agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yumuşak Çekirdekli Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/yumusak-cekirdekli-meyveler/)
-   -   Naşi Armudu (Çin armudu, Asya armudu) (https://www.agaclar.net/forum/yumusak-cekirdekli-meyveler/3565.htm)

Oğuzhan 04-06-2008 17:00

Çok güzel sayfalar.

ebrusarman 02-03-2009 19:11

nashi (asya armutları)
 
kosui:Ağaçları dik ve kuvvetli gelişir, .600 saat soğuklama süresine ihtiyaç duyar. Taç çiçeklenme ile hasat zamanı arasında 125-135 günlük süre gereklidir. Meyveleri orta irilikte, oval. Meyve kabuğu zemini kahverengi olup nokta halinde sarı lentiseller vardır. Meyve orta irilikte, sert, sulu, tatlı ve gevrek bir dokuya sahiptir. Meyve seyretmesi mutlak yapılmalıdır. Kendine kısmen verimli olmakla birlikte Hosui bu çeşit için tozlayıcı olarak kullanılabilir. Ağustosun 2-3 haftaları hasat olumuna gelir.

hosui:Ağaçları orta kuvvette gelişir ve geniş taç oluşturur. Soğuklama süresi 550 saat olup, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde sorunsuz yetiştirtebilir. Meyvelerin yeterli büyüklüğe ulaşması için seyreltme yapılmalıdır. Meyve kabuğu altın sarısı, kahverengi zemin üzerine sarı-beyaz lentiselli (benekli) olup, az paslıdır. Meyve iri, düşük asitli, silindirik, uzun saplı çiçek çukuru derince, Meyve eti beyaz, gevrek, çok sulu ve kendine özgü aromalıdır. Orta mevsimde olgunlaşan çeşitler arasında yer alır Kosui çeşidinden 15 -18 gün sonra hasat edilir. Hasat edildiği dönemde yeme olumuna gelir.4 -5 ay süre ile soğuk hava depolarında muhafaza edilebilir.

atago: Ağaçları kuvvetli, dikine gelişme eğilimde olup geniş taç oluşturur. Orta geç dönemde hasat edilmekte olup Hosui çeşidinden 10-12 gün sonra olgunlaşır. Meyvesi oldukça iri, açık sarımtırak yeşil zemin üzerine lentiseller (benekler) vardır. Meyve et dokusu sert, gevrek, tatlı kendine özgü aromalıdır. Hosui bu çeşidi dölleyici olarak kullanılabilir. 4-5 ay kadar depolanabilir Daha uzun süreli depolamalarda meyvelerde iç kararması görülür.

dubief 02-03-2009 19:20

Bu türleri nerden bulabiliriz?

ebrusarman 03-03-2009 11:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 83511)
Geçen yıl Bursa Tarım Fuarında çekmiştim...


Eklenti 8028

Eklenti 8029



çok guzel cekmıs oldugunuz meyveler bıze ait..inegol irgeler fidancılık... bursa fuarından almıssınız :)

arkadaslar www.irgeler.com.tr den sıtemız bakabılır **** mail@irgeler.com.tr den sorularınızı yazabılırsınız kısa surede cevabı gelecektır...

ebrusarman 03-03-2009 11:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dubief (Mesaj 370565)
Bu türleri nerden bulabiliriz?



firmamızda satısı vardır bu urunlerın

dubief 03-03-2009 14:50

Teşekkür ederim Ebru Sarman

Todor 03-03-2009 16:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ebrusarman (Mesaj 371014)
mail@irgeler.com.tr den sorularınızı yazabılırsınız kısa surede cevabı gelecektır...


Soruları buradan sorsakta, cevaplarını herkes okusa ve faydalansa daha iyi olmaz mı? :)

ebrusarman 03-03-2009 20:13

:) elbette olur :D

kürşad 04-03-2009 07:43

2 adet armut çöğürü üstüne yarma aşı ya da kakma aşıyı bugünlerde yapsak olur mu? Yaklaşık 1,5 ile 2 cm kalınlıkta anaçlar.

bahtiyar02 02-11-2009 20:30

Naşi armudu
 
1 Eklenti(ler)
sevgili dostlar Naşi armudunu ilk kez migrosta görüp 4 adet almıştım.İnanın çok sulu ve lezzetli bir armuttu.İnternette araştırdığımda aşağıdaki bilgilere ulaştım.Firma sahibiyle görüştüm tüm meyva ve diğer ağaçları tüplü olarak gönderiyorlarmış.Meyva ağaçları aşılı.Bir adet tüplü Naşi armudu spariş ettim.İsteyen dostlar aşağıdaki likten ağaçların resimli bilgilerini ve fiyatlarını öğrenebilir.

