![]() |
Önerileriniz için çok teşekkür ederim. Aslında uykularım kaçmıyor, forumdaki bonsai ile ilgili yazılan her şeyi okumaya çalıştığım için uykusuz kalıyorum. ;) Ama sorun değil.
Sonbaharı beklemem gerekiyor demek ki. Hiç sorun değil zaten acelem de yok. Zeytin ağacını çok severim ama sizce biraz nazlı bir ağaç değil mi? Yeni ben yeteneksizliğimle onu budadıkça küsmez mi? Çünkü bildiğim kadarıyla yaprakları toz bile olsa sürgün vermesi yavaşlıyor. Bir de buraya has ağaçlardan kızılçam var ama sanırım şimdilik o benim boyumu aşar. Ayrıca keçiboynuzu ağacı nasıl olur? Yaprakları biraz büyükçe, yazılarınızda pek önermemişsiniz. Sanırım yaprağını döken ağaçlar benim için daha uygun. Bir de fideleri büyük kaplara mı dikmeliyim? Tourkana evet haklısın. Yamuk, büyüyememiş, yaprağı küçük, 4 yaşlarında, gövdesi kalın, şekilsiz ve sopa gibi olmayan ağaçlar bulmaya çalışacağım. ;) |
4 Eklenti(ler)
Alıntı:
Kök çalışması için kış sonunu bekliyoruz. Dallara dokunmadık. Kalınlıklarına göz atar mısınız? Çoklu gövdeler için ne dersiniz bonsai için uygun mu? Ben bahçede huş gibi bazı ağaçlarda çoklu gövdeleri severim. O yüzden onlara da sıcak bakıyorum. Aday-3'de çok gövdeli ama çok gelişmiş. Fotoğrafını zor çekebildim. Siz birşey demeden yapraklarına bile dokunmak istemedim. Aday-1 -çapı 3 cm, en yakın dal 20cmde, ağacın boyu 130 cm, 2 yıllık- Eklenti 15559 Eklenti 15560 Aday-2 -çaplar 2-4 cm gibi, her yerden dallar çıkmış, boyları 120cm gibi, 2 yıllık- Eklenti 15562 Aday-3 -çaplar 6-7 cm gibi daha fazla olabilir, boyu 160 cm, 2.5-3 yıllık olmalı-, Eklenti 15563 |
2 Eklenti(ler)
Problemli söğüt kalıntımız -Aday4- dallandı budaklandı ama sanırım bahçemiz için pek uygun değil. Dallanması çok yere yakın. Mine Pakkaner'in görüşünü de aldıktan sonra uygunsa onu da bonsai kesin aday listesine koyacağım.
-Bu ara memlekette seçim heyecanı olduğu için dilimiz adaylar, listeler laflarına alışkın. :-) Aday-4 -çapı 9cm olabilir :-) Eklenti 15568 Eklenti 15569 |
Sayin ceviz, Zeytin agaci dusundugunuz gibi, oyle nazik bir bitki deyildir. Ege taraflarina gezmeye giderseniz, dagin tasin, zeytin agaclari ile dolu oldugunu goreceksiniz. Ben o kadar zeytin agacini ilk defa gordum[onlari gormeden once Kibrsta cok zeytin agaci oldugunu dusunuyordum] Zeytinden ve keciboynuzundan [Harnip, Harup] cok guzeol bonsailer yapilabilir. Mutlaka denemelisin.
