![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Sn Gece, İki yöntem var: Fiziksel ve Kimyasal yöntem Düşük sıcaklıklarda calışıldığı ve aktifleştirme işlemi daha kısa sürdüğü için kimyasal yöntem tercih ediliyor. Kimyasal yöntemin bir diğer avantajı da karbonlaştırma ve aktifleştirmenin tek bir aşamada yapılabilmesi. Fiziksel yöntemde iki farklı aşama gerekiyor. Sadece zeytin değil, fındık kabuğu, mısır koçanı, kayısı çekirdeğinin kabuğu, ceviz kabuğu, kullanılmış atılmış araba lasikleri, atık çay, su filtrAsyonunda kullanılmış aktif karbon (demek ki yeniden aktifleştirme de yapılabiliyor) ve daha pek çok karbonlu maddeyi kullanmak mümkün görünüyor. Hatta tavuk altlıklarından bile üretiliyor. Tavuk altlıklarından üretilen aktif karbon atıksulardan cıva uzaklaştırılmasında başarıyla kullanılmış. Ayrıca, tavuk altlıklarındna üretilen aktif karbon amonyağın uzaklaştırılmasında başarıyla kullanılıyor. Ne ilginçtir ki tavukçuluktaki en büyük sorunlardan biri amonyaktır. Bu yüzden tavuklar hasta olurlar. Halbuki kullandıktan sonra altlıkları aktifleştirilerek tekrar taze altlıkla birlikte karıştırılarak kullanılsa, amonyağı üzerine adsorbluyor. Ülkemizdeki tavukçuluğun boyutu düşünülürse, bu da ilginç olabilir. Ve daha sonra bu üzerine amonyak adsorblamış aktif karbonla karışık organik madde mikroorganizma takviyesi ile kompostlaştırılırak tarımda da iyi bir girdi olabilir. (Hem aktif karbon, hem azot, mikroorganizma hem de organik madde!) Düzenleyen Dogasever : 31-10-2010 saat 23:14 Neden: ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-12-2010
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 2
|
Türkiyede aktif karbon üretim tarihi
Öncelikle kendimi tanıtayım: yukarıda www.aktifkarbon.com olarak linkini verdiğiniz site benim sitem. Evet o sitede söylediğim gibi malesef tek üreticiyim..aslında üretici idim Bu ülkede hiçbir başarının cezasız kalmaması gibi bir alışkanlık var bilirsiniz. Ben bu kuralı bozamadım ve malesef ben de cezalandırıldım.Neyse bunlar farklı bir sorun. Burada bir iki satır da olsa konu ile ilgili çalışma yapanlara yardımcı olmaya çalışayım. Evet oldukça stratejik bir ürün. tonu 4-5 bin TL seviyelerinin üzerine çıkmakla birlikte sorununuzu çözecek uygun aktif karbon bulmanız fiyattan çok daha büyük sorun. Şu aralar aktif karbon resmen yok satıyor. O nedenle daha bilinçli ASPARAGAS'sız ve REEL çalışmalarla konuya ilgi göstermek gerekiyor. Yukarıda kimyasal ve fiziksel aktivasyon arasında iyi, tercih edilebilir bir yaklaşım vardı. Aslında sorununuza hangisi cevap veriyorsa o iyidir. kemikten yapılanın kandan yapılana , odundan çekirdekten veya hindistan cevizinden yapılana üstünlüğü yok. Bu sadece sorununuza uygun hammadde ve uygun aktifleştirme yöntemi ile alakalıdır. Geri kazanıma gelince: Malesef ülkemizdeki tek aktif karbon üretim tesisi bir resmi ihaleden sonra durdurulmak zorunda kaldığından rejenerasyon dediğimiz yöntemi uygulamak mümkün değil. Umarım o ihalede yapılan hatalardan dönülür ve tekrar üretime başlarız. Kullanılmış olan aktif karbonlar tehlikeli atık sınıfına girdiğinden ithal ettiğiniz ülkelere geri yollama kapınız BASEL anlaşmaları uyarınca kapalıdır. Çevre bakanlığının atık yönetimi ile ilgili güzel çalışmaları var ama umarım teknolojiye siyaseti bulaştırmazlar da o yol felaketlere neden olmadan güzel meyveler verir ! Bu alanda üstüme düşen her türlü göreve hazırım Soruları olan veya konu ile ilgilenenler doğrudan veya forum aracılığı ile sorabilirler. Samimiyetle cevaplandırmaya çalışacağım. Saygılarımla Erhan DOĞUDAN edogudan@aktifkarbon.com http://www.aktifkarbon.com |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
aktif karbon, karbon, pirina, zeytin çekirdeği |
|
|