agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yumuşak Çekirdekli Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/yumusak-cekirdekli-meyveler/)
-   -   Naşi Armudu (Çin armudu, Asya armudu) (https://www.agaclar.net/forum/yumusak-cekirdekli-meyveler/3565.htm)

sinaninci1 19-01-2008 10:07

nkbalki ilginiz için teşekkürler. Bende biraz internetten araştırma yaptım gayet ilginç kivi bitkisi gibi tel üstüne yatırıyorlar.

nkbalki 19-01-2008 10:22

Sn sinaninci1 ben yalovadaki TİGEM (Atatürk Tarım İşletmesi Müdürlüğünde -termal yolu) 6 yıl çalıştım(1988-2004(sonu))

sinaninci1 19-01-2008 10:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkbalki (Mesaj 195807)
Sn sinaninci1 ben yalovadaki TİGEM (Atatürk Tarım İşletmesi Müdürlüğünde -termal yolu) 6 yıl çalıştım(1988-2004(sonu))

Yani Yalovanın yabancısı degilsiniz.
TİGEM malesef kapatıldı otel yapılacakmış. bütün o elma bahçeleri kivilikler rezil oldu, sizin burda oldugunuz zamanlar yurt dışındaydım.

Nakşi'yi yalovada üretenler var galiba duymuştum, fakat bukadar detaylı bilmiyordum.

SERYA 26-01-2008 15:31

ahmet uyanık bey güney amerika limolarınız kaç yaşında

bu arada herkese selamlar daha yeni yazıyorum.ama uzun süredir takip ediyorum.işlerim yoğunluğusebebiyle yazamamıştım

A.özkan gören 14-02-2008 11:59

çok hoşuma gitti yemesi tadı çok güzel görünüşü elma tadı ise tropikal

A.özkan gören 14-02-2008 12:02

naşhi meyvesi kivi bahçesi gibi mi oluyor (dalları telleremi sardırılıyor )

xarfax 14-02-2008 23:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SERYA (Mesaj 198706)
ahmet uyanık bey güney amerika limolarınız kaç yaşında

bu arada herkese selamlar daha yeni yazıyorum.ama uzun süredir takip ediyorum.işlerim yoğunluğusebebiyle yazamamıştım

detaylı bilgileri özel mesaj atarak öğrenebilirsiniz.. Nashi konusunda olduğumuzdan burda irdelemeyelim..

nkbalki 15-02-2008 08:26

Sn. A. Özkan gören,
Yanlışlık olmasın, bu armutlar asya armudu olarak bilinir. Fakat japoncası Nashi olduğu için naşi olarak isim yapmıştır. bildiğimiz armut ağacının aynıdır. Özel bir budama tekniği ile çardak şeklinde tele bağlanarak taç oluşturulmakta ve buna göre budama, seyreltme vb. işlemler yapılmaktadır.

feser 03-06-2008 21:00

arkadaşlar sayfaya yeni üye oldum
nashi üretimi ile ilgili birkaç sayfa buldum , size adreslerini veriyorum
sayfalar japonca vaktim olunca arkadaşla beraber çevirip bilgi geçeceğim

http://nashi.biz/page012.html
http://nashi.biz/page013.html
http://nashi.biz/page014.html
http://nashi.biz/index.html

(2月14日) sayfalarda bu şekilde tarihler göreceksiniz. bunun anlamı 2 inci ayın 14 üdür. buradan genel olarak tarihsel gelisimi ve yapılan aktiviteleri görebilirsini.

Oğuzhan 04-06-2008 16:58

Sevgili feser aramıza hoşgeldiniz .:)Bilgi veriseniz çok memnun oluruz.

Oğuzhan 04-06-2008 17:00

Çok güzel sayfalar.

ebrusarman 02-03-2009 19:11

nashi (asya armutları)
 
kosui:Ağaçları dik ve kuvvetli gelişir, .600 saat soğuklama süresine ihtiyaç duyar. Taç çiçeklenme ile hasat zamanı arasında 125-135 günlük süre gereklidir. Meyveleri orta irilikte, oval. Meyve kabuğu zemini kahverengi olup nokta halinde sarı lentiseller vardır. Meyve orta irilikte, sert, sulu, tatlı ve gevrek bir dokuya sahiptir. Meyve seyretmesi mutlak yapılmalıdır. Kendine kısmen verimli olmakla birlikte Hosui bu çeşit için tozlayıcı olarak kullanılabilir. Ağustosun 2-3 haftaları hasat olumuna gelir.

