agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Yeni başlayanlar için yardım (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=48)
-   -   İstanbul'da bonsai adayı almak isteyenler için uyarı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7455)

Eaglion 01-02-2008 10:16

İstanbul'da bonsai adayı almak isteyenler için uyarı
 
Sevgili Yeni Başlayan Arkadaşlar,

Ben de oldukça yeni sayıldığım için neler hissetiğinizi çok iyi biliyorum. Hummalı bir bonsai adayı arayışı içinde oluyorsunuz. Karşılaşacağınız bazı ufak tefek sorunlar var. Kandırılmayın, kahrolmayın!

Bu yazacaklarım; benim İstanbul'daki gözlemlerim. Diğer şehirlerde de benzer sorunlar olabilir.

Adında peysaj ya da bahçe tasarım olan yerlerden uzak durun.
Bu tür işletmelere, daha çok, yeni ve sosyetik yerleşim yerlerinde sık rastlanıyor. Eğer peysaj yaptırtmak istediğiniz bir bahçeniz varsa, deneyimli bir ekip proje çiziyor ve sonra uygun dikim yapılıyor.Tabii ki; ciddi bir ücret alıyorlar.

Ancak sizin karşılaşacağınız işletme sahipleri ve dükkanlarda gördüğünüz kişiler çok bilgili değiller. Ellerinde çoğunlukla gerçek bonsai yok. Bonsai dediğinizde, ilk akıllarına gelen; "Bonsai pahalıdır. Şuna fahiş fiyattan bir fide satayım" oluyor. Bir tanesi bana; normalde 5ytl'yi geçmeyen bir ardıç fidesini 140 Euro'dan satmak istedi. Bir başkası ise; bir ağaçlan kestiği ve bonsai saksısına ektiği 5 cm ve 3 yapraktan oluşan bir çeliği 100ytl'ye satmak istedi.

Sosyetik muhitlerdeki fidanlıklardan uzak durun
Bir öncekinden farklı değiller.

Çiçekçilerle Vakit Kaybetmeyin
Çok büyük bir işletme olmadığı sürece (ki bunlar kendilerine florist diyor), size pek yardımcı olamıyorlar. Önerilerinin çoğu bize ters geliyor. Onların bilgileri büyütmek üzerine bizim derdimizse küçük tutabilmek.

Büyük marketlerde bonsai diye satılan ağaçlara dikkat edin.
Bonsai olacak ağaç seçiminde nelere dikkat etmeniz gerektiği ile ilgili bu forumda detaylı bilgi var. Ben bu konuya girmeyeceğim.

Bauhaus, Koçtaş vb yapımarketlerde ve bazı büyük semt marketlerinde, genelde Çin'den gelen, bir takım bonsaileştirilmiş ağaçlar satıllıyor. Bunlar sağlıklı olsa dahi, çoğunlukla toplu üretim amacıyla çelik alma, aşılama gibi yöntemlerle üretilmiş ve çok kabaca şekillendirilmiş ağaçlar. Fiyatları uygun ancak budanma şekilleri itibari ile ya hiçbir zaman ya da 20-30 yıl içinda ancak gerçek bir bonsai gibi görünebilirler. Bu ağaçları başlangıçta alıştırma amaçlı olarak, ya da iyi dallarından çelikleme için alabilirsiniz. Bununla birlikte, kendilerinden güzel bir bonsai sahibi olma olasılığınız düşük. İhtiraslı olmayın. Hayal kırıklığınız daha büyük olur.

Bu tür yerlerden alacağınız fide veya fidanlar ise piyasadan bulabileceklerinizden bir kaç kat daha pahalı. Çevirenizde böyle bir market varsa, emin olun, en az bir tane de gerçek fidanlık vardır.:p Üşenmeyin. bulun.

İnternet üzerinden bonsai almayın
Türkiye'de birkaç site üstünden bonsai satışı var. Buralardan alacağınız ağaçlar resimde gördüklerinizle kesinlikle alakası olmadığı gibi fiyatları da Bauhaus'dan alacağınızın 3-4 katından aşağı değil. Ne kadar iyi paketlenirse paketlensin kargoda zarar görüyor.

Yurtdışından almaya kalktığınızda fiyatlar çok daha yüksek. Ek olarak dünyanın posta parasını veriyorsunuz. Ben hiç ağaç almadım. Ancak, bazı bonsai malzemelerimi yurt dışında getirttim. Gümrükteki arkadaşlar daha önce hiç bonsai nedir duymadıkları için 20 gün tuttuktan sonra bana verdiler!. Ağaç olsa kesin ölürdü. Net bilmiyorum ama Türkiye'ye bazı canlı bitkilerin sokulması da yasak.

