![]() |
Accent plants'lar hakkında (forum düzenlemesi)
Alıntı:
Minyatür Bahçecilik bölümünün adına ek yapıp, Accent Plants çalışmalarını da o bölüme alsak nasıl olur? |
Sayın Malina,
Genelde bonsai ile aynı bölümde tutuluyor ama başka bir bölüme de alınabilir. Bonsai sergilemede Suiseki gibi bonsaiye eşlik etsin vurgulasın diye kullanıldığından normalde Suiseki için hangi bölüm düşünülüyorsa Accent plants'lar da o bölümde olsa iyi olur. Diğer Bitkiler, Vurgulayıcı Bitkiler, Bonsai Vurgulayıcı Bitkiler gibi çevirebiliriz ama daha iyi bir isim bulunabilir. Sayın Yamadorian'ın bu konuda çalışması fazla, o nedenle onun da birkaç isim önermesi iyi olur. Ali Bey'in de önerisi olur belki. Bu konuyla başka ilgilenen varmı bilmiyorum. İyi çalışmalar, Alıntı:
|
Alıntı:
Çünkü amaçlar ve yöntemler farklı. Bonsai'deki accent plantlerin kullanımı, saksısı, tarzı vs. bonsaiye özgü bazı kurallar da içeriyor. Benim görüşüm; bonsai başlığı altında olmasından yana. Örneğin; sn yamadorian'ın da sukulentleri var ama sukulentleri kendisinin yetiştirme, saksılama, vurgulama, kullanma şekli bonsai ile uğraşan bir kişi olarak diğer sukulent yetiştirenlerden daha farklı ve özgün. Ben de böyle hoşlanıyorum açıkcası. Geçenlerde Tekin beyin penjing çalışmasını minyatür bahçecilik başlığında gördüm ama açıkcası orada olmasından yana değilim ben, çünkü o konuda da bonsai kuralları ve özgünlüğü geçerli. Zaten bonsai kural ve kaidelerine uymuyorsa zaten penjing olmaktan çıkar sıradan bir minyatür bahçe olur o da başka bir konu zaten :) |
Forumda Minyatür Bahçe adlı bölümdekiler de bonsai kurallarına uyan örnekler değil mi?
Belki Minyatür Bahçe adında değişiklik yapmak gerekir. |
Bence minyatür bahçe ismi olduğu gibi kalsın. Oradaki çalışmalar da hakikaten çok güzel sanat eserleri ve büyük emekler ama bonsai ile ilgili konuları oraya taşıma veya oradaki çalışmaları bonsai çalışmalarına dahil etmenin de taraftarı değilim ben şahsen.
Sevgili Hatice Tarhan'ın, adrenalin'in, Yaylacı'nın minyatür bahçeleri ile zenfree'nin kusamono çalışması, Tekin bey'in Penjing çalışması, yamadorian'ın accent çalışmaları ve sukulentleri, sagol'un accentleri... bunlar apayrı kategoriler. Yamadorian'ın sukulent ve accent plantlerine veya Tekin beyin penjing'ine minyatür bahçe çalışması gözüyle bakamayacağımız gibi bu harika minyatür bahceleri yapan arkadaşların çalışmalarını da bonsai çalışması olarak kabul etmemiz bence doğru değil. Yurtdışındaki forumlarda da durum böyle. Oralarda da accent plant, kusamono, penjing, suiseki, vs... bunlar bonsai çalışmaları/başlıkları ile ilgili kategorilerde. Kaldı ki normal saksıdaki bir sıradan sukulenti bonsai sergisinde bir bonsai ağacının yanına koyamazsınız veya minyatür bir bahçe çalışmasını penjing diye bonsai yarışmasına dahil edemezsiniz. Hepsi için konulmuş kural ve kaideler var hatta bonsai sergileme tablaları için bile kaideler var. Benim görüşüm bu yönde. |
Bonsai, Penjing, Suiseki, Accent Plants, Bonsai saksıları daha aynı grubun üyeleri gibi geliyor bana. Miniatür bahçecilik ise biraz daha farklı bir alan.
