agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Zeytin
(https)




Beğeni Düzeni1194Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-01-2018, 17:03   #1
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alexnani Mesajı Göster
zeytinyağı maliyetini nasıl hesaplıyorsunuz?
yani yukarıdaki örneği kastetmiyorum o katkılı veya saf mi bilmem ama
benim geçmiş sayfalardan okuduğum zeytin satış rakamları..yağ sıkım oranı fabrika vs maliyetleri ile 65-80 tl civarı bir maliyet mümkün gibi geldi..

yani 85 tl ye satan biri belki karı öldürüyordur..üreticinin emeğine zarar veriyordur ama hakiki değildir diyebilir miyiz?

açılış soruma kimse cevap vermedi
ama umarım bilen arkadaşlar ..işin içinde olan arkadaşlar bir maliyet hesabı yapar...
Bölge, zaman, pazarlama olanağı, arz-talep, ithalat-ihracat, ulaşılabilir tüccarlar gibi yerel veya daha geniş çaplı pek çok etken fiyatı etkiler.

Bu yıl için ve Balıkesir-Çanakkale Körfez yöresi için söylersem, parakendede 5 lt yağı 85 TL'ye satan biri ya kendini zeytinyağ misyonerliğine vakfetmiştir ya da "yüksek asitli dip yağ" veya "asidi kimyasal yolla düşürülmüş dip yağ" veya "eski yıllardan kalma bayat yağ" veya "daha ucuz bitkisel yağlarla karıştırılmış katkılı yağ" veya "rafine yağ" satıyordur muhtemelen, ki bu durumların örneklerinin maalesef şaidiyim.

Zeytin yağı, tarla bakımından hasada, hasattan yağ sıkımına ve sıkımdan pazarlamaya kadar hiç de kolay olmayan süreçlerin ürünü.

Başka bir yörede, misal iş gücünün çok daha ucuz ve bol olduğu, toptan pazarlamanın veya alıcı rekabetinin olmadığı bir yerde sorunuzun cevabı değişebilir ancak istisnai durumlardır. Ki, böyle olsa bile, yani hakiki sızma adı altında satılan ucuz yağ gerçekten hakiki sızma dahi olsa, sizin de belirttiğiniz gibi altında bir yerlerde emek sömürüsü, haksızlık gibi negatif olgular yatıyordur sanırım.

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2018, 19:04   #2
Ağaç Dostu
 
Kozanli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
Konu benim için çok önemli.
Hele sağlık söz konusu ise.
Çocukluk döneminde tereyağı ile beslenirken vita, sanayağı gb.neidiği belli olmayan yağlar gençlik zamanımızın popüler yiyecekler oluvermişti.
Ne yazık ki, ülke insanının ekonomik sıkıntılar içinde alım gücünün düşük olması yan sanayi dediğimiz mamulleri ucuza almaya zorluyor.
Lt 5-6 tl satılan zeytinyağı, lt 50-60 TL'ye satılan zeytinyağı var.
İkisi arasında büyük bir uçurum var.
Her ikiside zeytinyağı diye satılıyor...

Bahsettiğim sadece Türkiye'de değil, 20 yakın ülke gezdim oralarda da aynı.

Kozanli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2018, 18:32   #3
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Yağ oranındaki değişim

Kasım ayı yağ oranı % 32 idi. Yani 100 kg zeytin 32 kg yağ çıktı.
Aralık ayı toplanan zeytinler %28 verdi.
Ocak ayı oranı %23.

Niçin böyle oldu?
Kasım kurak geçti. Hurmanın bollaştığı durum var.
Aralık biraz yağış aldık. Ayın İkinci yarısı gün dönümü sonrası yağ meyveden köke dönermiş.
Ocak bol yağış. Meyve su ile iyice şişti. Kilo bastı ve meyve yağının köke dönüşü arttı.

Doğru yanlış tecrübeler var mıdır bilmem?

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025