görmek için iki hafta sonra Ezine'de 7 senelik arbequina fidanlığı olduğu söylenen bir yere gideceğim. İzlenimlerimi aktarırım.
Ayrıca şu kitabı sipariş ettim. bu konuda yazılmış çok iyi bir kaynak gibi görünüyor The Olive Growing Revolution now in English! | Olint |
İzlenimleriniz benim için çok faydalı olacak.
|
Alıntı:
Zeytin otomatik hasat makineleri üzüm için de kullanılıyor ve ikisinin hasat mevsimi farklı. Belki kiralamak ya da ortak kullanmak da hesaplı olabilir. |
Hasat makinesinin fiyatı konusunda bir bilginiz var mı?
|
Alıntı:
|
Yurtdışından ikinci el almak büyük risk. Biraz daha fazla ödeyip bir distirbitör veya ithalatçıdan almak bence daha uygun olur. Tabii bu çok sonraki aşama zaten şu anda bahçe kurulsa bile makineye ancak üç dört sene sonra ihtiyaç olur ki o zamana kadar fiyatı biraz daha düşer en azından yurtdışıyla aynı olur.
|
Geçen yıl Mayıs ayında iki dönüme 300 adet Arbequina zeytin diktik. Henüz çok erken bir şey söylemek için ama umutluyuz zeytinimizden:)
Eylül gibi üzerlerindeki zeytini topladığımızda hemen hemen iki kilo kadardı. Küçük fakat oldukça lezzetliydi. Bu yıl ne olacak bekliyoruz sabırsızlıkla. Bu tür zeytini olanlar gelişmeleri buraya yazarlarsa çok faydalı olur. |
5 Eklenti(ler)
QUOTE=peyyide;928960]Geçen yıl Mayıs ayında iki dönüme 300 adet Arbequina zeytin diktik. Henüz çok erken bir şey söylemek için ama umutluyuz zeytinimizden:)
Eylül gibi üzerlerindeki zeytini topladığımızda hemen hemen iki kilo kadardı. Küçük fakat oldukça lezzetliydi. Bu yıl ne olacak bekliyoruz sabırsızlıkla. Bu tür zeytini olanlar gelişmeleri buraya yazarlarsa çok faydalı olur.[/QUOTE] demişsiniz ve bizim sizin 300 adet Arbeguinadan yeni haberimiz oluyor. Gelişmeleri beraber buraya yazacağız demektir.:) Geçen gün Ağaçlar.net ten Sn.mr. Duran, Sn.Metetrn. Ve Sn. Yusuf Yalcın Aliağa ubyi ye ziyarete geldiler ve Egetropikale (Tayfun bey) e uğradık. Eklenti 275361 Bize Arbeguina zeytinini tatdırdı. Aromatik bir hoş bir tadı vardı. Dostlarda beğendi. Eklenti 275362 Ben de gecen yıl dikmiş ve yarım kg. a yakın zeytin almış, hazırlamış ama daha tatmamıştım. Eklenti 275363 (abeguinalar ve mart ortasında çiçek tomurcuları var) Egetropikal kısa zamanda Arbeguina hakkında çok bilgiye ve teçrübete sahip olmuştu. Zaten biraz da zeytincilikten geliyordu. Eklenti 275367 (küçük ama meyve tadında arbeguina) İspanya'dan getirttiği Arbeguina ların satışını yapıyor ama 15, 20 dönüme dikmeyi, yağınıda soğuk sıkım ile elde etmeyi düşünüyor. Eklenti 275368 (daha büyük saksıya alınanlar) Ondan çok öğreneceğimiz var kendi tecrübelerimizi de aktararak ama şimdiden çelik almayı öğrendim. Eksik yerlerimi tamamlamak istiyorum. Çelikten köklendirmeye başlamış ile... Evet Sn peyyide beraber öğreneceğiz ve tecrübelerimizi paylaşacağız demektir.;) |
Evet Sn peyyide beraber öğreneceğiz ve tecrübelerimizi paylaşacağız demektir.;)[/QUOTE]
Halil Bey, Sizin tecrübeleriniz, paylaşımlarınız bizim için oldukça değer taşıyor. Eşim ve ben öğretmeniz. İlk kez toprağımız oldu. Bu nedenle de oldukça tecrübesiziz. Bir ziraat mühendisi arkadaşımızın tavsiyesi üzerine arbequina zeytin diktik. İlk aldığımız zeytinlerin lezzetinden memnun kaldık. Umarım hep beraber bol ürünler alırız.:) |
Sn Halil Önen,
Bugün otları temizlemek için bahçeye gittiğimizde zeytin fidanlarının 7 tanesinin kurumuş olduğunu gördük. Birdenbire nasıl böyle birşey oldu anlayamadık. Fotoğraflarını çektim ama şu anda yükleyemiyorum. Neden olabilir acaba? Yardımınıza ihtiyacım var. |
