agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Bonsai'ye başlamak için, ne yapmak gerek? (https://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/569.htm)

bonsaireef 09-06-2006 23:09

Ankarada, beğendikte, zemin katta ,akvaryum malzemeleri satılan bölümde, akvaryum kumlarının olduğu yerde kahverengi volkanik çakıl var.(Ne tarif ama :) ).Bunu torfla karıştırıp kullanabilirsin.Mükemmel bir karışımdır.Uzun zamandır deniyorum aldığım bütün sonuçlar olumlu.çoğu ağacımın karışımı bundan.****** küçük saksıda olanların.Büyük saksıya böyle bir karışım hazırlamak çok masraflı olur.Çok fazla karışıma ihtiyaç varsa dere kumu, perlit ve torf güzel bir karışım olur.

Ankarada saksı bulamayacaksın. Benim Ankarada bulduğum en güzel saksı güveç kapları :)

Tel bulmak artık kolaylaştı.Ulustan bakır tel alıp, bunu ateşte iyice kızdırıp sonrasında hemen suya koyarsan alüminyum teli aratmayacak tel elde ediyorsun.Bunu ade1 tavsiye etmiş.Kendisinin 12 yıllık tecrübesi var.Bende bu yöntemi hemen denedim gerçekten alüminyum tel bulacam diye ortalıkta dolanmanın anlamsız olduğunu anladım.

Budama makasını bulmak kolay.Kitap arada sırada dost kitapevine geliyor.Gerçi uzun zamandır gelmiyor.Ben 1 tane almıştım.Sonrasında başka bir tane daha geldi ne yazıkki onu alamamıştım.

Kolay gelsin.

zidanta 20-06-2006 12:58

10 gündür iş nedeniyle İzmir'deydim. Özdere gümüldür civarında. Mevzu şu bol bol sabah ve akşam yürüyüşü yaptım ve "bazı ağaçları" bonsai gibi görmeye başladım.. anlatabildim mi bilmiyorum. ağaca bakıyorum ve önce minyatür algılıyorum sonra sonra orjinal boyutunu .. bunların büyük kısmı çamdı ve başka türler de vardı. dal alsam suya koysam vs diye düşündüm. bonsai fotoğraflarına fazla mı baktım dersiniz.

yolda harika fidancılar gördüm ama süreç olarak alacağım fidana yazık edeceğim bir pozisyondaydım.

artık haftasonu söğütözündeki fidancılara gideceğim..
bonsai için fidan baktığımı söylemeyeceğim. kendim tamamen kendim seçmek için. hangi fidandan bonsai olur nasıl anlarım bilmem ama dağ çamı, söğüt **** şimşir alacağım...heyecanlıyım..

cemboa 20-06-2006 16:26

Saydığınız türlerin hepsi dışmekan türler.Eğer güneş gören balkon gibi dış mekan imkanınız varsa buna başlayın.
Söğüde para vermenize gerek yok.2-3 parmak kalınlığında 35-40 boyunda çelikler alrak suda kolayca köklendirebilirsiniz.

zidanta 21-06-2006 09:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemboa
Saydığınız türlerin hepsi dışmekan türler.Eğer güneş gören balkon gibi dış mekan imkanınız varsa buna başlayın.
Söğüde para vermenize gerek yok.2-3 parmak kalınlığında 35-40 boyunda çelikler alrak suda kolayca köklendirebilirsiniz.

yani yukarıda aydığım türde fidan alırsam evin içinde bakma olasılığım yok mu? çünkü kışın ankara malıum geceleri çok soğuk oluyor. güneş alan 2 adet balkonum var ama kışın kapanabilme özellikleri yok. hem içerde hem dışarda bakabileceklerim hangileri?

35-40 cm boyunda söğüt çeliğini köklendirdikten sonra çok fazla kısaltmam gerekmez mi?

zidanta 21-06-2006 09:19

saol bonsaireef. ilk önce fidanı sonra toprak saksıyı ardından beğendikden kumu aliminyum teli elde edeceğim. şu an dostta kitap yok:(

bonsai hakkında okudukça zorluğunu zorluğunu gördükçe kendisini sevdim.
hafta sonu fidan alacağım. fidanı hemen dikmem gerekir mi? özellikle bu bölgeye uyumlu olan tür hangisi?

teşekkür ederim.

bonsaireef 21-06-2006 19:40

Toprak sakısıyı şimdilik unut.Aldığın fidanları bonsai olma aşamasında oldukça büyük saksılarda yetiştirmelisin.