NAŞİ ARMUDU
*Japonya'da 1972 yılında çoğaltılmaya başlanmıştır.
*Nashi kelimesi Japonca da armut anlamında gelmektedir.
*Nashi-Hosui Japon armut çeşitlerinin dünyada en
yaygın olanıdır.
*Ağaçları orta güçte yarı dik gelişir.
*Spur bir çeşit olduğundan sık dikime uygundur.
*Armut yetiştirilebilen tüm bölgelerimize önerilir.
*Enwinia (ateş yanıklığı) hastalığına dayanıklıdır.
*Çok verimli bir yapısı olduğundan mutlaka meyve
seyreltmesi yapılmalıdır.
*Meyveleri orta irilikte, açık kahve zemin üzerine
sarı benekli ve az paslıdır.
*Uzun saplı, basık ve şişkindir.
*Meyve eti beyaz, çok sulu, müthiş aromalı ve lezzetlidir.
*Soğuk hava tesislerinde uzun süre muhafaza edilebilir.
*Ortalama 61 mm. genişlikte, sap hariç 53 mm. uzunlukta
olup yaklaşık 140 gram ağırlığındadır.
*Hasat zamanı ağustos ayının 1. haftasıdır.
*Kendine verimli bir çeşittir.

Kaynak:http://urun.gittigidiyor.com/Nasi-Ar...95845#aciklama

Güngör Salman 02-11-2009 21:46

1 Eklenti(ler)
Bu da benim naşi armudum.

MeyveliTepe 02-11-2009 22:12

Çok güzel bir meyve. Fidan dikeceklere tavsiye ederim.

Samsunlu55 02-11-2009 23:06

Çok güzel ve ticari yetiştiriciliğe uygun bir armuda benziyor ama fidanını teğmin etmek sorun olur sanırım.

MeyveliTepe 02-11-2009 23:19

Büyük fidancıların hepsinde fidan var. Önceki yıl 70 fidan dikmiştim. Hem güzel geliştiler hem de çiçeklerini koparmama rağmen epey meyve verdiler.

Güngör Salman 02-11-2009 23:19

Benim bahçemde 2 tane var biri çanakkaleden biride yalovadan geldi ama hediye oldukları için nerden alındığını bilmiyorum. Sayın Meyvelitepe çiçeklerini neden kopardınız?

MeyveliTepe 02-11-2009 23:20

İrgeler, Alara gibi fidancılarda var. Kargo ile de gönderirler.

kuyucu 03-11-2009 08:41

Önümüzdeki yıllarda birçok armut türünden daha popüler olacağını ve tadının Türk insanın sevebileceği aromada olduğunu söylemek isterim. Sayın Meyvelitepe, mükemmel bir seçim yapmışsınız tebrik etmek isterim. Zaten sizden de bu beklenirdi.
Bu konu başlığını açan kişi olarak , tecrüblerimi kısaca aktarmak istiyorum.
Öncelikle armut yetişebilen her yerde rahatlıkla yetişebileceğini ve sık dikime uygun olduğunu söyleyebilirim. Hastalıklara dayanıklı bir ağaç.
Yalova ikliminde Hosui ve Kosui türleri 2. sene verime yattılar. İnanılmaz verimli bir ağaç. Eğer ilk 2 yıl çiçeklerini koparıp atarsanız çok daha fazla gelişecektir. Ürün almaya başladığınızda meyvelerin büyük olması için kesinlikle seyreltme yapmanız gerekiyor.
Tadı gerçekten bir harika. Çok sulu. Uzun süre saklanabiliyor. Tadan herkesin beğendiğini gördüm.
Birçok ayva üzerine aşı yapmıştım ve hepsi tuttu. İsteyen arkadaşlar not alsınlar Şubat ayının sonlarına doğru kalem verebilirim.
Şu anda benim yaklaşık 10 civarı Hosui , Kosui ve Atago cinsi Naşi ağacım var. Birçok fidancıda bulabiliyorsunuz. Eğer yetişmiş Armut ve Ayva ağacınız varsa Naşi 'ye aşı yapmanızı öneririm (zaman kaybetmemek için).
Aklıma gelenler şimdilik bu kadar.
iyi günler

MeyveliTepe 03-11-2009 08:59

Bu yıl naşilere direkler dikip tel çekerek kivi bahçesi şekline sokmam gerekiyor. İyi bir sistem için fikre ihtiyacım var. Böyle bir şey yapan var mı?