Banliyölerdeki ufak çaplı fide yetiştiricileri ile tartışmayın.
Bu fidanlıklarda çok uygun fiyata çok güzel potensiyeller bulabilirsiniz. Eğer dost canlısı davranırsanız sahipleri de size çok yardımcı olur. Kendileri de bazen bodur ağaçlar yetiştiriyor (1-1,5 m). Ancak; çoğunlukla, Bonsai hakkında fazla bilgileri yok ve bizim yaptığımız işlemleri kabul edemiyorlar. Bu nedenle, tartışmaya başlarsanız söyleyecekleri bazı şeyler sizin için kafa karıştırıcı olabilir. Ama ağaçların doğal hayatları ve doğal yetiştirilme tarzları hakkında oldukça bilgililer. Faydalanın ve kendinize uyarlayın.

Büyük Fidanlıklar ve Orman Müdürlükleri.
Buralar potensiyel bonsai bulmak için ideal yerler. Ancak toplu alımlarla uğraştıklarından size vakit ayırma şanşları az. Kendi başınızın çaresine bakabildiğinizde, bir kaç hafta sonunuzu ayırmanız yaralı olabilir. Denk getirip konuşacak bir uzman bulabilirseniz, bir çok konuda da size yardımcı oluyorlar.


Umarım yararlı olmuştur.

Başarılar,

Ali H. ALI 01-02-2008 13:24

Sayin Eaglion,
Verdiginiz bilgilerden, bircok arkadasin yararlanacagindan hic kuskunuz olmasin.

Bu arada bonsai calismalarinizda kolayliklar diler. Uzerinde calistiginiz agaclari bu forumda gorebilecegimizi umuyoruz.

Eaglion 03-02-2008 00:56

teşekkür
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 200498)
Uzerinde calistiginiz agaclari bu forumda gorebilecegimizi umuyoruz.


Merhabalar Ali Bey,

Sizin ilk başladığım zaman vermiş olduğunuz destek ve cesaretle giriştiğim ilk çalışmalarımı "Üyelerin Bonsai Çalışmaları " bölümüne ekledim. Size layık değil ama bir bakarsanız sevinirim.
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=73

Bunların dışında çimlenmeyi bekleyen 150 kadar tohumum, 30 tane kadar çeşitli boylarda çeliğim, yaklaşık 75 cm boylarında 2 limon servi ve 2 ardıçım daha var. Onlar daha adaptasyon süresinde oldukları için henüz buraya eklemedim.

Destekleriniz için teşekkürler.
Taylan Benker

memet 01-08-2008 21:30

Fotoğrafını yükleyin, ona bakarak üzerinde birlikte fikir yürütelim.

neconeco 04-08-2008 22:22

3 Eklenti(ler)
arkadaşlar selamlar. bonsai uğruna budadığım zeytin ağacına forum vermekte kararsız kaldım bir el atıverin sevabına ..))) tel falan adam asar gibi cok garip geliyor ne yapmalı

neconeco 04-08-2008 22:35

1 Eklenti(ler)
selamlar, bu zakkumda bir şeyler olurmu acaba

memet 05-08-2008 08:21

Zeytin bu biçimiyle süpürge tarzına uyacak gibi. Dallanmaları yine bu biçimde budamaya devam etmelisiniz bence. Güzel bir hokidachi/ sürüge tarzı olacak.

Diğer fidanınızda, (gözlük olan) en ince olan gövdeyi budayıp, ikili gövde, kabudachi deneyebilirsiniz.

neconeco 05-08-2008 13:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 265306)
Zeytin bu biçimiyle süpürge tarzına uyacak gibi. Dallanmaları yine bu biçimde budamaya devam etmelisiniz bence. Güzel bir hokidachi/ sürüge tarzı olacak.

Diğer fidanınızda, (gözlük olan) en ince olan gövdeyi budayıp, ikili gövde, kabudachi deneyebilirsiniz.