|
Kimse minyatür bahçesindeki bitkileri bonsai olarak görmüyor ki minyatür bahçedeki kullanılan bitkiler özel bir eğitime tutulmaz arada bir budanır o kadar, özellikle minyatür bitkiler seçilir genelde bu bitkiler kendiliğinden ağaç görünümünde olur minyatür bahçeçilikte tek kural budur gerisi hayal gücü. Tekin beyin çalışması da bonsai ile birleşmiş bir minyatür doğa takliti bitkiler bonsai sanatıyla eğitiliyor, minyatür bahçeçilik başlığı da doğal olarak bu işe en yakın başlık diye düşünüyorum. Diğer bitkiler, vs. konusunda da bonsai vurgusu için kullanılanlar gibi bir başlık olabilir.
|
Herkese iyi gunler, Malina, ben de Sagol, Sakaki ve Emre'nin dusuncelerine katiliyorum.
Minyatur bahcecilik de beceri, hayal gucu, ve deneyim isteyen bir ugras olmasina ragmen bonsai ile, ayni bir ugras olmadigina inaniyorum. O yuzden "ACCENT PLANTS" konusunun bonsai basligi altinda ozel bir yerinin olmasi gerektigini dusunuyorum.. Accent plants'lara bonsaide, kompozisyonu tamamlayan, butunlestiren bitkiler gozu ile bakiliyor. Bonsai ile birlikte sergilendiginde, uyum ve denge yani sira, gunun mevsimini de vurgular. Accent bitkileri, sonbahar yaprak rennkleri, diger yaprak renkleri, cicek, meyve ve tohumlari ile one cikan, kucuk bitkiler, cayirlar, otlar olabilir. Kucuk bonsai saksilarina ekilebilen accent bitkileri, bir parca kiremit, ilginc bir tas ya da bir tahta parcasi uzerine bile ekilip(dikilip) sergilenebilir. Accent biitkileri bonsai ile birlikte sergilenirken, bonsai ile ayni yaprak, cicek ve meyve renginde bitkiler olmamasina dikkat edilir. Meyveli ve cicekli bonsailer, ciceksiz ve yalin accent bitkileri ile, Yapragini doken meyvesiz bonsailer de cicekli ve meyveli accent bitkileri ile birlikte sergilenir. Accent bitkileri, dogada agaclar altinda ya da agaclar cevresinde yetisen kucuk boy bitkileri cagristirmali. Zaten accent plants'in Japonca karsiligi olan "SHITAKUSA" SHITA= asagida ve ya altinda, KUSA= Cayir, ot anlamindadir. Turkce bir karsilik araycaksak, kelimenin orijinali japonca kelimeden de yararlananip turkcede uygun bir karsilik bulabiliriz kanisindayim. Ornegin agacalti bitkileri ve ya daha guzel bir karsilik. Sanirim bu tartismaya diger bonsaici arkadaslarin da katilmasi uygun olacak, herkesin dusuncelerini almakta fayda var. |
Ali bey'e katılıyorum.Ve ekliyorum kusomona'larda aynı şekilde yer almalıdır.
Çünkü Bonsai bir ana başlık ve diğer konular olan KUSOMONA ve SHITAKUSA bonsai başlığı altında yer almalıdır. |
+ Suiseki
NOT: Bunlar icin "Bonsai Vurgulayıcılar" diye bir başlık nasıl olur? Alt kollara ayrılacak şekilde? |
Uzun süredir başka görüş çıkmadı ama konuyu biraz ısıtmak için web de gördüğüm accent plantslarla ilgili bir yazı hoşuma gitti. Accent plantslarla İlgilenen arkadaşlara fikir verebilir.
Bonsai - Webseite von Putz Wolfgang İyi çalışmalar dilerim.... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:29. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025