Alıntı:
Kuruyan fidanların köklerini iyice inceldim. Bir hastalık belirtisi ya da başka bir hata bulmadım. Kökleri uzman arkadaşlar gösterdim, incelettim. Somut bir şey bulamadık. Geçenlerde İzmir eğitiminde Mine hanımın '' kuş yuvası kök yapısı'' oluşumunu anlatınca hatamı anladım. http://www.agaclar.net/forum/938235-post31.htm Kökler viyollerde veya saksılarda uzun süre kalırsa '' kuş yuvası'' biçiminde (yumak gibi) oluyor. Toprağa dikilirken bu sarmal kökler kesilmeli ve kök çalışmalıymış. Eğer kesilmezse üç beş ay içinde bu kökler çürümeye başlıyormuş... Aslında bunu biliyordum ama bu kadar etkili olduğunu bilmiyordum. Ki bazı fidanları oğlum dikmiş ve bunu söylemek aklıma gelmemişti... Zaten açık kök dikerken bile bu kılcal kökler kesilir ve daha kalın köklerin uçları biraz kesilerek kısaltılır ve kök çalışmaya bırakılır. Bu yaşatan ve tecrübeden sonra _ İzmir eğitimin de _ bunu öğrenmiş oldum, bende... Sizin fidanlar bu sebepten kurumuş olabilir. Diğer fidanlarınız için sıvı yosun gübresi _ hiç olmazsa bir defa _ kullanmanızı ve köklerin hızlı gelişimini sağlamanız gerekir. Sayın peyyide, kurmanın daha bir çok sebebi var ama siz bunları biliyorsunuz ve bu hataları yapmadığınızı düşünüyorum. Bence sebebi bu _ benim de yaptığım_ hata olabilir. Dikim esnasında son dönemde sıkça yapılan bir bir hata daha var ki_ derin dikim ve gübreleme gibi_ bu da kurumanın sebebi olabiliyor. Saygılar |
Halil Bey,
Öncelikle çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Umarım söylediğiniz gibi bir hatadır. Çünkü fidanları bir ziraat mühendisi arkadaşımız işçileri ile birlikte dikti. Bu konuda hiçbir bilgimiz yok. Bu arada internetten "zeytinde vertisilyum solgunluğu" diye bir hastalık okuyordum. Bu beni çok endişelendirdi. Umarım böyle bir şey değıldir:( |
Alıntı:
çünkü yurtdışı fidan gelişlerinde tarafsız bir kurumun yaptığı_ bu bir üniversite oluyor genelde_ sağlık kontrölünden geçiriliyor ve bir sağlık belgesi veriyor. Bu zorunlu bir uygulama... |
Halil Bey,
İçimi rahatlattınız:) Çok sağolun. Hafta içi bir ziraat mühendisi bakacak zeytinlere. Size bildiririm gelişmeleri. |
Ben Balıkesirli olmama rağmen benim köyümün topraklarında(İvrindi) zeytin soğuk vurduğu için yetişmiyor. Benim de zeytin ağacına karşılıksız bir ilgim var. Denemek için iki yıl önce sayın Halil Önen'in hediye ettiği (Halil Bey'e tekrar teşekkürler...) iki adet bodur zeytini dikmiştim. İkiside kurudu. En son bir tane Gemlik bulup diktim o da ciddi şekilde zararlanmış belkide kurumuştur. Kısacası bizim zeytin aşkımız galiba karşılıksız çıktı. Herhalde şartları çok zorlamamak gerekiyor.
|
Alıntı:
demek ki soğuğa karşı bodur zeytininde diğerlerinden farkı yok. Böylece öğrenmiş olduk. Sn. Seleste, Burdur koşullarında ne yaptı acaba... |
Zeytin Hasat Makinesi
[QUOTE=egetropical;922450]
Alıntı:
Eğim önemli bir konu ama %10-12 den daha fazla eğimde de çalışabilir bu makinalar. Bağlandığı traktörün tutunma ve denge yeteneğine bağlı olarak çok daha dik yamaçlarda rahatlıkla hasat yapılabilir. Hasat kapasiteside arazi şartları,ağaçların gövde yapısı ve meyve olgunluğuna göre ciddi oranda değişmekle birlikte profesyonel bir operatör modern bir zeytin bahçesinenormal şartlarda saatte ortalama 30 ağacın hasadını gerçekleştirebilir. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:46. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025