hosui:Ağaçları orta kuvvette gelişir ve geniş taç oluşturur. Soğuklama süresi 550 saat olup, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde sorunsuz yetiştirtebilir. Meyvelerin yeterli büyüklüğe ulaşması için seyreltme yapılmalıdır. Meyve kabuğu altın sarısı, kahverengi zemin üzerine sarı-beyaz lentiselli (benekli) olup, az paslıdır. Meyve iri, düşük asitli, silindirik, uzun saplı çiçek çukuru derince, Meyve eti beyaz, gevrek, çok sulu ve kendine özgü aromalıdır. Orta mevsimde olgunlaşan çeşitler arasında yer alır Kosui çeşidinden 15 -18 gün sonra hasat edilir. Hasat edildiği dönemde yeme olumuna gelir.4 -5 ay süre ile soğuk hava depolarında muhafaza edilebilir.

atago: Ağaçları kuvvetli, dikine gelişme eğilimde olup geniş taç oluşturur. Orta geç dönemde hasat edilmekte olup Hosui çeşidinden 10-12 gün sonra olgunlaşır. Meyvesi oldukça iri, açık sarımtırak yeşil zemin üzerine lentiseller (benekler) vardır. Meyve et dokusu sert, gevrek, tatlı kendine özgü aromalıdır. Hosui bu çeşidi dölleyici olarak kullanılabilir. 4-5 ay kadar depolanabilir Daha uzun süreli depolamalarda meyvelerde iç kararması görülür.

dubief 02-03-2009 19:20

Bu türleri nerden bulabiliriz?

ebrusarman 03-03-2009 11:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 83511)
Geçen yıl Bursa Tarım Fuarında çekmiştim...


Eklenti 8028

Eklenti 8029



çok guzel cekmıs oldugunuz meyveler bıze ait..inegol irgeler fidancılık... bursa fuarından almıssınız :)

arkadaslar www.irgeler.com.tr den sıtemız bakabılır **** mail@irgeler.com.tr den sorularınızı yazabılırsınız kısa surede cevabı gelecektır...

ebrusarman 03-03-2009 11:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dubief (Mesaj 370565)
Bu türleri nerden bulabiliriz?



firmamızda satısı vardır bu urunlerın

dubief 03-03-2009 14:50

Teşekkür ederim Ebru Sarman

Todor 03-03-2009 16:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ebrusarman (Mesaj 371014)
mail@irgeler.com.tr den sorularınızı yazabılırsınız kısa surede cevabı gelecektır...


Soruları buradan sorsakta, cevaplarını herkes okusa ve faydalansa daha iyi olmaz mı? :)

ebrusarman 03-03-2009 20:13

:) elbette olur :D

kürşad 04-03-2009 07:43

2 adet armut çöğürü üstüne yarma aşı ya da kakma aşıyı bugünlerde yapsak olur mu? Yaklaşık 1,5 ile 2 cm kalınlıkta anaçlar.

bahtiyar02 02-11-2009 20:30

Naşi armudu
 
1 Eklenti(ler)
sevgili dostlar Naşi armudunu ilk kez migrosta görüp 4 adet almıştım.İnanın çok sulu ve lezzetli bir armuttu.İnternette araştırdığımda aşağıdaki bilgilere ulaştım.Firma sahibiyle görüştüm tüm meyva ve diğer ağaçları tüplü olarak gönderiyorlarmış.Meyva ağaçları aşılı.Bir adet tüplü Naşi armudu spariş ettim.İsteyen dostlar aşağıdaki likten ağaçların resimli bilgilerini ve fiyatlarını öğrenebilir.

NAŞİ ARMUDU
*Japonya'da 1972 yılında çoğaltılmaya başlanmıştır.
*Nashi kelimesi Japonca da armut anlamında gelmektedir.
*Nashi-Hosui Japon armut çeşitlerinin dünyada en
yaygın olanıdır.
*Ağaçları orta güçte yarı dik gelişir.
*Spur bir çeşit olduğundan sık dikime uygundur.
*Armut yetiştirilebilen tüm bölgelerimize önerilir.
*Enwinia (ateş yanıklığı) hastalığına dayanıklıdır.
*Çok verimli bir yapısı olduğundan mutlaka meyve
seyreltmesi yapılmalıdır.
*Meyveleri orta irilikte, açık kahve zemin üzerine
sarı benekli ve az paslıdır.
*Uzun saplı, basık ve şişkindir.
*Meyve eti beyaz, çok sulu, müthiş aromalı ve lezzetlidir.
*Soğuk hava tesislerinde uzun süre muhafaza edilebilir.
*Ortalama 61 mm. genişlikte, sap hariç 53 mm. uzunlukta
olup yaklaşık 140 gram ağırlığındadır.
*Hasat zamanı ağustos ayının 1. haftasıdır.
*Kendine verimli bir çeşittir.