MeyveliTepe 03-11-2009 09:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güngör Salman (Mesaj 526737)
Benim bahçemde 2 tane var biri çanakkaleden biride yalovadan geldi ama hediye oldukları için nerden alındığını bilmiyorum. Sayın Meyvelitepe çiçeklerini neden kopardınız?

Naşi hemen meyveye yatmaya meyilli. Vegetatif gelişmeyi teşvik için pek meyve verdirmemeye çalıştım.

Lonicera 03-11-2009 14:05

Sn kuyucu, bahsettiğiniz nashi armudu cinslerinden (Hosui , Kosui ve Atago) hangisini öneriyorsunuz? Bunlar arasında büyüklük, lezzet , hastalıklara direnç vb. gibi kesin ayrımlar var mı?

YeşilSeven 03-11-2009 17:15

Ben de de 2 adet var. Tadı konusunda gerçekten çok haklısınız. Türk damak tadına uygun.

kuyucu 04-11-2009 10:33

Sayın Lonicera,
Nashi 'lerin benim bildiğim 20 civarı çeşidi var. Bahsettiğim 3 tür şu anda ülkemizde satılanlar. Neden bu türler tercih edilmiş bilemiyorum. Meyve renkleri, büyüklükleri ve hastalıklara dirençleri çok farklı. Aromaları da gerçekten türden türe farkediyor. En popüler türler Nijisseki ve New Century imiş fakat ben bizzat denemedim. Bazı araştırma raporlarına baktım. Bu türler Chojuro ile birlikte aynı zamanda güneş yanığına karşı dayanıklı türler. Hosui biraz hassas bu konuda. Kosui en erkenci türlerden biri ve aroması çok farklı. Ben beğendim. Hosui biraz tatlı ama Kosui kadar aroması sıradışı değil.
Ben henüz 3 yıllık deneyime sahibim eğer daha fazla tecrübesi olan varsa bizi aydınlatabilirse sevinirim. Çünkü Meyvelitepe' nin belirttiği gibi büyümeye başlayınca dallanma asma gibi oluyor, takviye yapacak bir sistem bulmamız gerekiyor. Gerçi bu konu ile ilgili birkaç resim görmüştüm ama ülkemizde uygulamaya başlayan varmı bilmiyorum.
iyi günler.

Lonicera 04-11-2009 10:39

Bilgi için çok teşekkürler, elimde cinsini bilmediğim bir adet fidan var. Artık meyve verdiği zaman anlarız herhalde, en azından elimdekinin lezzetli olup olmadığı ortaya çıkar.

Bu arada yanlış hatırlamıyorsam şubat ayında elinizdeki çeşitlerden aşılama için kalem vereceğinizden bahsetmiştiniz. Ben şimdiden hem burada hem de sitenizde notumu aldım:o

kuyucu 04-11-2009 15:42

Sayın Lonicera,
Naşi lerin genelde lezzetli olduklarından emin olabilirsiniz. Güle güle büyütün. Meyve verdiği zaman hangi türden olduğunu anlayabiliriz. Kalem sırasına ilk olarak sizi yazıyorum.
iyi günler.

YeşilSeven 04-11-2009 17:04

Sn Kuyucu bendeki 2 fidan hosui. Diğer 2 türden kalem için beni de ekler misiniz? Ha bir de kırmızı ayva vardı :))

avcı66 05-11-2009 01:19

yozgatta yetişirmi
 
selam arkadaşlar internette çok aramama rağmen soğuk iklim için uygun olmadığı içanadoluda mikroklima özelliği olan yerlerde yetiştirilebilir deniyor tabi mikroklima özelliği nedir onuda tam anlamadım yozgatta hoby amaçlı 8 dönümlük bahcemde bi kaç tane olsun nashi armut u yetiştirmek istiyorum acaba kış geldiğinde tüm donarmı yoksa verimli ürün alamammı acaba bu arada burası -20 dereceyi buluyor kışın iç anadoluda deneyen versa görüşlerini almak isterim selamlar

kuyucu 05-11-2009 07:50

Sayın avcı66,
Bir yerlerde -20 ye kadar dayanıklı birkaç tür görmüştüm. Bulunca size isimlerini söylerim fakat önemli olan temin edebilecekmiyiz? Çevrenizde Armut yetişiyormu? Eğer yetişiyorsa Naşi'yi de deneyebilirsiniz? Şubat-Mart Aylarında dikebilirsiniz.