Fidanların köklerini ellemeden daha büyük saksılara dikebilirsin.Köklerine müdahele mevsimi geçti.Buna dikkat et.

Sokaklarda rastladığın ağaçlar o bölge için uygun olanlardır.Bir çırpıda akçaağaç ve akasyanın adını verebilirim.Onun dışında parklarda ve bahçelerde gördüğün çalılarda(ateş dikeni,cotoneaster,şimşir vs) işini görür.Reçineli türlerde var tabi.Bütün bunları fidanlıklarda çok rahat bulabilirsin.

Kolay gelsin.Tekrar aramıza hoşgeldin.

yesil 22-06-2006 17:40

Merhaba Sevgili Bonsaisevenler

Bonsai'a müthiş bir merakım var ve bende bonsai yetiştirmek için karar verdim.Bu sitedeki birçok yazıyı okudum ve önce söğüt köklendirmekle başlamak istedim tecrübe olsun diye.Sizce doğru bir karar mı?Bir sorum daha olacaktı.Köklendireceğim söğüt dalları nasıl olmalı?Yeni çıkan taze dallar mı yoksa kalın olanlardan mı köklendirmeliyim?

bonsaisever 22-06-2006 19:03

Aramıza hoşgeldin yesil :)
Kendini burada tanırsan seviniriz
Söğüt konusunu buradan takip edebilirsin

Doğru karar olup olmadığını işi ilerlettiğinde sen söyleyeceksin :)
Bir tane de şimşir edinmeni tavsiye ederim :)

yesil 24-06-2006 08:34

Merhaba Arkadaşlar

Birkaç sorum var.Çınar ağacından bonsai olurmu.Olursa nasıl başlamalıyım?Herhangi bir çınardan dal kessem olurmu?Köklendirmem gerekiyoru:Yardımcı olursanız sevinirim.

ade1 24-06-2006 09:15

merhaba yesil,bu agac bonsai icin elbette kullanabilirsiniz,isimi ingilizcede 'London Plane'(Platanus*Acerfolia)olur dogada bu agac kocaman olabilir,ve burada ingiliterede sokaklar yaninindasi kullaniyorlar.En buyuk problem bu cesit ile,Bonsaide bile onun yapragini cok buyuk kaliyorlar,bu yuzden eger bonsai icin kullaniyorsunuz,buyuk bir bonsai yapmak gerekiyor.Resimleriniz varsa gormek istiyoruz,ondan sonra size ne yapmak gerek daha iyi tavsiye edebiliriz
tesekkurler
ade

arsakay 24-06-2006 13:39

Merhaba Yeşil,
Çınar konusunda bir fikrim yok ama
söğüt ve şimşir çok iyi fikir.

Şimşir fidanı her yerde var.

Söğüt için eğer kıyabilirsen kalın dallar çok iyi.
İnce dallar da olabilir. Şu an yaklaşık 1 düzine
söğüt saksım var ve çoğu ince dallardan sayılır.

musubeyd 24-06-2006 20:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yesil
Merhaba Arkadaşlar

Birkaç sorum var.Çınar ağacından bonsai olurmu.Olursa nasıl başlamalıyım?Herhangi bir çınardan dal kessem olurmu?Köklendirmem gerekiyoru:Yardımcı olursanız sevinirim.

evet,çınardan da yapılabilir.herhangi bir çınardan uygun gördüğünüz bir dalı kesip toprağa dikerek köklendirebilirsiniz.söğüt kadar olmasa da çınar da köklenmede nazlanmayan bir tür.suyu seviyor.kocaman bir çınar dalını,bir çeşme önüne diktiler(3 sene önce) ve şimdi ağaç oldu.hızlı büyüyor.çınar yanında söğüt de denenebilir..

ceratonia 25-06-2006 23:29

bende size ateş dikeni tavsiye ederim...bunun yanında taflanda fena bir tür olmaz...bende var onun için rahatlıkla söylüyorum yeniler henüz

blackout 12-07-2006 20:30

nasıl başlayacağım bilmiyorum

bonsai ye başlamak için, tanımak için, öğrenmek için bir sürü kaynak buldum, onları okumaya başladım. ancak ne kadar okursam okuyayım önümde somut bir örnek olmadığı sürece pek bir şey anlamıyorum. kendi kendime nasıl başlayacağımı bilmiyorum. bir şekilde bunu uygulamalı bir şekilde öğrenmem gerekiyor sanıyorum. birinin bana, işte bonsai bu, bunu böyle yaptım böyle oldu, eskiden şöyleydi, bak bunu yapınca bu oluyor filan diye göstererek anlatması gerekiyor sanırım. bilmiyorum sorun bende mi yoksa bu iş böyle mi.