Kaynak:http://urun.gittigidiyor.com/Nasi-Ar...95845#aciklama

Güngör Salman 02-11-2009 21:46

1 Eklenti(ler)
Bu da benim naşi armudum.

MeyveliTepe 02-11-2009 22:12

Çok güzel bir meyve. Fidan dikeceklere tavsiye ederim.

Samsunlu55 02-11-2009 23:06

Çok güzel ve ticari yetiştiriciliğe uygun bir armuda benziyor ama fidanını teğmin etmek sorun olur sanırım.

MeyveliTepe 02-11-2009 23:19

Büyük fidancıların hepsinde fidan var. Önceki yıl 70 fidan dikmiştim. Hem güzel geliştiler hem de çiçeklerini koparmama rağmen epey meyve verdiler.

Güngör Salman 02-11-2009 23:19

Benim bahçemde 2 tane var biri çanakkaleden biride yalovadan geldi ama hediye oldukları için nerden alındığını bilmiyorum. Sayın Meyvelitepe çiçeklerini neden kopardınız?

MeyveliTepe 02-11-2009 23:20

İrgeler, Alara gibi fidancılarda var. Kargo ile de gönderirler.

kuyucu 03-11-2009 08:41

Önümüzdeki yıllarda birçok armut türünden daha popüler olacağını ve tadının Türk insanın sevebileceği aromada olduğunu söylemek isterim. Sayın Meyvelitepe, mükemmel bir seçim yapmışsınız tebrik etmek isterim. Zaten sizden de bu beklenirdi.
Bu konu başlığını açan kişi olarak , tecrüblerimi kısaca aktarmak istiyorum.
Öncelikle armut yetişebilen her yerde rahatlıkla yetişebileceğini ve sık dikime uygun olduğunu söyleyebilirim. Hastalıklara dayanıklı bir ağaç.
Yalova ikliminde Hosui ve Kosui türleri 2. sene verime yattılar. İnanılmaz verimli bir ağaç. Eğer ilk 2 yıl çiçeklerini koparıp atarsanız çok daha fazla gelişecektir. Ürün almaya başladığınızda meyvelerin büyük olması için kesinlikle seyreltme yapmanız gerekiyor.
Tadı gerçekten bir harika. Çok sulu. Uzun süre saklanabiliyor. Tadan herkesin beğendiğini gördüm.
Birçok ayva üzerine aşı yapmıştım ve hepsi tuttu. İsteyen arkadaşlar not alsınlar Şubat ayının sonlarına doğru kalem verebilirim.
Şu anda benim yaklaşık 10 civarı Hosui , Kosui ve Atago cinsi Naşi ağacım var. Birçok fidancıda bulabiliyorsunuz. Eğer yetişmiş Armut ve Ayva ağacınız varsa Naşi 'ye aşı yapmanızı öneririm (zaman kaybetmemek için).
Aklıma gelenler şimdilik bu kadar.
iyi günler

MeyveliTepe 03-11-2009 08:59

Bu yıl naşilere direkler dikip tel çekerek kivi bahçesi şekline sokmam gerekiyor. İyi bir sistem için fikre ihtiyacım var. Böyle bir şey yapan var mı?

MeyveliTepe 03-11-2009 09:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güngör Salman (Mesaj 526737)
Benim bahçemde 2 tane var biri çanakkaleden biride yalovadan geldi ama hediye oldukları için nerden alındığını bilmiyorum. Sayın Meyvelitepe çiçeklerini neden kopardınız?

Naşi hemen meyveye yatmaya meyilli. Vegetatif gelişmeyi teşvik için pek meyve verdirmemeye çalıştım.

Lonicera 03-11-2009 14:05

Sn kuyucu, bahsettiğiniz nashi armudu cinslerinden (Hosui , Kosui ve Atago) hangisini öneriyorsunuz? Bunlar arasında büyüklük, lezzet , hastalıklara direnç vb. gibi kesin ayrımlar var mı?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025