avcı66 05-11-2009 10:43

sayın kuyucu bahcem yeni geçen sene 10 adet MARGERITE MARILLAT - WILLIAMS- DEVECİ armutu dikmiştim williams çeşidi meyve verdi ve tüm agaçlar iyi gelişti bu sene diğerlerindede meyve bekliyorum bu çeşitler geliştiğine göre nashi de gelişirmi acaba **** ilk kış donarmı denemek amaçlıda dikmek istemiyorum ağaçları kaybetmek gerçekten üzüntü veriyor çünkü

yolac 05-11-2009 11:40

Sayın Kuyucu,

Bu nashi armudu kalem sırasına (özellikle Kosui cinsi) lütfen beni de yazabilirseniz sevinirim.
Teşekkürler.

kuyucu 06-11-2009 08:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi avcı66 (Mesaj 527874)
sayın kuyucu bahcem yeni geçen sene 10 adet MARGERITE MARILLAT - WILLIAMS- DEVECİ armutu dikmiştim williams çeşidi meyve verdi ve tüm agaçlar iyi gelişti bu sene diğerlerindede meyve bekliyorum bu çeşitler geliştiğine göre nashi de gelişirmi acaba **** ilk kış donarmı denemek amaçlıda dikmek istemiyorum ağaçları kaybetmek gerçekten üzüntü veriyor çünkü

Ben deneyin derim. En azından 1 tane dikin. Elimde aşırı soğuğa dayanıklı (-20 ) türler yok şimdilik. Ama şu anki türler de -15 lere kadar dayanabilir.

kuyucu 06-11-2009 08:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yolac (Mesaj 527901)
Sayın Kuyucu,

Bu nashi armudu kalem sırasına (özellikle Kosui cinsi) lütfen beni de yazabilirseniz sevinirim.
Teşekkürler.

Tabiiki sayın yolac.

denizakvaryumu 18-12-2009 18:00

http://www.burntridgenursery.com/fru...pt=10&parent=7

Asya armutları.

Samsunlu55 29-01-2010 22:47

Toprak TV'de Avrasya Fuarında bir fidancı naşi armudunda 12 meyvenin tadı olduğunu ve gelecek günlerde önemli bir ürün haline geleceğini söyledi. Hastalık derdi yok birtek olursa yaprak biti olur başka hiçbir sorun teşkil etmez diyordu.

heredot07 31-01-2010 21:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kuyucu (Mesaj 527798)
Sayın avcı66,
Bir yerlerde -20 ye kadar dayanıklı birkaç tür görmüştüm. Bulunca size isimlerini söylerim fakat önemli olan temin edebilecekmiyiz? Çevrenizde Armut yetişiyormu? Eğer yetişiyorsa Naşi'yi de deneyebilirsiniz? Şubat-Mart Aylarında dikebilirsiniz.

sayın kuyucu Antalya Finikedeki bahçemde bol miktarda kendiliğinden çıkmış,armut ağaçları var .Benide kaleme yazarsanız sevinirim.
Kolay gelsin.

kuyucu 04-02-2010 14:06

Sayın heredot07 ,
Forumu takip edemiyorum. Bana 2 hafta sonra mesaj atarsanız sevinirim. Henüz zamanı gelmedi kalemin.

aral 25-02-2010 22:17

herkese tavsiye ederim ayva üzerine yaptıgım göz aşısı naşi armutu tuttu bakalım nasıl gelicek

Lonicera 14-04-2010 17:54

Geçen sene Nashi Hosui armut fidanımda 3 adet çiçek oluşmuştu. Meyve tutmadan döküldüler. Bu sene tam 9 adet çiçek saydım. Bir tane bile olsa tutar diyordum ama maalesef tek tek dökülüyorlar. Galiba nashi armudu tozlayıcı istiyor veya başka bir sorun var. Nashi armudu' nun kendine kısmen verimli olduğunu okumuştum. İnşallah kalan son 3 çiçekten bir tanesi meyve bağlar da nasıl bir meyve imiş görürüz.

Her ihtimale karşı Kosui ve Atago cinsi japon armutlarını da aldım. Üstelik ayva anacına her ikisinden birer kalem alıp yarma aşı yaptım. Aşı tuttu, şimdilik sorunsuz gelişiyorlar.

MeyveliTepe 14-04-2010 20:59

Bendekiler çiçekte. Her bir fidanda yüzden fazla çiçek var.

nariçi 14-04-2010 22:12

Burada koyu kirli yeşil armut oluyor Yüzey küremsi ve deformeli gibi albenisi yok, ancak tadı çok güzel ve sulu bir armut adını bilmiyorum. İnt de aradım göremedim.

İlhan okan 21-05-2010 18:10

Merhaba
Ben geçen sene 220 adet fidan diktim. hepsi çok güzel. bazıları meyve tuttu.
Ahlat üzerine aşı yaptım. Tam sağlıkllı olarak tuttuğunu gördüm


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025