Yapacagin bonsailerde kolayliklar dilerim. |
Çok teşekkür ederim Ali Bey,
Sizleri sonbahara doğru tekrar rahatsız edeceğim. ;) Sanırım budama için sonbahar ayları uygun. Sizin önerileriniz doğrultusunda nar, zeytin ve keçiboynuzu fidanları satın almaya karar verdim. |
Sayin sabah merhaba, Bonsai adaylariniz[secimlerde en iyi adayi sececeginizden eminim:) ] sanirim yeterince govdeleri kalinlasmis boylari da cok uzamistir. su an oralarda cok sicak oldugunu dusunuyorum. O yuzden agaclarini bir iki ay sonra budayabilirsin[saksida olsalar simdi de budayip golge bir yerde gozetim altinda tutabilirdin]
Agaclarinin boyu 25-30 cm den uzun olmasin, akcaagaclarin boyunu belirledikten sonra daha once de dedigim gibi kesik yer agacin arkasinda kalacak sekilde 45 derecelik bir aci ile ve en uygun bogumun hemen uzerinden budamalisiniz. Budadiginiz yerin altinda kalan bogum uzerinden cikacak surgunlerden birisini agacin yeni zirvesi yapabilirsiniz. Dallari da kisaltmaniz gerekecek. O kalin dallari tel sarip egmeniz cok zor gibi gorunuyor. Belki agacin govdesine yakin duran ilk bogumdan sonra budama yapip, yeni cikacak surgunler gencken tel sarip istediginiz gibi egersiniz. Sogut agaciniz dediginiz gibi cok dallanip budaklanmis, Dal budamasi yatiginiz zaman budanan, kalin dal izlerinin yerleri, belkide hic kapanmiyacak. Bu yuzden belki bircok dala, kurumus dal gorunumu vermek en dogrusu olacak. bana biraz zaman tanirsaniz size sogudunuzun nasil olmasini dusundugumu anlatan bir cizim yapabilirim. Bonsai tutkunuz bir omur boyu sursun. |
Ali Bey Merhaba,
Eğer sizce uygunlarsa acerler arasında seçim yapmama gerek kalmayacak. - Çoklu gövdeler için görüşünüz nedir? - Kökler için dediğiniz gibi kış sonunu bekliyorum. Dalları budamak için de yazsonunu. Bir ara siz ve memet dal dizilebilir demiştiniz. Bu budama sonrası yapılacak işlem midir? - Bizim bahçe çoğunlukla rüzgarlı bir bölgede. Anladığım ağaç toprakta olduğu bir kaç yıl boyunca sorun olmayacak. - Ağaç topraktan saksıya alındığında ve sonraki yıllarda saksı değişimi yapılırken saksı büyüklükleri nasıl değişiyor? Diğer bitkilerde her değişimde bir numara büyüğü dediğimiz gibi bir kural var mı? Üyelerin çalışma örneklerinden bir bölümde büyük saksı içindeki bir şimşirin hemen ufak bonsai saksısına alındığı gördüm de aklıma takıldı. - Saksıda alınmış fidanlarda dallarda telleme yapılırken saksıya bağlama gerekmez, değil mi? Daha sonra kök azaltılıp saksı değiştirildiğinde saksıya bağlantı yapılıyor galiba, değil mi? -Siz bonsai saksısı derken en son aşamada konulan küçük saksıları mı diyorsunuz? - Salı toplantılarını zahmet edip yazdığınız için teşekkürler. - Sizin kitap -kaçırmış olabilirim kusura bakmayın- tavsiyeniz olmuş muydu? . Başlangıç düzeyinde şekilsel gösterimleri çok olan, işlemler ile ilgili detaylı bilgi verebilen bir kaç kaynak verebilir misiniz? Ayrıca merak ettim bu alanda klasik kabul edilen kitaplar var mıdır? |
Iyi gunler sayin Sabah.