anladığım kadarıyla bonsai ile ilgili organizasyonlar da gerçekleşmiyor, belki sitanbulda gerçekleşiyordur ama ankara'da nadiren olmalı.

yardımcı olursanız çok sevinirim.
teşekkürler

bonsaireef 12-07-2006 21:11

Aramıza hoşgeldin blackout.:p

Üyeler tanışıyordaki yazınıda okudum.Öncelikle şunu söyleyeyim; yavaş.Bütün bunları biranda gerçekleştiremezsin, bazı şeyleri biraz sindirmek lazım.
Özellikle bu bonsai için geçerli.Biranda herşeyi anlayıp, herşeyi tam anlamıyla öğrenemezsin.Bir öğrenme ve özümseme dönemi yaşaman gerekiyor.

Hevesini çok iyi anlıyorum bende çok hevesle başlamıştım.Aynı hevesle birçok fidan alıp hepsini öldürdüm.Hatta ilk öldürdüğümde bir yamadoriydi.Hemde çok güzel bir zeytin yamadorisi.Öldürme nedenimde yazın sökmüş olmamdı.Bundan 6 yıl önceydi ve o zamanlar bu kadar kaynak da yoktu.Okuduğum birkaç bilgiyi hemen demeye koyuldum ve sonuç kötü.

Şu an için ihtiyacın olan bütün bilgiler var.Bu bilgilerin hepsini okumalısın.
Ben senin yerinde olsam; bu forumdaki bonsai ile ilgili bütün yazılanlar okurdum.
Sonra gider birkaç fidan alırdım.İlk işim bunları yaşatmak olurdu.
Sonrasında okuduklarımdan bazılarını uygulamaya başlardım.
Ama uygulamadan önce bir daha okurdum.

Bende şu ana kadar yazılan bütün Türkçe makaleler var.Tecrübeli insanların yazdıkları var.Bunların hepsini topluyorum , bilgisayarıma kaydediyorum.

1 yıl öncesinde bilgisayarım yoktu.O zamanki bütün Türkçe makalelerin çıktısını almıştım.Bunla yetinmeyip bonsaiprimer sitesini tümden indirip çıktısını almıştım.

Bütün bunları niye anlatıyorum.Ben bunları belki 10 defa okudum.O kadar okumuş olmama rağmen her yapacağım işlemden önce bir kez daha okudum.O kadar okumama rağmen her okuduğumda ayrı birşey dikkatimi çekiyordu.

Şu an çoğu şeyi benimsedim, eskisi gibi tekrar tekrar okumuyorum ama bu aşamaya gelinceye kadar çok emek harcadım.Aynı zamanda çok pratikte yaptım.Bu işi öğrenmek için bilgi ve pratik birlikte gerekiyor.(En önemlisi ise sabır.Herşeyi zamanı geldiğinde yapmak gerekiyor.Sabır ve zamanlama konusunda uzun uzun yazılabilir.)

Okumak pratik yapmak yanında gerekli olan bişey daha var: göz aşinalığı.
Göz aşinalığı niçin gerekli söyle anlatayım:
İlk başladığım zamanlarda aldığım bir fidana baktığımda nasıl şekil vereceğim hakkında kesinlikle fikir yürütemezdim.Bu iş çok zor nasıl başarağım diye düşünürdüm.Bu adamlar bu bonsaileri nasıl yapıyor hayret ederdim.
Sonrasında internetteki bonsaileri incelemeye başladım.Bütün bonsailere baktım.Onları nasıl o hale getirmişler diye kendi kendime fikir yürütmeye çalıştım.
Şu an elimde mini bonsai kolleksiyonum dahil 3000-3500 tane bonsai resmi var.Bu bonsailerin hepsini neredeyse biliyorum diyebilirim.Çünkü bunlara defalarca baktım.
Bu forumlara resim koymak gerekse tek tek hepsine bakıyorum.Kafama bişey takılsa hepsine bakıyorum.**** bir bonsaime şekil düşünsem ona benzer neler yapmışlar diye hepsine bakıyorum.Öyle bir aşamaya geliyorsunuz ki bir fidana baktığınızda buna şöyle bir şekil verilebilir diyebiliyorsunuz.
Tabi kişiden kişiye verilebilecek şekiller değişir oda ayrı.Ama fikir yürütebiliyorsunuz.

