agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yumuşak Çekirdekli Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/yumusak-cekirdekli-meyveler/)
-   -   Ayva Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/yumusak-cekirdekli-meyveler/1223.htm)

Alperen43 03-12-2011 22:19

Birde Verdiğim fidan siparişleri büyük ihtimal yagıslı havaya denk gelecek sizce yagmur ve kar yagarken dikim yapabilirmiyim..?

wellness 04-12-2011 00:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Alperen43 (Mesaj 884804)
Birde Verdiğim fidan siparişleri büyük ihtimal yagıslı havaya denk gelecek sizce yagmur ve kar yagarken dikim yapabilirmiyim..?

Ayaz olmadıkça problem olmaz. Ayazlı havada ya fidan almayın ya da alıpta hemen dikemeyecekseniz köklerini ayaz haşlamayacak şekilde hendekleme yapıp toplu olarak toprağa ya da kuma gömün.

Alperen43 05-12-2011 03:55

saol Reis

ELAY 29-12-2011 14:40

Kırmızı ayva

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aybala-06 (Mesaj 303581)
Merhabalar arkadaşlar buda yine benim bahcede kırmızı bir ayva agacı

Sevgili AYBALA ben Bursada çalışan bir Ziraat Mühendisiyim.Bu ayvayı duymuştum ama ilk kez görüntüsünü sizin sayesinde elde ettim.
Lütfen bana bu ayvadan birkaç kalem gönderirmisiniz.Eğer dilerseniz ben de bunun aşılı fidanını üretir size gönderirim.Tel: 0225-3725629 Tarım İlçe Müdürlüğü

brr54 02-02-2012 19:00

Herkese selam... Sayın aybala, kırmızı ayvanızdan bana da iki-üç çelik gönderebilmeniz mümkün mü? Kocaelide oturmaktayım, fakat Sakarya ilinin geyve ilçesinin doğantepe köyünde ayva bahçelerimiz var.Eğer unutmazsam buradan hangi ay ne gibi işler yapıldığını yazmaya çalışacağım, babamdan aldığım bilgileri.

theclient 28-02-2012 15:51

Merhaba birşey sormak istiyorum lütfen fikir verin..2-3 ay önce yedigim ayvanın çekirdeklerini evdeki çiçek saksısının içine gömmüştüm 3 tanesi filizlendi büyüyor..Bu durumda şimdi ne yapmam lazım beklemeli miyim yoksa başka bir saksıya mı almalıyım hemen..???

Halil Önen 28-02-2012 22:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi theclient (Mesaj 917911)
Merhaba birşey sormak istiyorum lütfen fikir verin..2-3 ay önce yedigim ayvanın çekirdeklerini evdeki çiçek saksısının içine gömmüştüm 3 tanesi filizlendi büyüyor..Bu durumda şimdi ne yapmam lazım beklemeli miyim yoksa başka bir saksıya mı almalıyım hemen..???

Mayısa kadar saksıda büyütülebilir. Sonra her birini ayırır daha büyük saksılara ya da toprağa dikersiniz.

Çekirdekten yetiştirdiğiniz aşılı ayva ise, yani hangi anaca aşılanmışsa ona benzer. Böyle durumlarda çelikten _ ki kolay tutar yetiştirmek daha iyidir. Tabii ileride istediğiniz ayva çeşidine de aşılayabilirsiniz.

theclient 01-03-2012 17:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 918166)
Mayısa kadar saksıda büyütülebilir. Sonra her birini ayırır daha büyük saksılara ya da toprağa dikersiniz.

Çekirdekten yetiştirdiğiniz aşılı ayva ise, yani hangi anaca aşılanmışsa ona benzer. Böyle durumlarda çelikten _ ki kolay tutar yetiştirmek daha iyidir. Tabii ileride istediğiniz ayva çeşidine de aşılayabilirsiniz.

Öncelikle cevap için teşekkürler..Ayvanın cinsini bilmiyorum bir tanıdık bağ evinden toplamış getirmişti..Peki şimdi çiçek saksısında kalsın mı yoksa hemen mi ayrı saksıya alayım? Gerçi saksı küçük degil dikdörtgen balkon saksılarından, ama diğer çiçek bunların büyümesini engeller mi acaba?Ayırırken köklerine zarar veririm diye de korkuyorum..İlk defa bir ağacım olacak ne yapacağımı şaşırdım:)

copur 09 01-03-2012 17:51

Eğer topraklı ayıramayacağınızı düşünüyorsanız, önümüzdeki kış yapraklarını dökünce uyku durumunda ayırın. Selamlar.

theclient 01-03-2012 18:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi copur_09 (Mesaj 918892)
Eğer topraklı ayıramayacağınızı düşünüyorsanız, önümüzdeki kış yapraklarını dökünce uyku durumunda ayırın. Selamlar.

Hmmm topraklı ayırabilirim aslında bir tanesini deneyeceğim..Teşekkürler.Selamlar

s.serdar 01-03-2012 22:14

1 Eklenti(ler)
Yediğimiz ve lezzetini beğendiğimiz ayvanın çekirdeklerimi hanım saksıya çok sık ve bitişik olarak dikmiş.