Coklu govde yapacagin akcaagaclarini, hangi boyda olmasini istiyorsaniz, daha once belirtigim gibi budayiniz. Govde boylari hep ayni boyda olmasin. Kenarlardaki govdeler daha kisa ortadaki govde daha uzun olsun. Budadiginiz yerlerin altinda kalan bogumlardan, kisa bir zaman sonra yeni surgunler buyumeye basliyacaktir. Cok govdeli agaclarda agac tek bir govdeymis gibi dal dizimi yapilir. Ornegin boyu en kisa olan soldadaki govdeden, ilk dal sola cikar. Sagdaki govdeden de saga dogru iknci dal cikar. Ortadaki govdeden de geriye ucuncu dal cikar ve bu boyle govdelerin yukarilarina dogru surup gider. yukarilara ciktik sonra, dal boylari ve dallar arasi mesafe kisalmalidir. Agac uzerinde uygun dal varsa dal diziminde kullanilabilir. Uygun dal yoksa, budamadan sonra cikacak surgunler degerlendirilip dal dizimi yapilir. Agaclariniz yerde dikili oldugu surece, dusundugunuz gibi pek bir sorun olmaz. Yalniz uzun sure yerde kalirlarsa kazik kok, cok derinlere inebilir. Bu da agaci yerden sokerken, sizi zorlar ve agaci da sarsar. Daha once de soyledigim gibi agacinizi uygun zamanda yerden sokup kok budamasi yaptiktan sonra tekrar yere dikebiirsiniz. Bu islem agacinizin daha cabuk gelismesini sagliyacaktir. Agac toraktan saksiya alinirken, gelismesinin daha da devam etmesi isteniyorsa genisce bir saksiya alinabilir. Agac istediginiz gibi ise [ozellikle govde yapisi] dogrudan bonsai saksiisna alinabilir. Bonsai saksisinda buyuyen agac her 3-4 yilda saksidan cikarilip kok budamasi yapilir ve tekrar ayni saksiya dikilebilir. Sizin belirtiginiz bir numara daha buyuk saksi kurali yoktur ama siz, artik agacinizin cok buyuyup, govdesinin de cok kalinlastigini ve daha buyuk bir saksida, daha guzel durcagina inaniyorsaniz saksiyi deyitirebilirsiniz. Normal saksilarda olan fidanlar saksilara baglanmaz. Genelde sig olan[selale tarzi ve yari sarkik tarzlarda derin saksilar kullanilir] bonsai saksilarina agaclar iki nedenden baglanir; a/ agacin kazik koku budanmis oldugundan, agac tel ile saksiya baglanmazsa ruzgardan ve carpmalardan surekli sarsilip olumsuz etkilenir. Telle saksiya baglanmasi, agaci saksi ile butunlestirir, yere tutundugu kazik kok gorevini tel ustlenir. B/ agacin saksiya telle boglanmasi sonucu, saksi, tasima sirasinda agactan kurtulup yere dusmez. Telle saksiya bagli olmiyan agaclarin bir kaldirma ve ya tasima sirasinda, yerinden cikip dusen saksinin da kirildigi cok olur. Evet bonsai saksisi bonsailerin icine dikildigi ozel yapilmis saksilardir. Bonsai saksisi her zaman kucuk olmayabilir. 1 metreden buyuk agaclardan da bonsai yapilabiliyor ve bunlar buyuk bonsai saksilarina dikiliyorlar. Bonsai ogrenmenizde sizlere bir yarari oluyorsa, her ayin ucuncu sali aksami yaptigimiz bonsai toplantilarini sizlerle paylasmiya devam edecegim. Tum bonsai kitaplari, kisaca bonsai tarihinden, Tarzlarin yapilisindan, tel sarimindan, budamadan ve diger temel bilgilardan bahseder. yani az cok tum bonsai kitaplari aynidir aradaki tek fark her kitapta deyisik agac resimleri vardir ki bu da bonsai yapanlarin ufkunu genisletip klasik agaclarin disina cikip daha baska agaclarla bonsai denemeleri yapmiya yonlendirir. Bonsai yarismasinda hediye verilecek iki kitap da bonsai yapacak olanlara bircok bilgiyi resimlerle destekli olarak anlatiyor. Umarim verdigim cevaplar isinize yarar ve bonsai yapmanizi cabuklastirir. Yapacaginiz calismalarda kolayliklar dilerken, Bonsai tutkunuzun bir yasam bicimi olmasini dilerim. |
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1869 - Benim kalın gövdeli adaylar için bu işlemi yapmayıp onları doğrudan saksıya almalıyım, değil mi? * Bazı konuları size tekrar anlattırdığımı farkettim ama bazı açıklamalarınız ileri konular diye henüz bakmamış olduğum konulardan çıktı. Siz de hiç bizi bozmadan, link vs vermeden anlatıyorsunuz, sağolasınız. ** Benim gibi başlamayı düşünüp forumu baştan okuyacak olanlara kolaylık olsun diye önceden verilmiş bazı cevapların bağlantılarını kimi yerde hatırlatıyorum, umarım yanlış olmuyordur. |
Alıntı:
Agaclarinin govdeleri yeterli kalinlikta olduguna inaniyorsan onlari tekrar yere dikmeniz gerekmiyor. Sizler bonsaiyi yeterki ogreniniz, ben bildiklerimi sizlerle bir cok kez tekrarlayip paylasmaktan usanmam. Bonsai tutkunuz bir omur boyu sursun. |
Ali Bey merhabalar.