Belki fikir verir diye bazı şeylerden bahsettim.Umarım yardımcı olur.Kolay gelsin.

bonsaireef 12-07-2006 21:26

1 Eklenti(ler)
Şu an olsa bu bonsai ölmezdi.Bu 6 yıl önceki zeytin yamadorimin söktükten 1 saat sonraki hali.
Eklenti 2543

ade1 12-07-2006 21:36

merhaba blackout aramiza hos geldiniz ne bilgisi arastiriyorsunuz bu site de bulabilirsiniz inaniyorum,eger sorunuz varsa her zamanki buraya post edebilirsiniz arkadaslarimiz dan biri cevaplayacaktir
tesekkurler
ade

blackout 12-07-2006 23:11

önclikle teşekkür ediyorum bonsaireef, bana göre derin ama sana göre yeterince yüzeysel olan bilgilerin için, umarım ben de birgün böyle çok şey öğrenip olayları yorumlayabilirim. :)

ben de bugünkü hırsımla yaklaşık 40 - 50 sayfa bonsai ile ilgili yazı bastrdım, oturup onları okuyacağım gecenin bu saatinde.

ama evet yine malesef her konu gibi bu işin de sabıra ve zamana bağlı olduğunu kavradım, hırsım biraz olgunlaştı gibi. :)

ama sorunum şurda başlıyor benim, hayatımda daha bir kere fidanlığa gitmemiş bir insanım, bir kere ağaç budamamışım, dal kesmemişim, sadece bir kere çiçek ekmiştim bahçeye o kadar. yani anlayacağınız hiç bir deneyimim yok bu konuda.

benim istediğim hani bu işleri yapan, öğreten, kurs gibi veya özel ders bile olabilir, böyle bir yerle anlaşıp kısa vadede bir şeyler kapmak. ama tabi ki önce kendime bir kaç bonsai edinip onlara bakıcam, okuduğum bir kaç şeyi uygulayıp öldüreceğim onları eminim, ama olur heralde böyle şeyler.

bir de bonsai malzemelerini nerden bulacağım ankara da onu bilmiyorum.

ayrıca tekrardan memnun oldum ade1 ve teşekkür ediyorum yine.

ve tekrar yardım dileniyorum. :)

bonsaireef 13-07-2006 08:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi blackout
ama sorunum şurda başlıyor benim, hayatımda daha bir kere fidanlığa gitmemiş bir insanım, bir kere ağaç budamamışım, dal kesmemişim, sadece bir kere çiçek ekmiştim bahçeye o kadar. yani anlayacağınız hiç bir deneyimim yok bu konuda.

benim istediğim hani bu işleri yapan, öğreten, kurs gibi veya özel ders bile olabilir, böyle bir yerle anlaşıp kısa vadede bir şeyler kapmak. ama tabi ki önce kendime bir kaç bonsai edinip onlara bakıcam, okuduğum bir kaç şeyi uygulayıp öldüreceğim onları eminim, ama olur heralde böyle şeyler.

Hiç bitki yetiştirmemiş birisi olarak ilk önce alacağın fidanları yaşatmaya çalışmalısın.Bonsai almanı tavsiye etmem.Yeni alınan bonsailerin ölmesinde en önemli neden sulama hatasıdır.Alacağın fidanları sulayarak sulama ile ilgili tecrübeni arttırabilirsin.Bonsai sulaması fidan sulamsından daha zordur.Daha çok özen ister.

Kurs konusunda yazmıştım bir daha yazayım.Kurs veren bir yer yok.Kendi çabamızla öğrenmeye çalışıyoruz.ankarada workshop çalışması yapmak istedim ama bir türlü fırsat olmadı.Daha doğrusu bir türlü toplanamadık.Bu tür çalışmalarla kendi kendimizi geliştirebiliriz.