Çimlenen tohumlar şu anda 2-3 cm2 kareden 2-3 tane birden çıkmış ve şu an boyları 5-6 cm kadar.

Eklenti 271763

Eğer başarabilirsek ve yaşatabilirsek en azından bir tanesini yazın bahçeme ekmek istiyorum

Ne zaman her birini ayrı bir tüp veya saksıya dikmem konusunda bigilendirmede bulunacak tüm arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

brr54 18-03-2012 21:49

Bu hafta sonu köye babama yardım etmeye gittim. Ayva budaması yaptık, budama için son günleri olmasına rağmen. Yarın da babam ayvalara sarı ilaç diye bir şey atacak. Ayvalara erken uyanmmaması içinde göztaşı atıyorlar, bu günlerde.

Alperen43 24-03-2012 00:53

Sevgili arkadaslar gübreleme konusunda bir sorum olacak, fidan dikimi yapmadan önce yaptırmıs oldugum toprak analızınde dekara 25 kg amonyum sülfat eksik oldugu cıktı, ve gübreleme yapacakken amonyum sülfatın kullanım alanlarını arastırdım, yumusak cekırdeklı elma armut ayva da kullanmayınız dıyor sızde ne yapmalıyım bilgi verırsenız sevınırım..

Sanalbahcem 20-04-2012 17:11

Meyvede Gübreleme Prensipleri

1 Eklenti(ler)
Meyvede haliyle ayvadada gübreleme prensipleri üzerine önemli bir tablo

Gurbetci20 25-04-2012 20:24

Merhabalar Arkadaslar, bahce islerinden hic anlamiyorum, kendimize yeni bir ev aldik ve asfalt olan girisin yanin da bulunan 3 metre kare büyüklügündeki yere bir ayva agaci fidani diktik oda tuttu-)) simdi sorum su; bu ayva agaci büyüdügünde kökleri asfalt zemine kadar uzanip zarar verir mi? Asfalt bir sekilde kabarir mi acaba? Simdiden cevaplariniz icin tesekkür ederim ve sanirim bahce mi güzeltmek icin kafanizi daha cok sisirecegim, simdiden özür-))

Halil Önen 25-04-2012 23:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gurbetci20 (Mesaj 953683)
Merhabalar Arkadaslar, bahce islerinden hic anlamiyorum, kendimize yeni bir ev aldik ve asfalt olan girisin yanin da bulunan 3 metre kare büyüklügündeki yere bir ayva agaci fidani diktik oda tuttu-)) simdi sorum su; bu ayva agaci büyüdügünde kökleri asfalt zemine kadar uzanip zarar verir mi? Asfalt bir sekilde kabarir mi acaba? Simdiden cevaplariniz icin tesekkür ederim ve sanirim bahce mi güzeltmek icin kafanizi daha cok sisirecegim, simdiden özür-))

Asfaltı değil ağacı_ ayvayı_ düşünmek daha doğru gibi geliyor bana...;) Sıcakta eriyen ve yağmur suları ile beslenen toprak ayvanın köklerine zarar verebilir. Ayva kökleri toprağın yüzeyine yakın gelişir.

Asfalt toprağa ve köke zararlıdır.

Gurbetci20 26-04-2012 21:05

Halil Bey, kusura bakmayin haklisiniz ama tam anlatacak olursam, benim sizlerin gibi büyük bahcem **** tarlam yok,araba giris asfaltinin oldugu yerle agacin dikili oldugu yerdeki mesafe 3m kare. Benim erkenden ögrenmek istedigim köklerin ne kadar asagiya **** yana dogru büyüdügü! Egerki ilerde sorun olacaksa simdiden baska bir yere almaya calisacagim.Bilginiz varsa vede cevap verirseniz sevinirim, Herkese Iyi Aksamlar.

Halil Önen 27-04-2012 08:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gurbetci20 (Mesaj 954407)
Halil Bey, kusura bakmayin haklisiniz ama tam anlatacak olursam, benim sizlerin gibi büyük bahcem **** tarlam yok,araba giris asfaltinin oldugu yerle agacin dikili oldugu yerdeki mesafe 3m kare. Benim erkenden ögrenmek istedigim köklerin ne kadar asagiya **** yana dogru büyüdügü! Egerki ilerde sorun olacaksa simdiden baska bir yere almaya calisacagim.Bilginiz varsa vede cevap verirseniz sevinirim, Herkese Iyi Aksamlar.

3 m. uzakta ise Ayva ağacının asfalta uzaklığı bundan ağacanız da asfaltınız da _ köklerden_ zarar görmez. Daha yakın düşünmüştük.

Ancak asfalt bahçe içinde atılmışsa toprağa zararlıdır. Yerine taş döşeme yapmak daha iyi, onun için demiştim.

Gurbetci20 02-05-2012 01:42

:rolleyes:
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 954559)
3 m. uzakta ise Ayva ağacının asfalta uzaklığı bundan ağacanız da asfaltınız da _ köklerden_ zarar görmez. Daha yakın düşünmüştük.