Bugün çok mutluyum. Sonunda sağolsun Selahattin Bey'in sayesinde 2 adet 1 yaşında fidanım oldu. Biri meşhur acer palmatum, diğeri de yapraklarını fotoğrafta çok beğendiğim, yakından daha da çok beğendiğim osmanthus. Bu arada evdeki ficus benjamina yanına iki çelik ilavesi ile (bakalım tutup da, sarılırlarsa iyi olacak) büyümeye devam ediyor. Yakında görüntüleyeceğim . Limon çimlendirmiştim, ona daha çok var. Şimdi yeni fidanları büyük saksılara alacağım. Büyümelerini beklerken okumaya da başlayacağım. Bu arada saksının yapımı istediğim gibi olmuyor, belki vazgeçip meyvelik yaparım. Nasılsa yeni saksılar geliyormuş. Sevincimi sizinle paylaşmak istedim. Hoşçakalın. |
Iyi gunler Nevsune, 2 kucuk fidan, daha koklenmemis iki celik ve cimlenmemis bir iki tohumun seni boyle mutlu etmesine, sana keyif vermesine ben de sevindim. Bir gun yapacagin bonsailerden, simdi yasadigin bu heyecenin mutlulugun cok daha fazlasini yasiyacaksin.
Yasamin boyunca bitkiler en iyi dostlarin olsun. |
merhaba emre,sana bir sorum olcaktı,fidandan bonsai yapmayı düşünüyorum.fidanlıktan hangi tür ağaç alsam daha iyi olur ve fidandan bonsaiye nasıl dönecek çok enteresan geliyor bana çünkü o ağaç büyüyüp gitmeyecekmi?
|
Alıntı:
Kısaca, budamalarla küçük bırakmaya çalışacaksın. Sonrasında ise; o normal fidanlar gibi büyümeyecek. Ayrıntılar çok uzun, konuları okursan geniş bilgi alacaksın. Tabii ayrıntılar hakkında soruların olursa, onlarıda konusu içinde sorarsan cevaplanacaktır :) Bonsai ağaç türlerine bakıp beğendiğin ağacın uygun formdaki bir fidesini almanda fayda var. Böylece şekillendirmede fazla uğraşmadan ve sorun yaşamadan bonsai sahibi olursun. |
Nar...