Ankaradasın.Askerliği bitirip Ankaraya dönecem(TUS olursa hemen yoksa biraz gecikebilir).O zaman çok güzel düşüncelerim var.Mekan bulabilirsek workshoplar yapmak istiyorum. Yamadori turları düzenlemek istiyorum.Bakalım ne olacak.

blackout 13-07-2006 09:34

anladım. daha çömez bir insan olarak fidanlarla başlıyorum o zaman.

evet, workshop olmasa bile bir şekilde biraraya gelmenin çok faydalı olacağına inanıyorum. sonuçta birlikten kuvvat doğuyor, bu şekilde benim gibi yeni arkadaşlar da daha rahat bir şekilde bonsai ye giriş yapabilirler.

teşekkürler tekrar.

blackout 13-07-2006 09:37

okuduklarımın hepsini derleyip açıklarım büyük bir zevkle ama burada bu kadar büyük ve bilgili bir bonsai ekibi varken biraz ilginç olur benim bilmiş bilmiş şu şöyle bu da böyle, sabır sabır diye ortalıkta gezinmem :)

ama tabi ki özet çıkarıp yazarım foruma en yakın zamanda, zevkle. ;)

malina 13-07-2006 10:34

Tabii ki önce forumda yazılanları da okuyacaksınız :) Okuduklarınızı derleyin derken "ortalarda dolaşıp ahkam kesin" demiyorum herhalde :)

Acemi bir bonsaicinin günlüğü diye bir yer açın kendinize :) Sizin gibi yeni başlamak isteyenler için rehber olsun. Her okuduğunuzun kaynağını belirtmeyi unutmayın...

bonsaireef 13-07-2006 12:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina
Acemi bir bonsaicinin günlüğü diye bir yer açın kendinize :) Sizin gibi yeni başlamak isteyenler için rehber olsun. Her okuduğunuzun kaynağını belirtmeyi unutmayın...

Malina her zaman ki gibi harikasın.:D
Çok güzel bir fikir.
Blackout sana bu görevi verelim.Hevesin çok fazla.Bunun üstesinden gelebilirsin.Senden sonra bu işe başlayacaklara yol gösterebilecek bir kaynak olur.Altına imzanı atmış olursun.Hemde yazarak çok daha iyi öğrenirsin.Ben yazarak çok şey öğrendim.

Malinanın dediği gibi Acemi bonsaicinin günlüğü diye bir başlık aç.Buraya bonsaiyle nerde tanıştığından başlayarak her yaptığını yaz.Mesela forumda yazan bütün yazıları okudum,internetteki bonsai resimlerini inceliyorum,bugün 3 tane fidan aldım ne yapacağımı bilmiyorum budamaya başlamadan önce sadece suluyorum,sulamayı öğreneyimde bu çok önemli sonra budamaya başlarım,bugün tel sardım bakın böyleyken böyle oldu gibi....:D

Aslında bir üsteki parağrafta sana bir yolda çizdim.:D Bakalım ne olacak.:rolleyes:

blackout 13-07-2006 12:33

evet aslında çok iyi bir fikir :)
sonra filmini de çekeriz, insanlar motorcycle diaries diye film çekiyorlar hem banane :)
şaka bir yana hem gerçekten bana çok faydası olacak bir iş olur, geriye dönüp neler yaptığıma hangi aşamalardan geçtiğime bakabilirim ve yeni başlayacaklara yardımcı olur.
destekleriniz için gerçekten çok teşekkür ediyorum.
en kısa zamanda, bir iki gün içinde, böyle bir başlık açıp düzenli bir şekilde yazacağım.. :) hem de ünlü olurum :p

:cool:

cemboa 13-07-2006 15:15

...Blackout önce dış mekan olarak müsait yerin varmı? Genelde evlerde balkonlar kullanılır.Hatta bazı arkadaşlarımız terasa sahiptirler tabikide daha şanslıdırlar.ağaç ve çalı türlerinin geneli kışın soğuk baharlar ve yazında güneş görmek ister.Eğer balkonunuz varsa ve güneş almıyorsa pek istediğiniz sonucu alamassınız.Ama bu hevesinizin kursağınızda kalıcağı anlamına gelmiyor.İçmekan türlerle bonsai yaparsınız ama onlarda iyi bir aydınlık isterler.Başlangıç olarak size iç mekan için ficusu dış mekan içinde ardıçı tavsiye ederim.Zaten siz bunları edindikten sonra birkaç yıl istediğiniz forma girinceye kadar normal bir bitki gibi bakacaksınız.

blackout 13-07-2006 15:25

evde geniş bir balkon var, günün her zamanı güneş alıyor. orada yapmayı düşünüyorum zaten bu işi, kendime ufak bir tezgah açmayı planlıyorum.. doğrusunu söylemek gerekirse ardıç biraz sevimsiz geliyor bana :)
dış mekanda yetiştirebileceğim ve çömezlere göre başka neler var?