çok teşekkürler , bu arada forum yöneticileri resimleri küçülmüşler zahmet buyurmuşlar hattızatında benim yapmam lazımdı aceleye geldi,
ayrıca hürmetlerimi sunarım ..

cemboa 05-08-2008 18:49

Arkadaşlar forum içindeki yazılarımda var.Fakat önemli olduğu için tekrar hatırlatmak istiyorum.Bonsai gübresi kullanmayı hemde düzenli olarak kullanmayı ihmal etmeyin.Çünkü çoğu bitki hep en uçlarından büyümeye çalışır.Bonsai gübresi dallanmayı sağlar.Buda bitkiyi ağaç görünümüne yaklaştırır.

Harun Parlak 06-11-2008 17:10

Sayın cemboa bu bonsai gübre önerinizi bende bir kaç yerde okudum.
Bitmiş bir Bonsai için bu öneriniz dikkate alınacak bir öneri Bonsai gübresini henüz kullanmadım ve görmedim ama. Diğer dengeli gübrelere göre daha light olabilir diye düşünüyorum. **** bu gübrenin içinde neler var bizi aydınlatırsanız sevinirim.
Bizim bitmiş bir bonsaimiz olmadığı için dengeli gübre vererek daha çabuk gelişmesini sağlayabiliriz diye düşünüyorum.
Normal gübreler sürekli uç verdiriyor demişsiniz buda bizlere sürekli uç alarak başka yerlerden dalcıklar fışkırmasını sağlamazmı. Konuyu siz veya uzmanı olan arkadaşlar bizi aydınlatırsa BONSAİ ile ilgilenen tüm arkadaşlara faydalı olacaktır. Şimdiden teşekkürler.

cemboa 06-11-2008 22:43

Tekin normal gübreler mevcut yapı üzerinde gelişmeyi sağlar.Gübre çeşitleri genelde npk kimyasalların farklı oranlarından oluşur.Bonsai gübresinide normal gübrelerden ayıran tarafı light olması değil npk oranının farklı olması.Bu farklı oran mevcut yapının gelişmesiyle beraber mevcut yapı üzerinde ekstra dallanmalar sağlar.
Yukardaki yazımda uçları derken en uçları olarak yazdım.Bonsai adaylarınız sürekli yukarı doğru mevcut dallar ile büyümek istiycek.Bonsai yaparken amacımızın Minyatür bir ağaç görünümü elde etmek olduğunu düşünürsek bonsai gübresi kullanma gerekliliğide burdan ortaya çıkıyor zaten.
Aslında bu söyleyeceğim konu tartışılabilir ama ben dediğinizin tam tersini düşünüyorum.Fakat daha önce bende sizin gibi düşünüyordum yani bitmiş bonsaiye bonsai gübresi kullanmak gerektiğini düşünüyordum.
Bonsai yapım aşamasında gövde ve dal formunu geliştirip dallanmayı arttırmak için bonsai gübresi kullanmak gerekir.Fakat daha sonra bonsai formunu tamamlamış dallanmasını tamamlamış bir bonsai için bonsai gübresi çokda şart değil diye düşünüyorum.Bu açıdan normal gübre kullanılacaksa formunu tamamlamış bonsaiye kullanılabilir.

Ali H. ALI 07-11-2008 11:38

Iyi gunler, Asagidaki linkte gubrelerle ilgili yazilar var.
Cemboa'nin da belirtigi gibi gubre karisimlarinda (N) azot=Nitrogen, (P)fosfor= phosphorus, (K)potasyum=potassium, karisimlarindan hazirlanir. Bu karisimlar bitkilerin ihtiyaclarina gore 20.20.20, 10.10.10, ve ya azotu yuksek 20.10.10
Ve daha baska olculerde olablir. Kimi zaman bu temel 3 elemente eklenen yardimci elementler de olabiliyor.

Bonsailer de diger bitkiler gibi, uygun zamanda, bitkinin cinsine ve ihtiyacina gore gubrelenmelidir. Uygun bir sekilde gubrelenen bitki saglikli bir sekilde gelisme gosterecektir. Iste bu gelisme sirasinda bitki uzerinde uc almalar ve istenmiyen surgunleri budamakla agacin gelismesini istediginiz gibi yonlendirebilirsiniz. Kisacasi bonsai yapacaginiz bitkinin dallanmasinda, gelismesinde, her bitkide oldugu gibi, gubrenin etkisi vardir, ama agacinizi yonlendirmek tesvik etmek sizin yapacaginiz budamalarla oluyor.

Kullanacaginiz gubrenin, uzerinde yazili olan kullanma tarifesine uymaya calisiniz ve hic bir zaman onerilenden, daha fazla gubre vermeyiniz.

Gubreden once ve gubreden sonra mutlaka agaclarinizi sulayiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6751


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024