Ancak asfalt bahçe içinde atılmışsa toprağa zararlıdır. Yerine taş döşeme yapmak daha iyi, onun için demiştim.

Halil Bey, verdiginiz bilgiler icin tesekkür ederim :rolleyes:

bonjour40 15-07-2012 19:03

Ayva ağaçlarındaki hastalık hakkında yardim isteği

2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Ayva ağaclarında simdiye kadar hiç karsilasmadiğim bir hastalık var.

Konu hakkında bilgisi olan var midir acaba

Selamlar

ayvacı 09-08-2012 17:18

Bu gün bahçede dolaşırken gözüme ilişti, ayva ağacının 60 - 70 cm uzağından kökten ayva filiz vermiş, bunu gözüm gibi koruyorum, bahara bunu kökten ayıracağım, aynı kalitede ayva verirmi ?, yoksa açı gerekirmi ?

çiftçi5234 29-08-2012 17:52

Benimde bahçemde 50 senelik aşısız ekmek ayvası var.Hiç bir hastalığı yok, gübresi yok ilacı yok.Sadece dibinde biraz moloz var.Her sene sepetle topluyoruz bir sıkıntısı olmuyor.Ancak ısırmak mümkün değil.Bıçağı üstüne koyup çekiçle vurarak kesiyoruz :))

wellness 15-10-2012 20:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayvacı (Mesaj 1007508)
Bu gün bahçede dolaşırken gözüme ilişti, ayva ağacının 60 - 70 cm uzağından kökten ayva filiz vermiş, bunu gözüm gibi koruyorum, bahara bunu kökten ayıracağım, aynı kalitede ayva verirmi ?, yoksa açı gerekirmi ?

Sayın Ayvacı bu denemeniz biraz risk olur. Çünkü şu anki ayva ağacınız aşılıdır sanırım. Aşının altından çıkan sürgün ise aşının özelliğini taşımaz. Çünkü anacınız büyük ihtimal, tohumdan yetiştirilme çöğürün üzerine aşı yapılmıştır. Tohumdan yetiştirilmelerde şu sorun yaşanır;

O tohumun anacı o meyveyi yaparken yabancı döllenme yapması muhtemeldir. Yabancı döllenmeden dolayı anacının aynısı gibi meyve vermez. Çünkü melez olur. Bu sebeble siz o sürgünün üzerine riske girmeden aşı yapmanızı öneririm.

limon_sever 23-10-2012 12:39

3 Eklenti(ler)
Ayvalarımız her sene daha irileşiyor ve verimini de artırıyor. Ama gel gelelim olgunlaşanların 1/4'ü genelde düşüyor, 1/4'ü de yarılıyor. Yarılanlara tadından yarıldı deyip geçiştiriyoruz. Düşenlere ise fikir yürütemiyoruz çünkü rüzgar felan olmuyor. Yarılma ve düşmelerin sebebi ne olabilir?

Eklenti 340965

Eklenti 340966

Eklenti 340967

Ali Sadıç 12-11-2012 22:57

Sayın Selahattin Yılmaz merhaba bende Bursanın Gürsu ilçesinde yaşıyorum. Foruma yeni katıldım siz Bursanın neresindensiniz?

Samsunlu55 16-11-2012 21:55

Ayvanın yarıldığını ilk defa duydum. Acaba aşırı gübre uyguladınız da o nedenle hararet mi yaptı, her sene yarılıyor mu? Çevredeki diğer ayvalarda da yarılma var mı?

limon_sever 16-11-2012 22:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 (Mesaj 1049468)
Ayvanın yarıldığını ilk defa duydum. Acaba aşırı gübre uyguladınız da o nedenle hararet mi yaptı, her sene yarılıyor mu? Çevredeki diğer ayvalarda da yarılma var mı?

Gübre uygulamadık. Nerdeyse 2-3 senedir yarılmalar var. Çevremizde ayva ağacı hiç görmedim. Sebebi nedir bilmiyorum.

Ali Sadıç 17-11-2012 20:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1049477)
Gübre uygulamadık. Nerdeyse 2-3 senedir yarılmalar var. Çevremizde ayva ağacı hiç görmedim. Sebebi nedir bilmiyorum.

Dökülmeler ve yarılmalar hangi ayda başlıyor? Hasat süresi geciktiğinde ve çeşitle alakalı da olabilir.

Ali Sadıç 17-11-2012 20:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonjour40 (Mesaj 998577)
Merhaba,
Ayva ağaclarında simdiye kadar hiç karsilasmadiğim bir hastalık var.

Konu hakkında bilgisi olan var midir acaba

Selamlar

Merhaba,
Bu hastalık ayvada memeli pastır.

limon_sever 17-11-2012 20:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali Sadıç (Mesaj 1049846)
Dökülmeler ve yarılmalar hangi ayda başlıyor? Hasat süresi geciktiğinde ve çeşitle alakalı da olabilir.

İlk sararma belirtisinde, yani eylül ayında başlıyor...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025