bahsettiğiniz tavsiyeler fidandan, tohumdan oluşturmak için filan mı yoksa ilk deneme bonsai sinin türü için mi? bu işe daha yeni başlamama rağmen en yakın zamanda bir bonsai edinip onu yetiştirmeye çalışacağım. bir ilk olarak.

bilgilendirmeniz için teşekkür ediyorum

cemboa 13-07-2006 15:31

Tohumdanda yaparsınız ama çok zamanınızı alır.Bonsai zaten yetiştirilip formu tamamlanmış ağaç veya çalı türüdür.Dış mekan olarak şimşir ve serissada olabilir.Bakın eğer serissa bonsai bulabilirseniz çelikle bunu üretip kendi bonsailerinizi yapabilirsiniz.Serissanın bir avantajıda hem içmekan hem dışmekan olmasıdır.Aynı özelliklere sah kurtbağrı(ligistrum) da vardır.Bonsaisini serissa gibi kolay bulursunuz ve çeliklede kolay üretirsiniz.Buda hem iç hem dış mekandır.İki türde suyu severler.

blackout 13-07-2006 15:38

serissa gayet güzel görünüyor, ayrıca uğraşması da kolay gibi görünüyor sanki, sade bir biçimi var. ilk çelikleme denememi de onun üzerinde gerçekleştiririm. :) bulabilirsem ondan alırım, ardıç bulursam onu da alırım.
tavsiyeleriniz için teşekkürler.

bonsaireef 13-07-2006 18:38

Konu başlıkları birbirine girmeye başladı.Düzenli olsun diye Toplantılar, Kaynaklar, Haberler, Satış da sorduğun soruyu burada cevaplayayım.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi blackout
bir merak ettiğim konu daha var aslında,
mesela bir küçücük bonsailer var, avuç içine sığabilen saksıların içinde, orta boylular var, sanırım senin minen gibi, bir de gayet düyük olanlar var, normal saksıların içinde..
bu üçünün orijinleri arasındaki fark nedir? yani tohumdan başlayınca küçükler, fidandan başlayınca ortalar filan mı oluyor. :confused:

Tohumdan başlayıp çok büyük bonsailer yapabileceğin gibi fidandan çok küçük bonsailer yapabilirsin.Bunun için bir sınırlama getirmenin anlamı yok.

Şöyle birşey var; tohumdan yetiştireceğin bonsai için çok zaman harcamalısın.Bir fidanla başlarsan bu fidanın o hale gelinceye kadar harcadığı zamandan kazanmış olursun.Onun için tohum yetiştir çok zevklidir ama fidanların olup onlarla çalışmaya başladıktan sonra.Tohum primer olmasın.

bonsaireef 13-07-2006 18:40

Ağaç şekillendirme ve budama antrenmanları için şimşiri tavsiye ederim.

Şule 13-07-2006 21:47

Ben de sumağı tavsiye edeceğim ama herhalde onu bulabilmen biraz zor. Fidancılarda satılmaz zannediyorum. Fakat yine de bulabilecekler için tavsiye etmiş olayım.

Sumak bizim buralarda doğada her yerde görebileceğiniz bir çalı. Odunsu gövdesi olduğuna göre bundan da bonsai olur diyerek bu bahar bir sumak fidanını saksıya almaya karar verdim. Kazma kürekle uğraşmak istemedim. Gövdesinden tutup topraktan söktüm. Şansım varmış toprak yumuşaktı ve bir kaç kökü sağlam olarak çıkarabildim. Topraktan çıkardığım en köksüz ağaçtı ve baharın sonlarına doğru kaldırmıştım. Tutmayacağını düşünerek saksıları meşgul etmek istemedim ve poşete diktim. Ağaçlarımın içinde en az toprağı olan ağaçtı. Hala da öyle. Buna rağmen bu yıl çiçek bile açtı. Budamaya oldukça dayanıklı. Dallanmayı daha aşağı çekmek için ara ara buduyorum. Diğer ağaçlarımın çoğunda böceklenme ve çeşitli hastalıklar olmasına rağmen sumakta bu tür bir sorun yaşamadım henüz. Bence sumak da başlangıç için iyi bir seçim olur.

blackout 14-07-2006 08:12

tamam o zaman tohum işine şimdilik girişmiyorum. :)