Alıntı:
Dont forget to see http://bestnetpostcards.com/show.exe ! Dont forget to see http://bestnetpostcards.com/show.exe ! |
Alıntı:
Alıntı:
Sayın jackbull Fidandan bonsai yapımı her zaman en iyi başlangıçdır. Yanlız burada dikat edilmesi gerekli önemli bir konu vardır. Bu konu bonsai olarak yetiştirilmeye başlanan fidanın fiziksel yapısıdır. Çünkü her fidan bonsai için uygun olmayabilir. Her fidan bonsai yapılamaz diye birşey yoktur, ama uygun olmama konusunu açıklarsak. Bazı fidandan 10 yılda görsel güzeliğe kavuşur bir bonsai oluşturulurken. Bazı fidandan ise 3 ila4 yılda gerçekden çok güzel bonsailer elde edilebilir. Uygun nitekilte bir fidan size zaman kazandırır. Bonsaide uygun fidan seçimi konusu bir konu başlığı olarak sitede mevcuddur. Ayrıca İzmir bonsai atölyesi konu başlıklı yazıda uygun fidan seçimindeki özellikler belirtilmiştir buralardan faydalanabilirsin. Şimdi gelelim bonsai basit mantığına yani nasıl oluyorda fidan yılar geçsede 30 **** 60 cm geçmiyor. Bu bir doğayı taklit sanatı. Doğada bir takım yıpratıcı şartlara maruz kalan ağaçlar. (Rüzgar,kar,toprak kayması,üst kısmlardan kopup düşen kaya parçaları,susuzluk **** kuraklık gibi) Ortam şartlarına kendilerini adapte ederler. Bu adaptasyon sonuçunda hayatta kalmak ve devamlılı sağlamak adına kendilerinde ödünler verirler. Dallarında daha az daha sık sürgünler ve daha bodur bir gövde yüksekliği gibi. İşte burda bonsai sanatçısı bu doğal yıpratıcı unsuru suni olarak bir genç fidan üzerinde uygulamaya başlayınca bu ufak minyatür ağaççıklar meydana gelir. Nedir bu doğal olmayan suni yıpratıcılar. Kök budaması, dal budaması, sürgün budaması, ve ****** telleme. Bu şartlara maruz kalan bizim saksıdaki fidanımız zaman içinde aynı doğadaki şartlara maruz kalan hem cinsi gibi bodur ve yaşlı bir ağaç olrak saksıda ömrünü geçirmeye başlar. Ve doğadaki hem cinslerinden daha uzuzn bir yaşam sürer. Çünkü onun düzenli sulayan ilaçlayan ve besleyen bir bakıcısı vardır. Bonsai sanatçısı ağacını sürekli gözler ve bir sorun oluştuğunda en erken zamanda gerekli müdehalesini yaparak ağaçının ömrüne ömür kattığı gibi, uzun yıllar şekilendirebileceği bir canlı mirasa sahip olur. Saygılarımla. |
hepinize gerçekten çok teşekkür ediyorum..en kısa zamanda bir fidan sahibi olup bonsai yapmak için can atıyorum..
|
kafama takıldı son bi soru,iç mekana en uygun bonsai hangisidir acaba?
|
1 Eklenti(ler)
Bu çalı tipi begonvil bonsai için uygun bir aday mıdır?
|
Benim bir begonvilim var, sarı renkli. Bonsai yapmayı planlıyorum.
Tek bir gövdeyi uzattım. dallanmasını sağlamaya çalışıyorum. Beslenme sorunları vardı aldığımda, şimdilik onla ilgileniyorum. Aslında begonvile, gelinduvağı demesi daha çok hoşuma gidiyor. Sizin birden çok dal var gibi görünüyor, seçtiğiniz tarza göre bazı budamalar isteyecek bana göre. |
1 Eklenti(ler)
Gövde fotoğrafını koyuyorum. 2 yıldır bakıyorum. Kışın soğukta kaldığı için gelişmediğini düşünüyorum. Aslında merak ettiğim sarılıcı tip olanlar mı bonsai için uygun yoksa çalı tipi mi?
|
Kış soğukları gelinduvağına zarar veriyor,dallarında kurumalar neden olabiliyor.