şimşir bulursam alacağım, budamayı öğrenmem lazım ne de olsa en yakın zaman da.. :)

sumağın ağacı veya çalısı mı var ne olduğunu bilmiyordum dün gördüm bonsai ağaç türlerinde, çok ilgincime gitti, güzel bir çalımsı ağaca benziyor. bulursam onu da alırım.

teşekkürler tavsiyeleriniz için ;)

zeybatsu 09-08-2006 14:48

Bonsai Yeni Başlıyorum Biraz Yardım lütfen

Herkeze şimdiden teşekkür ederim babamın ortağında bir bonzai türü vardı cok hosuma gitti bana okaliptüs gibi bişey dedi ağacın türü olarak beslemek içinde kolanya ve suyu karıstırıp ağaca sprey yardımı ile sıkıyormus. ben bu soyledigim ağaç türünü nerden bulabilirim tohum ekersem kac ayımı alır büyümesi için şimdiden yardımcı olanlara ve ağaç severlere teşekkür ederim:p

memet 09-08-2006 16:28

Aramıza hoşgeldin.Başlangıç olarak sitede bonsai üstüne yazılanları okuman bilgini arttırma açısından faydalı olur.
ilk denemede arkadaşlar tohumdan başlamayı tavsiye etmiyorlar. Fidanın şekil verecek boya gelmesi yılları alacak.
aynı ağacı bulman için adını tam bilmen faydalı olur.

bonsai konusunda yetkin olan arkadaşlar daha ayrıntılı yardım edeceklerdir.
soracaklarını bonsai başlığındaki bölümlerde sorabilirsin.
bonsai yetiştirmeye başlayınca, ayları değil de yılları telafuz etmek daha uygun oluyor.:p
başarısız denemeler yapmış biri olarak, başlamadan önce şimdi benim yaptığım gibi önce mümkün olduğu kadar okuyup,sonra gelişmiş bir fidanla başlamanı öneririm

zeybatsu 09-08-2006 18:20

Teşekkürler arkadaşım tam ismini sorarım aynısından almayi düşünüyorum bonsai ilk gordugumde daha 8 yaşında bişeydim çok hosuma gitmişti ordan heves kaptım ağaçlara ilgim oldugu için dahada cok sariyor teşekkür ederim.

gümüş 11-08-2006 10:01

yardıma ihtiyacım var .benimde bir bonsaim olsun çabucak olsun istiyorum ve en kısa yöntem gidip bir fidanlıktan fide almak onu yaşatmaya çalışmak falan ancaaak benim küçük bir bebeğim var ve haliyle evden çıkıp da fidanlığa gidebilmem pek mümkün görünmüyor. ayrıca ektiğim tohumlarım, ancak onların büyümesini beklersem ben bu işten vazgeçerim. (bu arada ektiğim erguvan tohumlarım bir haftada çimlendi bakalım yaşatabilecekmiyiz)
ayrıca kestiğim söğüt dallarıda köklendi ama şu an ekilecek kadar değil. .fidanlıktan bir fide alıp onu şekle sokmak veya yapılmış bir bonsai almak kadar hızlı olmasada başka ne yapabilirim.

bonsaisever 11-08-2006 10:38

Bonsai almak yetişkin bir çocuğu evlat edinmekle aynı şey :)
İstediğiniz formu verebilmeniz ve bu işin zevkini çıkarmak için sizin yetiştirmeniz şart ;)

zeybatsu 11-08-2006 14:21

Neptünüs Yardımı Lütfen

S.a herkeze ofiste bir neptünüs agacı var galiba türü bonzai ayda bir kere limon kolanyası ile suyu karısıtırıp sıkıyorsunuz 2 aydan beri soldu yardım ederseniz sevinirim.

some_at 11-08-2006 14:50

Sanırım acele işiniz vardı yazıp geçtiniz burdan.Çok açıklayıcı bir yazı olmamış.Limon kolonyası sıkmanız neden.

zeybatsu 12-08-2006 19:46

Hazır bir agacmiş astim hastalarına falan iyi geliyormus nemli havada yaşiyormus bizimkiler kolonya ve suyu karistirip sıkıp güneşe koymuslar 4 senelik agaci yani limon kolonyası ve su karıstirip ayda bir defa sıkıyorsunuz agac boyle yaşiyor acaba gene yaşarmı 2 aydan beri kuru bir görünümü var ama yapraklar yeşil gene

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025