Sarılıcı ve çalı olarak iki çeşidi olduğunu bilmiyorum. Bu bitkiyle ilgili başlıkta sormalı onu. Bence senin gelinduvağından güzel bir bonsai yapabilirsin. Şekillendirmek için, bazı budamalar yapman gerekecek, bunun için acele etme, bonsai başlıklarındaki bilgileri takip et, mevsiminde yapılmayan budama zarar verebilir. |
Teşekkürler.Kısaca araştırmaya devam:)
|
2 Eklenti(ler)
Ali Bey merhaba
Fotoğrafını gördüğünüz bejaminama, iki ay kadar önce iki çelik sardırmıştım. Biri tuttu, diğeri öldü. Uygun kalınlığa gelmiş mi, yoksa daha bekleyecek miyim? Köklenmiş ve başka bir saksıda ekili bir çeliğim daha var. Yoksa onu sardırmayı mı denesem? Ne öneriyorsunuz? Sevgiler. |
Iyi gunler Mevsune,
Benjamin incirine, yanlis anlamadimsa govdeye sardigin dallarin, govde ile kaynasip govdenin kalinlasmasini istiyorsun. Eger anladigim gibi ise dallar(ve ya celikler) agacin govdesine dogru sarilmis degildir. Dallari, agacin govdesine bosluk kalmiyacak sekilde sarmalisin.(incirin dallari esnek oldugu icin rahatca sarabilirsin) sardigin dallari ve govdeyi temes eden yerlerden bicakla cizersen cok daha cabuk kaynasma olacaktir. Sardigin dallarin, sarilan yerlerde durmasi icin sicim yerine seritler halinde kesecegin bez parcalari ile sararsan agacin kabuklarinin zedelenme riskini azaltirsin. Sicim yuvarlak oldugu icin, zedelenme olabilir. Kolay gelsin |
1 Eklenti(ler)
Evet Ali Bey gövdeyi kalınlaştırıp, bir de saç örgüsü havası vermek için çelikleri birbirine sardırmıştım.
Şimdi büyümüş olan benjaminama da eskiden aynı yöntemi deneyip fotoğraftaki sonuca ulaşmıştım. Onun da bir çeliği tutmamış, 2 si birbirine sarılmıştı. Bunun sonucunda ortaya çıkan görüntüdeki gibi gövdeler kalınlaştıkça nasılsa birbirlerine iyice yanaşıyorlar. Bu yüzden bonsaide kullanacak olduklarımın da aralarını uzak tutmayı düşünmüştüm. Şimdi başka saksıdaki çeliği de ikilinin yanına katıp, bu sefer sizin söylediğiniz yöntemi deneyeceğim. |
1 Eklenti(ler)
Ali Bey, yeniden merhabalar.
Dediğinizi dinledim; tutmamış çelikleri ayırıp, başka saksıdaki köklenmiş çeliğin ve ana bitkinin gövdelerine kesik atarak birbirlerine yapıştırdım. Ne olur ne olmaz deyip, çamurla sıvadım ve ipleri çıkarıp kumaş parçasıyla bağladım. Bir kaç hafta sonunda sonucu bildiririm size. |
4 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar;
Bu Selahattin Hocamdan aldığım leylak ağacım, sizce bonsai için uygun formdamı? Ustalarımın yorumlarını bekliyorum ;) Eklenti 19748 Eklenti 19749 Eklenti 19750 Eklenti 19751 |
Çok ince uzun görünüyor. Bir süre gelişmesini takip edip, sonra budamalarla şekillendirmeyi denemeli. Bir taraftan başkaları nette leylakla neler yapmış diye bakmakta fayda var.
Leylak kökünden yeni sürgünler verebileceği için, onları ana gövdeye sararak gövde kalınlaştırma düşünülebilir. |
1 Eklenti(ler)
Teşekkür ederim memet abi, zaten köke yakın yerlerde yeni tomurcuklar çıkıyor. En son resimdeki en alt kısımda bir filiz var işte onun altındada bugün bir tomurcuk çıktığını gördüm. Bunlarımı gövdeye sarsam?
Eklenti 19754 Resimde yuvarlak içine aldığım yerde bir tomurcuk var, üstte yeni çıkmış filizler.... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:32. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025